Prima pagină » Știri politice » Kovesi, despre dosarul Diaspora: ”Au fost audiați ambasadori și șefi ai misiunilor diplomatice”

Kovesi, despre dosarul Diaspora: ”Au fost audiați ambasadori și șefi ai misiunilor diplomatice”

Kovesi, despre dosarul Diaspora: ''Au fost audiați ambasadori și șefi ai misiunilor diplomatice''
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declara că în dosarul în care DNA a cerut urmărirea penală a fostului ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, au fost audiate mai multe persoane printre care ambasadori, șefi ai misiunilor diplomatice și funcționari ai MAE.

„Am sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a cere aviz Senatului României, având în vedere că la data faptei era ministru senator. Suspiciunile noastre vizează săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Benefciază de prezumția de nevinovăție. Au fost înaintate 19 volume care conțin declarații de martori, ale unor funcționari implicați în aceste activictăți, documente ridicate de la diverse instituții. Au fost audiați ambasadori, șefi ai unor misiuni diplomatice și funcționari din cadrul ministerului”, a declarat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, la sediul CSM.

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean a refuzat, luni, să comenteze solicitarea DNA încuviințare a începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale, afirmând că nu a primit nicio înștiințare oficială în acest sens.

„Pe mine nu m-a informat nicio instituție. Sunt surprins să aflu din presă despre această sesizare. Nu comentez”, a declarat pentru MEDAFAX senatorul PSD Titus Corlățean. El a mai spus că nu a fost la Senat, deci nici din partea acestui for nu a fost informat cu privire la solicitarea DNA.

„În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Urmarea limitării accesului la secțiile de votare din străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de candidatul susținut de partidul din care făcea parte, „în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv”, explică procurorii.

DNA susține că dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia.

Procurorii anticorupție susțin că ministrul de externe a vătămat și interesele Ministerului Afacerilor Externe, privind buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuțiilor legale privind apărarea drepturilor cetățenilor români. DNA susține că Titus Corlățean a nesocotit o parte dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane și că ar fi organizat, fără vreo documentare ori justificare, secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Conducerea Senatului a decis lunea trecută ca senatorii să aibă în acestă săptămână activitate exclusiv în teritoriu, președintele acestui for, Călin Popescu Tăriceanu, neexcluzând varianta ca aceștia să vină la București abia după alegerile locale. El a mai spus că, dacă se va impune, va convoca o ședință a Biroului Permanent. Întrebat dacă senatorii vor mai veni la serviciu până la alegerile locale, care vor avea loc la 5 iunie, Tăriceanu a spus: „O să vedem pe măsură ce înaintăm. Dacă sunt chestiuni foarte urgente o să convocăm”.