Fostă șefă DNA, Laura Codruța Kovesi a anunțat miercuri seară că a fost citată vineri la Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție, într-un dosar în care are calitatea de suspect și i se aduc acuzații de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.
„S-a prezentat un polițist la domiciliul meu și am primit o citație din partea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție în calitate de suspect pentru infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citație vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii, dar probabil este tot o coincidență faptul că inițial am fost anunțată de procedura din Parlamentul European. Am înțeles că audierea urma să fie pe data de 18 februarie, mi-am cumpărat bilet de avion pentru data de vineri, ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. În acest sens, chiar am fost astăzi la Înalta Curte de Casație și Justiție și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă termen în data de luni și a cererea de amânare am depus biletul de avion, din care rezulta că pe data de vineri urma să plec din țară. La nici câteva câteva ore după ce am depus această cerere, din care rezulta că eu voi fi plecată din țară pentru această audiere, am primit această citație”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Europa FM.
Fostul procuror șef DNA bănuiește că este vorba de dosarul în care este acuzată de omul de afaceri Sebastian Ghiță că i-ar fi cerut să plătească de aducerea în țară a fostului director FNI Popa Nicolae.
„Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă chiar și prin abuzuri să nu ocup această funcție, pentru că totuși am șanse, pentru că sunt candidatul care s-a situat pe primul loc. În citație nu sunt descrise faptele, urmează să îmi fie aduse la cunoștință când mă voi prezenta la audiere.(…) Bănuiesc că este vorba despre dosarul în care aș fi fost implicată în aducerea lui Popa Nicolae în țară, desigur, o mare minciună. Nu am avut niciun fel de atribuții în procedura de extrădare.(…) Deși e o anchetă deschisă din 2017, nu știu dacă ea a fost închisă. Exact cu o săptămână înainte de audierea mea în Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcții, eu primesc citație să fiu audiată exact în ziua în care trebuia să fiu prezentă la Bruxelles,” a remarcat Kovesi.
Deși se știe nevinovată, ea admite că această citare îi afectează imaginea.
„Este foarte dificil să spun ce vor gândi alții. Eu știu că sunt nevinovată, știu că este o etapă intermediară începerea urmăririi penale. Va fi o problemă de imagine, de credibilitate și a mea, dar și a instituției care a făcut acest demers total abuziv. Să investighezi după zece ani o faptă… Nu văd care era urgența ca eu să fiu chemată înainte să mă prezint la această procedură. Acest lucru poate să îmi afecteze în mod serios candidatura.(…) Am prima șansă în această procedură. Sigur că începerea urmăririi penale s-a făcut pentru a mă bloca în această procedură și nicidecum pentru a afla adevărul. Acest dosar a fost deschis și în 2017, s-au făcut și audieri în cursul anului trecut și atunci sigur că mă întreb, ca în momentul în care eu fac o cerere și spun că voi pleca din țară, după câteva ore mă trezesc cu Poliția și trebuie să mă prezint exact în ziua plecării”, a mai spus Kovesi.
Laura Codruța Kovesi a precizat că audierea de la Bruxelles este stabilită pentru data de 26 februarie și că va participa la aceasta.
„Eu voi merge la Bruxelles, audierea este în 26, astăzi mi s-a confirmat și oficial acest lucru. Voi merge, voi explica că sunt nevinovată, voi explica faptul că începerea urmării penale este o șicană. Îmi voi continua drumul în această procedură. Nu voi înceta. Așa cum am spus și când mi-am încheiat mandatul la DNA, corupția poate fi învinsă. În cele șase luni, am făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu care am trecut de filtru. Guvernul trebuie să vină și să-mi propună o înțelegere amiabilă, altfel va fi judecat pe fond. Iar al doilea lucru pe care l-am făcut a fost să mă înscriu în acest concurs”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.
În decembrie 2018, la 6 luni după ce fusese revocată din funcția de procuror șef al DNA de președintele Klaus Iohannis, Laura Codruța Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare. Ea a precizat că nu dorește bani sau reinstalarea în funcție, ci recunoașterea că că i-au fost încălcate drepturile omului. Plângerea se află pe rolul Curții Europene.
Ulterior, numele Laurei Codruța Kovesi a apărut pe lista scurtă a candidaților la nou înființata funcție de procuror șef european. Potrivit unei informări transmise de către președintele PE, Antonio Tajani lui Tudorel Toader, ordinea preferințelor este: 1. Laura Codruța Kovesi (România), 2.Jean-Francois Bohnert (Franța) și 3. Andres Ritter (Germania). Biroul Parchetului Public European ar urma să își înceapă activitatea până la sfârșitul anului 2020.
Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu o ironizează pe Facebook pe Laura Codruța Kovesi și îi recomandă să aibă încredere în Justiție.
„Am trăit s-o văd și pe-asta! Laura Codruta Kovesi se plânge ca e abuzată de „statul de drept”! Când? Exact când își făcea campanie sa devină procuror șef european… Pe bune? Să le spună asta celor care au fost acuzați fix în campanie electorală! Păi, să aibă încredere in Justiție, zic! Că parcă așa era șlagărul „penalilor”… Și, ca să lucram cu materialul clientului, „niște penaaaaali vor sa conducă țara!” Bine, în speța de față, chiar Europa! Sau „în politică nu există prezumția de nevinovăție (ea fiind susținută politic de grupul PPE), iar persoanele asupra cărora planează suspiciuni rezonabile trebuie să facă un pas lateral„. Am citat corect, nu?
P.S. Și pe mine m-ai chemat tot ca „suspect”. Noroc că, de la cazul meu, s-au mai schimbat metodele!”, a scris Lia Olguța Vasilescu, pe Facebook.
După ce s-a uitat la o emisiune TV, ea completează mesajul inițial:
„Văd ca ma citează Victor Ciutacu. Și văd ca doamna Kovesi se plânge ca au apărut informații din dosar înainte sa fie audiată (deși eu nu am văzut pe nicăieri date din dosarul ei). Dragă Victor, adu-ți aminte că de la tine am primit rechizitoriul din dosarul meu, pe care îl avea toată presa, în afară de mine care FUSESEM DEJA JUDECATĂ ÎNTR-O INSTANȚĂ…
Și mai spune doamna ca ea a făcut un bine ca l-a adus pe Popa în țară. Și eu zic că am făcut un bine că am văruit blocuri. Și, deși nu am semnat nimic, că fondurile nu erau publice, am ieșit în cătușe… Fapte de acum 10 ani, se miră doamna Kovesi… Pai, lui Liviu Dragnea nu i-au făcut dosare după 10, respectiv 16 ani?
Mă opresc aici, că iar zic unii că „atac Justiția”… Și dăunează grav la CV! 😜,” adaugă fostul primar al Craiovei.
Președintelui PNL Ludovic Orban i se pare scandalos că Laura Codruța Kovesi are calitatea de suspect într-un dosar, în contextul în care se află în procedura de selecție pentru șefia Parchetului European.
„Mi se pare scandalos ca atunci când mai sunt câteva zile până la audierea în Comisia LIBE a Parlamentului European a candidatului român la șefia Parchetului European, Secția specială de investigare a magistraților să inițieze o anchetă penală atât de repede împotriva doamnei Kovesi care, repet, este în procedura de ocupare a poziției de procuror-șef. Am fost împotriva înființării acestei Secții. Am atacat la CCR, am sesizat Comisia de la Veneția. Comisia de la Veneția ne-a dat dreptate și a formulat recomandare împotriva înființării acestei Secții speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. Iată la ce a dus înființarea acestei Secții, care este practic sluga politicului, sluga infractorilor din PSD-ALDE, care execută comenzi și care încearcă să îngenuncheze orice magistrat independent care încearcă să își exercite profesia și care îi deranjează pe cei care se află astăzi la putere”, a declarat Ludovic Orban pentru Mediafax.
Președintele PNL nu crede în coincidențe și e convins că acțiunea Secției speciale de investigare a infracțiunilor în justiției are ca scop reducerea șanselor Codruței Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.
„Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Nu cred în coincidențe și mi se pare că este o acțiune comandată politic, care are clar scopul de a pune în umbră și de a reduce șansele candidatului român la funcția de procuror-șef al Parchetului European”, susține Orban.
„Cu siguranță, atunci când un candidat este pus într-o astfel de situație, în care să planeze suspiciuni asupra sa, este posibil să i se reducă și șansele. Repet. Nu cred în coincidențe și mi se pare scandalos faptul că această nou înființată Secție – care practic a fost creată de actuala putere, de Dragnea, de Tăriceanu doar cu scopul de a intimida magistrații independenți – să comită o asemenea agresiune împotriva unui magistrat român care este implicat într-o procedură de selecție pentru ocuparea unei funcții de conducere foarte importantă la nivel european”, spune Orban.
Pe pagina de Facebook a PNL, este postată o declarație a eurodeputatului liberal Siegfried Mureșan, care anunță că Roberta Metsola, coordonatoarea Grupului PPE în Comisia LIBE a Parlamentului European a declarat că CV-ul și determinarea Laurei-Codruța Kövesi o fac favorită pentru postul de Procuror European.”
Și USR sare în apărarea fostului procuror șef al DNA.
„Penalii vor să blocheze cu orice preț alegerea lui Kovesi ca procuror european!” atenționează un mesaj pe pagina de Facebook a partidului. „Secția de anchetare a magistraților, pe care PSD și ALDE au inventat-o ca să elimine magistrații incomozi, a intrat în acțiune și prima victimă este Laura Codruța Kovesi.
Nu poate fi întâmplător faptul că exact în ziua în care trebuia să ajungă în Parlamentul European, să-și susțină candidatura pentru funcția de procurorul general al Uniunii Europene, Laura Codruta Kovesi a fost citată de această secție de anchetare a magistraților. În baza unei mărturii a lui Sebastian Ghiță, unul dintre fugarii celebri, pe care Tudorel Toader nu a fost în stare să îl aducă în țară să se prezinte la toate procesele pe care le are.
România intră oficial în dictatura penalilor. E mai important ca niciodată să luptăm pentru ca inițiativa Fără Penali să ajungă în Constituție!”
Liderul PLUS Dacian Cioloș acuză PSD-ALDE că încearcă intimidarea și discreditarea Laurei Codruța Kovesi, pentru a nu ajunge la șefia Parchetului European.
„Încercarea de intimidare și discreditare a Laurei Codruța Kovesi este o acțiune de compromitere publică specifică actualei puteri. Liderii PSD-ALDE nu doresc ca fosta șefă a DNA să ajungă procuror-șef european și folosesc toată mașinăria de manipulare și de presiune, dar și instituțiile subordonate politic, pentru a stopa chiar și fizic această numire, pe ultima sută de metri. Așa au procedat cu toți cei care li se opun și e momentul să înțelegem că situația se va înrăutăți cu cât ne apropiem de campania electorală. Punerea sub acuzare a Laurei Codruța Kovesi de către Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție este o dovadă că au construit mecanismele necesare pentru a supune Justiția intereselor acestei rețele clientelare de putere”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.
„Au puterea să facă tot ceea ce vor, dacă nu ne opunem energic. Nu uitați tot ce au făcut, nu uitați că au blocat DNA și întregul sistem de justiție, nu uitați de 10 august. Nu uitați că au înarmat Jandarmeria cu muniție de război. Vor fi tot mai dezlănțuiți și vor distruge tot ce a mai rămas de distrus în țara asta, vor nimici instituții și persoane, doar ca să credem că niciunul dintre noi nu e mai bun și că tot ce merităm este să trăim în mizeria morală pe care o vând împachetată în sinistra ficțiune numită „program de guvernare”. Este de datoria noastră să reacționăm și să schimbăm România în bine, stând alături de oamenii care încearcă să rămână drepți și curajoși în fața grupului infracțional al lui Dragnea. România nu o să se prăbușească, pentru că românii nu vor accepta să li se fure din nou țara!”, a conchis Cioloș.