Prima pagină » Știri politice » Klaus Iohannis, primarul Sibiului, despre susținerea finanțării Catedralei Neamului: „Nu simt nevoia”

Klaus Iohannis, primarul Sibiului, despre susținerea finanțării Catedralei Neamului: „Nu simt nevoia”

Klaus Iohannis, primarul Sibiului, despre susținerea finanțării Catedralei Neamului:
Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu va aloca fonduri pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, având "alte priorități pentru investiții", și că nici nu va discuta în CL acest aspect pentru că "nu simte nevoia", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu va aloca fonduri pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, având „alte priorități pentru investiții”, și că nici nu va discuta în CL acest aspect pentru că „nu simte nevoia”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, dacă va susține financiar construcția Catedralei Neamului, acesta negând.

Iohannis a afimat că proiectul „are șanse bune să primească bani de la sibieni, cum va primi, probabil, și de la bucureșteni, constănțeni, donații private”.

„De la Primăria Sibiu, nu cred”, a spus Iohannis.

Acesta a adăugat că, la finalul anului trecut, a primit din partea Patriarhiei Române „o scrisoare generică”, în care nu se cerea o sumă anume.

„Am răspuns foarte politicos că avem alte priorități pentru investiții”, a mai spus edilul Sibiului.

Întrebat dacă intenționează să discute în Consiliul Local posibilitatea alocării de fonduri pentru acest proiect, Iohannis a răspuns: „Nu. Nu simt nevoia”.

Primarul Sibiului, care aparține de Biserica Evanghelică, a afirmat că decizia sa „nu se poate interpreta într-o formă sau alta”, el fiind „de esență ecumenică”.

„Sunt așa, de esență ecumenică și chiar cred în esența Sibiului, unde trăim așa de câteva sute de ani, și ortodocși, și catolici, și evanghelici. Cred că am trăit bine împreună și vreau să râmână așa. Nici nu cred că mă bănuiește cineva de o atitudine părtinitoare”, a conchis Iohannis.

La rândul lor, reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Sibiu au declarat corespondentului MEDIAFAX că, în noiembrie 2013, au primit din partea Patriarhiei Române o solicitare pentru alocarea sumei de 300.000 de lei pentru Catedrala Neamului.

Și oficialii CJ Sibiu vorbesc despre „alte priorități de investiții” și spun că nu vor aloca fonduri pentru acest proiect.

Potrivit surselor citate, CJ Sibiu a alocat, anul trecut, câte 1.000 de lei „ajutor de încălzire” pentru toate parohiile din județul Sibiu, indiferent de biserica de care aparțineau acestea.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marți, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.

Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.

Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Citește și