Klaus Iohannis, la SUMMITUL ENERGIEI NUCLEARE de la Bruxelles: Ne propunem să devenim un LIDER regional în operarea și implementarea energiei nucleare

Publicat: 21 03. 2024, 10:45
Actualizat: 21 03. 2024, 12:43

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea acesteia, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare.

Preşedintele Iohannis a spus că schimbările climatice reprezintă o provocare globală şi necesită o acţiune la acest nivel.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu Agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic, a precizat preşedintele.

El a subliniat că România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie.
Ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate, și un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară. Mă aștept ca Summitul de astăzi să consolideze angajamentul față de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană și în cel global. Acest angajament este esențial pentru deblocarea investițiilor în timp util, pentru consolidarea lanțurilor de aprovizionare și pentru formarea următoarei generații de specialiști în energie nucleară, a afirmat Iohannis.

Potrivit lui Klaus Iohannis, „trebuie să ne asigurăm că ambiţiile noastre în domeniul energiei nucleare beneficiază de un sprijin financiar adecvat, luând în considerare şi rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării”.

Combinarea finanţării publice şi private este esenţială în crearea unui model de afaceri, uşor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investiţiile în cercetare, proiecte demonstrative şi dezvoltarea de noi materiale şi tehnologii nucleare. În concluzie, permiteţi-mi să fac un apel la acţiune unitară care să valorifice potenţialul masiv al energiei nucleare de a ne îndrepta spre un viitor cu emisii zero şi sigur din punct de vedere energetic, a mai spus preşedintele.

Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de Regatul Belgiei, joi, la Bruxelles, are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins

50 de soldați ucraineni vor fi instruiți în România / Klaus Iohannis informează Parlamentul