Prima pagină » Știri politice » Kovesi, despre ancheta privind amenințarea Aspaziei Cojocaru: A fost identificată imprimanta folosită

Kovesi, despre ancheta privind amenințarea Aspaziei Cojocaru: A fost identificată imprimanta folosită

Kovesi, despre ancheta privind amenințarea Aspaziei Cojocaru: A fost identificată imprimanta folosită
Procurorul general, Codruța Kovesi, a declarat, miercuri, că în ancheta privind amenințarea transmisă Aspaziei Cojocaru în 10 iulie a fost identificată imprimanta cu care s-a scris pe plicul trimis la Curtea Constituțională, precizând că plicul nu a fost imprimat în penitenciar, ci "în altă parte".

Procurorul general, Codruța Kovesi, a declarat, miercuri, că în ancheta privind amenințarea transmisă Aspaziei Cojocaru în 10 iulie a fost identificată imprimanta cu care s-a scris pe plicul trimis la Curtea Constituțională, precizând că plicul nu a fost imprimat în penitenciar, ci „în altă parte”.

Nicu Pîrlățeanu, încarcerat la Penitenciarul Giurgiu pentru că și-a omorât tatăl, a fost identificat ca fiind autor al amenințării cu moartea transmise judecătorului constituțional Aspazia Cojocaru, în 10 iulie.

Procurorul general Codruța Kovesi a declarat, miercuri, că în cazul amenințărilor primite de judecătoarea Aspazia Cojocaru sunt continuate verificările, fiind identificată imprimanta cu care s-a scris pe plicul trimis Curții Constituționale.

„Verificările au continuat, până în acest moment sunt învinuite persoanele despre care se știe”, a spus Codruța Kovesi.

Ea a precizat că s-au făcut și alte verificări și s-a identificat imprimanta cu care s-a tipărit plicul.

„Este vorba de plicul care a fost imprimat și trimis Curții Constituționale”, a precizat Kovesi, arătând că verificările sunt în curs și mai multe amănunte nu pot fi date.

Răspunzând unei întrebări cu privire la existența unei imprimante în închisoare, procurorul general a spus că plicul a fost imprimat „în altă parte”, fără a precizat locul unde se află imprimanta.

Aspazia Cojocaru a reclamat, în 6 iulie, la Parchetul instanței supreme că a fost amenințată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu, cu privire la votul pe care urma să îl dea.

În acest dosar, Nicu Pîrlățeanu, cel care i-a transmis o scrisoare de amenințare judecătoarei Aspazia Cojocaru la sediul Curții Constituționale, este cercetat pentru ultraj de către procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul instanței supreme.

Totodată, doi polițiști, unul de la Inspectoratul de Poliție Județean Olt și celălalt de la Poliția Capitalei sunt învinuiți în acest dosar, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Aceștia sunt acuzați că în 6 și 7 iulie au făcut verificări în baza de date a Poliției, după criteriul „Cojocaru Aspazia”, deși nu aveau în lucru o cauză penală.

Polițistul din Olt le-a declarat procurorilor Parchetului instanței supreme că a accesat baza de date a Poliției pentru a vedea „ce față are” aceasta, au declarat surse judiciare.

Potrivit probelor administrate în cauză, s-a stabilit că modalitatea de amenințare cu moartea din 10 iulie a fost realizată „prin intermediul corespondenței transmise în plic pe adresa Curții Constituționale, iar dovezile științifice au relevat că mesajul de amenințare expediat în plic aparține numitului Nicu Pîrlățeanu”.

Aspazia Cojocaru a primit două amenințări, una în noaptea de 5 spre 6 iulie, în două intervale orare, respectiv 22.00-23.00 și 3.00-4.00, iar cea de-a doua prin mesajul transmis la Curtea Constituțională în 10 iulie.

Amenințările din 10 iulie proferate de Nicu Pîrlățeanu” la adresa judecătoarei sunt extrem de agresive.

Nicu Pîrlățeanu a fost identificat pe baza probelor științifice, a ADN-ului, ca autor al amenințării cu moartea din data de 10 iulie.

Procurorii au făcut percheziții la Penitenciarul Giurgiu, de unde au ridicat mai multe înscrisuri.

Procurorul general, Codruța Kovesi, declara că este pentru prima dată când un judecător al Curții Constituționale este amenințat în legătură cu votul pe care urma să-l dea în cadrul unei dezbateri a Curții, adică în legătură cu serviciul.

Nicu Pârlățeanu este condamnat la 19 ani de închisoare pentru omor calificat, după ce și-a ucis tatăl, în 8 ianuarie 2008.

Citește și