Președintele Klaus Iohannis amintește „argumentele” care l-au determinat să intre în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, la evenimentul ROMÂNIA-NATO, 20 de ani.
Iohannis afirmă că țările din Flancul Estic sunt „în prima linie de descurajare și apărare” în fața posturii agresive a Rusiei.
Este, de aceea, o aspirație legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc.
Președintele vorbește și despre România, care „a primit recunoașterea tuturor aliaților”, și și-a „consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO”.
Acestea au și fost, de altfel, argumentele intrării mele în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO, având convingerea că experiența și înțelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianța va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică.
România celebrează 20 de ani de la intrarea în familia Nord-Atlantică. Aderarea țării noastre la NATO și parcursul nostru european au fost principalele obiective strategice naționale după Revoluția din 1989, precizează Iohannis.
Odată îndeplinite, apartenența la NATO a devenit unul dintre fundamentele solide pe care am dezvoltat România de astăzi, România un Aliat puternic, responsabil și respectat în Europa și în lume, profund angajat în arhitectura de securitate europeană și cea euroatlantică.
Perioada dificilă pe care o traversăm în prezent, marcată de provocări multiple în plan european și global, ne găsește ferm ancorați în NATO și în Uniunea Europeană, precum și în Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, cei trei piloni incontestabili ai politicii noastre externe și de securitate.
CITEȘTE ȘI: