Prima pagină » Știri politice » Klaus Iohannis, pregătit să nominalizeze un premier la ora 17.00 / Barna: Dacă vreți să scăpăm țara de PSD, aveți curajul să facem acum anticipate / Kelemen: Nu respingem și nu promitem susținere / Orban are trei nume pentru fiecare minister

Klaus Iohannis, pregătit să nominalizeze un premier la ora 17.00 / Barna: Dacă vreți să scăpăm țara de PSD, aveți curajul să facem acum anticipate / Kelemen: Nu respingem și nu promitem susținere / Orban are trei nume pentru fiecare minister

Klaus Iohannis, pregătit să nominalizeze un premier la ora 17.00 / Barna: Dacă vreți să scăpăm țara de PSD, aveți curajul să facem acum anticipate / Kelemen: Nu respingem și nu promitem susținere / Orban are trei nume pentru fiecare minister
Președintele USR Dan Barna este primul care a venit, marți, de la ora 10:30, la consultările care au loc la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis privind desemnarea unui nou premier, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

ORA 15:00 Orban, în ședință restrânsă la Modrogan. Liderul PNL are trei nume pentru fiecare minister

Ludovic Orban i-a chemat, marți, pe liderii grupurilor parlamentare Raluca Turcan și Florin Cîțu la o întâlnire, de la ora 15.00, la sediul PNL din Modrogan, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Citiți continuarea…

17.00 – Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă

Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă, marți, la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială.

ORA 11:57 Barna, către Iohannis: Dacă vreți să scăpăm țara de PSD, aveți curajul să facem acum anticipate

Liderul USR, Dan Barna, a declarat marți că, în timpul consultărilor de la Cotroceni, că i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să aibă „acum curajul” de a declanșa alegeri anticipate. Alternativa ar fi, în opinia lui Barna, ca România să aibă „guvern slab, aflat în permanență la mâna PSD”.

Continuarea aici…

ORA 11:55 Kelemen, după a doua rundă de consultări de la Cotroceni: Nu respingem și nu promitem susținere

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune, după cea de-a doua rundă de consultări de la Cotroceni, că Uniunea nu respinge și nu promite susținere pentru noul guvern înainte să vadă programul de guvernare.

Continuarea aici…

ORA 11:32 Dan Barna, primul care se consultă, marți, cu președintele Iohannis privind desemnarea premierului

Următorii lideri ai partidelor parlamentare care vor discuta, marți, cu șeful statului sunt Kelemen Hunor din partea UDMR și Ludovic Orban din partea PNL.

USR a stabilit, luni seara, în cadrul unei întruniri a liderilor partidului, că la noua rundă de consultări de la Cotroceni, marți, cu președintele Klaus Iohannis va merge cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.

Kelemen Hunor a declarat, la finalul consultărilor de vineri la Cotroceni, că UDMR a propus mai multe variante de Guvern președintelui Klaus Iohannis, un premier din Uniune, un prim-ministru independent, nu tehnocrat, susținut politic și variata Ludovic Orban șef al Executivului.

Ludovic Orban a declarat, luni, că partidul său va susține propunerea de Guvern a președintelui Klaus Iohannis, rezultată în urma negocierilor avute la Cotroceni. Liberalul a afirmat că va avea discuții cu toate formațiunile politice care au susținut moțiunea pentru a susține propunerea de Guvern.

Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moțiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.

Știrea inițială. De asemenea, liderul UDMR Kelemen Hunor este așteptat să vină la consultările de marți, la Cotroceni.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după consultările de luni cu Klaus Iohannis, că acesta discută cu partidele pentru că vrea să vadă dacă viitorul premier și Guvern întrunesc majoritatea în Parlament. El a precizat că ALDE nu va vota noul Executiv dacă PMP va face parte din el.

Chestionat dacă i-a transmis șefului statului care sunt condițiile ca ALDE să susțină noul Guvern, Tăriceanu a spus că parlamentarii formațiunii nu ar vota un Executiv din care să facă parte PMP al lui „Petrov, informatorul Securității”.

Totodată, Eugen Tomac a anunțat că s-a întâlnit, luni la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. Acesta a reiterat șefului statului condițiile PMP pentru susținerea unui nou Executiv, precizând că discuțiile despre viitorul Cabinet de miniștri vor fi purtate împreună cu premierul desemnat.

„Am reiterat, cu această ocazie, prioritățile PMP în perspectiva susținerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înființarea unui Minister pentru Relația cu R. Moldova”, a afirmat Tomac, pe rețeaua de socializare.

Și Victor Ponta a mers, luni, la o discuție cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, după ce la consultările de vineri a lipsit.

„Nu puteam să îi spun absolut altceva decât ceea ce am spus și public și anume că am făcut un lucru bun că am dat jos Guvernul Dăncilă, pentru că era un guvern incompetent și corupt. Mai departe mi-aș dori să vedem un guvern cinstit și competent care vine. Un guvern doar al unui singur partid care are mai puțin de 100 de parlamentari în Parlament eu nu văd cum poate să guverneze. Poate nu mă pricep la politică, poate nu știu să guvernez, dar să guvernezi cu 100 de parlamentari din 465 nu îmi dau seama cum poți să îți treci bugetul și legi importante pe care oamenii le așteaptă”, a explicat, ulterior consultărilor, liderul Pro România, la Digi 24.

În schimb, USR a stabilit, luni seara, în cadrul unei întruniri a liderilor partidului, că la noua rundă de consultări de la Cotroceni, marți, cu președintele Klaus Iohannis va merge cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.

Astfel, parlamentarii USR ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziție care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiții:

„1. Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi – esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.

2. Adoptarea inițiativei «Fără Penali în Funcții Publice» pentru care au semnat peste un milion de români.

3. Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.

4. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

5. Orice membru al Guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate USR”, arată USR, într-un comunicat de presă.

Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moțiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.

Autor

Citește și