La final de mandat, Klaus Iohannis își PLASEAZĂ oamenii cheie în noul legislativ și în diplomație. Cine sunt favoriții președintelui

Publicat: 24 09. 2024, 11:43
Actualizat: 24 09. 2024, 11:46

Pe măsură ce mandatul său se apropie de final, Klaus Iohannis își îndreaptă atenția către plasarea unor persoane de încredere în poziții strategice. Printre numele pe care președintele le-ar dori în viitorul legislativ se numără Ligia Deca, actualul ministru al Educației și fost consilier la Palatul Cotroceni. 

Șeful statului ar fi solicitat Partidului Național Liberal (PNL) ca Deca să ocupe un loc eligibil pe lista PNL București pentru Camera Deputaților, susțin surse politice liberale.

Diana Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică, ar fi fost, de asemenea, propusă de Iohannis pentru a deschide lista PNL la Iași sau Dolj.

Un alt nume pe care președintele României l-ar fi cerut pe lista PNL București este Cristina Trăilă, actual deputat, deși inițial aceasta nu figura printre variantele partidului pentru locurile eligibile.

Pe lângă influența în formarea listelor parlamentare, Klaus Iohannis și-ar dori să aibă un cuvânt de spus și în propunerea liberalilor pentru un post de viceguvernator, potrivit surselor Digi24.

În acest sens, Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial la Departamentul pentru Politici Economice și Sociale, ar fi favoritul președintelui pentru această funcție.

Posturi de ambasadori pentru oamenii de încredere ai președintelui

În domeniul diplomației, Klaus Iohannis își promovează alți doi consilieri prezidențiali: George Gabriel Bologan și Sergiu Nistor.

George Bologan (actual Consilier Prezidențial la Departamentul Politică Externă) este propus pentru un post de ambasador la Sfântul Scaun.

Sergiu Nistor (actual Consilier Prezidențial la Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale) ar putea ocupa poziția de ambasador în Letonia.

Pe 17 septemrbie, cei doi au fost audiați în comisiile de specialitate din Parlament și urmează ca Iohannis să le înmâneze scrisorile de acreditare.

Nu este prima dată când Klaus Iohannis își recompensează apropiații. Fostul șef al Cancelariei Prezidențiale, Sorin-Dan Mihalache, a fost numit în 2016 în postul de ambasador al României în Marea Britanie.

Ulterior, în ianuarie 2021, Mihalache a fost numit de Iohannis ambasador în Cipru.


CITEȘTE ȘI:

BEC se va pronunța joi asupra ,,legii Iohannis”. Decizia a fost amânată, deoarece reprezentantul PNL a lipsit

Klaus Iohannis, prezent la adunarea generală a ONU de la New York. Șeful statului va pleda pentru un sistem ONU reformat

PNL pune pe hold proiectul „senatorului” Klaus Iohannis / BEC și AEP trebuie să se pronunțe / Reprezentantul PNL nu a ajuns la ședința BEC