Klaus Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Granada. Pe agenda discuțiilor: politica de migrație și extinderea UE
Președintele Klaus Iohannis, se află de joi, la Granada, acolo unde participă alături de liderii UE la reuniunea informală a Consiliului European. Șeful statului a transmis că „politica de extindere a UE are o importanță strategică pentru România”.
Aflat de 2 zile în Spania, acolo unde a participat la Summitul Comunității Politice Europene, a venit rândul ca vineri, președintele Iohannis să aibă întrevederi cu mai marii Uniunii, în marja reuniunii informale a Consiliului European, desfășurat la Granada.
Aici, șeful statului a punctat importanța strategică a politicii de migrație și azil (ajunsă recent la un acord unanim) pentru România. Iohannis a transmis că țara noastră susține o decizie pozitivă pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, până la finalul acestui an.
Temele principale de pe agenda de zi a discuțiilor de la Granada, au inclus, pe lângă politica UE de migrație și azil, și direcțiile următoarei agende strategice a Uniunii, dar și subiecte majore precum reziliența sau competitivitatea.
Pe măsură ce lumea devine mai complexă, UE se confruntă cu provocări atât economice, cât și geopolitice. Pentru a face din Europa o putere puternică, dinamică și competitivă , liderii UE au avut pe masa discuțiilor de la Granada și la viitoarele reuniuni din lunile următoare, priorități cheie precum:
- securitate, apărare și reziliență cibernetică
- competitivitatea pe termen lung și piața unică a UE
- pregătirea pentru criză
- tranzițiile verzi și digitale
- multilateralism și parteneriate globale
- migrație
- capacitate de marire si absorbtie
- Cooperarea UE în domeniul securității și apărării
- Schimbările climatice: ce face UE
- Piața unică a UE
- Politica UE în materie de migrație și azil
- Politica de extindere a UE
Șeful statului s-a văzut și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. La discuții a participat și cancelarul austriac, Karl Nehammer, care s-a abținut la votul de joi privind politica de migrație și azil.
CITIȚI ȘI: