Klaus Iohannis susţine un pact naţional pentru protecţia mediului
This browser does not support the video element.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, marţi, la evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, desfășurat la Palatul Cotroceni, necesitatea unui pact naţional în baza căruia protecţia mediului să devină o prioritate.
În alocuțiunea sa, Klaus Iohannis a evidențiat faptul că protejarea mediului nu este doar o responsabilitate a statului, ci și o obligație a întregii societăți, inclusiv a societății civile.
În ultimii ani, ne-a fost testată capacitatea de adaptare, solidaritatea şi rezilienţa în faţa unor multiple provocări, de la pandemia de COVID-19 la războiul din Ucraina, cu toate consecinţele lor socio-economice. În acest context complicat, nu trebuie să neglijăm protecţia mediului înconjurător, de care depind calitatea vieţii, sănătatea şi siguranţa noastră, a transmis Iohannis.
Klaus Iohannis a remarcat importanţa educaţiei pentru mediu şi climă, precum şi numeroasele iniţiative neguvernamentale legate de Săptămâna Verde.
Un domeniu foarte dinamic este cel al educaţiei pentru mediu şi climă, unde au apărut multe iniţiative neguvernamentale legate de Săptămâna Verde. Vorbim de proiecte care propun noi activităţi pentru elevi sau contribuie la formarea cadrelor didactice, venind în completarea capacităţii guvernamentale încă limitate în materie de educaţie ecologică, a spus preşedintele.
Şeful statului a transmis că se bucură că la nivelul coaliţiei care guvernează România există interes pentru soluţionarea problemelor de mediu.
În ultimele luni, coaliţia şi-a asumat un calendar ferm pentru atingerea neutralităţii climatice la nivel naţional, a făcut paşi în dezvoltarea economiei circulare şi a creat noi instrumente financiare verzi, a spus preşedinlele Iohannnis.
Tehnologia verde utilizată în noi investiții trebuie să fie fabricată în România
Iohannis a subliniat că măsurile în domeniul accesului la energie trebuie să îi sprijine pe cei mai vulnerabili consumatori prin investiţii care reduc simultan facturile şi poluarea.
Cel puţin o parte din tehnologia verde utilizată în noi investiţii trebuie să fie fabricată în România, pentru a genera noi locuri de muncă şi plusvaloare aici la noi. Tranziţia verde trebuie să funcţioneze pentru toţi. Astfel, este imperativ să ne consolidăm capacitatea de a formula şi implementa politici ecologice eficiente, alături de optimizarea utilizării fondurilor europene destinate lor, a transmis Iohannis.
Dialog pentru schimbarea legislației
Iohannis a mai spus că, pentru a dezvolta cele mai bune politici privind protecţia mediului, este vital să existe dialog şi colaborare între instituţiile publice, societatea civilă, mediul economic şi sectorul academic.
Văd necesar un angajament comun al întregii societăţi, reflectat într-un pact naţional care să facă din protecţia mediului o prioritate naţională, a precizat Klaus Iohannis.
CITEȘTE ȘI:
Klaus Iohannis: Cu Suedia în NATO, vom spori apărarea şi DESCURAJAREA pe flancul estic