La jurământul lui Grindeanu, Iohannis îi dă un sfat lui Dragnea: „Aflarăm de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare din scoarță în scoarță. Vă rog, învățați-i și pe ei”
This browser does not support the video element.
Președintele Klaus Iohannis le-a transmis noilor miniștri ca așteaptă de la Guvern explicații ”într-o zi” despre cum se vor încadra în deficitul de 3%, scăzând în același timp impozitele și TVA și mărind salariile.
”Aveți o misiune grea, aveți de îndeplinit promisiuni complicate, trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală. Așa îmi imaginez că după alegeri trebuie să pornească un guvern. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că și asta este. Și în campania electorală s-au făcut promisiuni de asta ați fost votați – și mă adresez aici celor care sunt parlamentari și șefi în Parlament – și asta trebuie să livreze Guvernul. Sper ca într-o zi să-mi explicați cum veți face în așa fel încât să vă încadrați într-un deficit bugetar de 3%, să creșteți salariile, să scădeți impozitul, TVA-ul și multe alte lucruri”, a spus șeful statului în discursul susținut după depunerea jurământului de către noii miniștri.
În acest context, președintele a cerut o gestionare responsabilă a economiei și a finanțelor publice. ”Este extrem de important ca după ce creșteți toate salariile, scădeți toate impozitele și taxele, renunțați la impozite de multe feluri să ne găsim totuși într-o zonă a sustenabilității, să avem o datorie rezonabilă, datorie publică, să avem un deficit dacă se poate care să fie sub 3%. Și foarte, foarte important cu toate aceste măsuri pe care le veți îndeplini să aveți, vă rog, grijă ca economia României să crească. România este momentan la capitolul creștere economică, ca să zicem așa, campioană europeană. Este mare lucru. O creștere economică peste medie este ceea ce ne dorim cu toții pentru a ajunge după o perioadă rezonabilă la nivelul celorlalte țări mai dezvoltate în UE”, a întărit Iohannis.
După ce le-a urat succes miniștrilor, șeful statului a avut mesajul final pentru Liviu Dragnea. „Aflarăm de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare din scoarță în scoarță. Vă rog eu frumos, învățați-i și pe ei!”, a spus Iohannis, fără a-l entuziasma cu replica sa pe șeful PSD.
După jurământul la Cotroceni, miniștrii s-au îmbarcat în trei microbuze cu direcția Palatului Victoria, unde primul a intrat tot liviu Dragnea. De emoție probabil, unul dintre miniștri s-a împiedicat pe scări și a căzut. Este vorba de Toma Petcu de la Energie. El s-a ridicat însă rapid pentru a ajunge la prima ședință a noului Guvern.
La 24 de zile de la alegeri, noul Guvern PSD condus de Sorin Grindeanu a fost oficial instalat în funcție. Cabinetul a trecut fără emoții de Parlament, unde a obținut 295 de voturi „pentru” și 133 „împotrivă”.
Miniștrii nu au avut emoții nici în comisii, unde audierile au mers pe repede-înainte, iar ocupanții scaunelor de la Palatul Victoria și-au prezentat, în medie, în 30 de minute planurile, unii dintre ei chiar cu evlavie cum este cazul Anei Birchall, care le-a spus parlamentarilor că vrea să pună în valoare Grădina Maicii Domnuluii, „cum foarte frumos e numită România”.
La șefia unui mega minister, Sevil Shhaideh le-a promis primarilor o lege pentru schimbarea regulilor în cazul răspunderii administrative.
Venit la Justiție, direct din Parlament, Florin Iordache vrea modificarea Codurilor Penale, pentru a le pune în acord cu deciziile CCR și nu ar spune nu repunerii pe ordinea de zi a legii amnistiei și grațierii.
De la Educație, Pavel Năstase a anunțat că trebuie reanalizată problema plagiatelor, sugerând că teza Codruței Kovesi ar trebui resupusă analizei.
Răzvan Cuc, noul ministru al Transporturilor, și-a făcut planul pentru următorii patru ani, promițând finalizarea până în 2021.
Un plan ambițios are și noul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, care vede în mandatul său o Românie cea mai mare putere, din punct de vedere economic, politic și militar, din sud-estul Europei.
Viorel Ștefan, acum ministru al Finanțelor, le-a spus colegilor că doarme „ca un bebeluș” trei ore pe noapte, după care are „o repriză de veghe”, încercând să găsească banii pentru acoperirea promisiunilor PSD.
Grindeanu i-a mulțumit lui Dragnea
Premierul desemnat Sorin Grindeanu a declarat, la începutul discursului său din Parlament, că prima opțiune de premier a PSD-ALDE, Sevil Shhaideh, ar fi fost o „variantă excelentă”, apreciind că Liviu Dragnea s-a comportat ca un adevărat om de stat, care a evitat o criză politică foarte nocivă.
„Le mulțumesc celor care m-au propus în această funcție și care mi-au fost alături în alcătuirea echipei guvernamentale și a programului de guvernare pe care le supun astăzi dezbaterii. Vreau să precizez că prima propunere a PSD pentru funcția de prim-ministru, Sevil Shhaideh, ar fi fost o variantă excelentă pentru conducerea guvernului și e bine că dânsa e alături de mine în echipa viitorului executiv pe care o supun la vot azi în Parlament. Salut în mod deosebit echilibrul domnului președinte Liviu Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevărat om de stat, punând interesul național mai presus de interesul său personal sau al partidului pe care îl conduce”,a declarat premierul desemnat Sorin Grindeanu.
El a mai spus că, datorită lui Liviu Dragnea, s-a evitat astfel „o criză politică foarte nocivă” pentru România.
„Eu vă propun astăzi o altă țintă are, în opinia mea, le include pe toate celelalte (n.r. din programul de guvernare) – Romania normală. Vă propun și îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l îincredințați astăzi, dacă veți vota în favoarea guvernului, să avem o altă țară în care oamenii să trăiască bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o țară normală, în care lucrurile să fie așa cum trebuie să fie, în care anormalul să fie o excepție și nu o regulă. Primul semn de normalitate e ca politicienii aleși în funcții publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale și să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul cetățenilor. De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenției și votului parlamentului veți regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de domnul președinte Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români și e normal să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obținut majoritatea în Parlament”, a menționat premierul desemnat Grindeanu.
El a arătat că își dorește o țară normală în care creșterea economică să se regăsească în bunăstarea cetățenilor.
„Scopul tuturor acțiunilor noastre este bunăstarea celor care ne-au votat și care plătesc taxe și impozite. (…) Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creșterea economică n-are nicio valoare dacă nu se regăsește într-un fel sau altul în buzunarele românilor”, a spus Grindeanu.
Potrivit acestuia, o țară normală înseamnă între altele fără cozi la taxe, și în care guvernul trebuie să urmărească salarii mari pentru cetățenii săi.
„Într-o țară normală, scopul guvernării este în primul rând bunăstarea propriilor cetățeni. Vrem investiții străine, însă investiții care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investițiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români. Din acest motiv în programul nostru am propus o schimbare a viziunii economice în ceea ce privește investitorii străini”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Guvernul nu va fi „al meu, nici al PSD, ci al României”, a subliniat premierul desemnat și i-a invitat pe parlamentari să participe la primul său proiect – „România normală”.
Turcan: Guvernul Grindeanu este „o palmă dată poporului român”
Președintele intermar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că Guvernul Grindeanu este „o palmă dată poporului român”, afirmând că lista Cabinetului arată un PSD „feudă a unui lider abuziv” și că PNL nu va vota un Executiv care are ca prioritate satisfacerea intereselor liderului PSD.
„Componența acestui guvern susținut de PSD, ALDE și UDMR, este o palmă dată poporului român. Mulți oameni de bună credință au dat crezare promisiunilor PSD. Odată terminată campania electorală PSD își arată acum adevărata față, sfidătoare din păcate. Nu mă refer la faptul că la multe propuneri din campanie PSD deja a renunțat, însă lista Guvernului de arată un PSD incapabil de modernizare, feudă personală a unui șef abuziv care încearcă să exercite puterea în toată România fix după cum a exercitat-o la Teleorman”, a afirmat președintele intermar al PNL în plen.
Raluca Turcan a arătat că Liviu Dragnea a dat senzația tuturor cetățenilor că „membrii Guvernului nu valorează două parale și sunt de fapt interpușii tăi cărora le trimiți în plic de la partid ce decizii au de luat în ziua respectivă”.
Ea a adăugat că nimeni nu a votat ca PSD, ALDE și UDMR să facă amnistia corupților.
„Prin refuzul repetat de a infirma negocierile pe legea amnistiei, domnul Dragnea a confirmat încă o dată, faptul că amnistia a fost parte a pachetului de negociere dintre PSD, ALDE și UDMR”, a argumentat Turcan.
Tăriceanu: Serviciile cu serviciile și civilii cu civilii
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a susținut la dezbaterile dinaintea votulului de învestitură a Guvernului că rolul serviciilor este acela de a servi statul și cetățeanul și nu de a deveni centre de putere deasupra oricărui control democratic.
„De prea multe ori parlamentarii nu și-au exercitat rolul de control al instituțiilor care nu funcționează în logica democratică. Este o vorbă pe care vreau să o reamintesc și de care trebuie să ținem cont în viitor: serviciile cu serviciile și civilii cu civilii”, a spus Tăriceanu.
El a arătat că deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituțiilor de forță, nici în favoarea acestora, ci în afara influenței lor.
„Rolul lor (al serviciilor, n.r.) este să servească statul și cetățeanul, nu să devină centre de putere în afara oricărui cadru de control democratic. Nu aș vrea să ajungem în perioada în care aceste instituții funcționau după logica tovarășului Stalin:
În acest context, el a pledat pentru revizuirea activității comisiilor parlamentare de control.
GÂNDUL A TRANSMIS LIVE DESFĂȘURAREA TUTUROR EVENIMENTELOR
UPDATE 19:29: Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs, după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul, în cadrul căruia le-a transmis noilor miniștri că au de îndeplinit „promisiuni complicate” în contextul în care trebuie să livreze ce „a fost promis în campania electorală”. Iohannis a enumerat așteptările pe care le are de la noul Guvern.
„Aștept să pastrați clară vizibilă orientarea euroatlantică a României, asta însemnând să faceți tot ce poate un Guvern să întăriți poziția României în cadrul NATO și UE.
Eu aștept și mulți asteapta sa faceți tot ce se poate să sprijiniți o justiție independentă în România, asta înseamnă întărirea statutului de drept.
Aștept să gestionați în mod responsabil economia românească atât cât depinde de Guvern și să gstionați în mod responsabil finanțele publice. E extrem de important ca după ce creșteți toate salariile și scădeți toate taxele și impozitele, să ne găsim totuși într-o zonă a sustenabilitîții, să avem o datorie publică rezonabilă și un deficit dacă se poate să fie sub 3% și foarte important, să aveți vă rog grijă la economia României să crească. România este momentan la capitolul creștere economică campioană europeană. E mare lucru. O creștere economică peste medie e ce ne dorim cu toții.
Sunt convins că jurământul pe care l-ați făcut astăzi v-a convins că pentru România e foarte important să vă îngrijiți de securitatea națională (…) O securitate națională care e strânsă legătură cu stabilitatea. Pentru noi nu contează numai stabilitatea internă, ci și stabilitatea regională. România este și poate să rămână un pol de securitate în regiune. Pentru asta e nevoie să vă implicați cu toții, fiecare în domeniul lui”, a detaliat Iohannis.
La final, Iohannis a ținut să îi transmită un mesaj lui Liviu Dragnea.
„Îi salut și pe musafirii noștri de azi, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților și președintele Curții Constituționale.
Domnule Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare din scoarță în scoarță. Vă rog, învățați-i și pe ei”, a încheiat șeful statului.
UPDATE 19: 28 Cei 26 de miniștri ai Cabinetului Grindeanu au depus jurământul. Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, nu a pus mâna pe biblie când a depus jurământul, iar Florin Iordache, ministrul Justiției, s-a bâlbâit cănd a pronunțat „integritatea” teritorială a României. Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor, a uitat să semneze.
UPDATE 19:00 Ceremonia de depunere a jurământului a început. Se intonează imnul național.
UPDATE 18:47 Urmează depunerea jurământului. Miniștrii au ajuns la Palatul Cotroceni.
UPDATE 18:08 Sorin Grindeanu a declarat ulterior, pe holurile Parlamentului, că depunerea jurământului va avea loc la ora 19:00, primind confirmare în acest sens de la Cotroceni și a reiterat faptul că atât votul dat în Parlament, cât și cel dat de români pe 11 decembrie înseamnă o mare responsabilitate pentru cabinetul pe care îl va conduce.
Întrebat cum comentează afirmațiile potrivit cărora Guvernul ar fi, de fapt, al lui Liviu Dragnea, Grindeanu a răspuns: „Suntem un Guvern politic, al unei coaliții PSD-ALDE. La componența Guvernului, pe partea PSD am lucrat împreună cu domnul președinte Dragnea”.
„La ora 7 trebuie să ajungem la Palatul Cotroceni, iar la ora 9 vreau să avem prima ședință de Guvern. Parlamentul intră în sesiune extraordinară mâine și poimâine”, a mai precizat Grindeanu.
UPDATE 17:49 Guvernul Grindeanu a trecut de Parlament, fiind învestit cu 295 de voturi „pentru”, 133 „împotrivă”, potrivit Mediafax.
„Vreau să vă mulțumesc pentru votul pe care l-ați acordat astăzi. Înseamnă o mare responsabilitate. Actul de guvernare pe care îl vom exercita va fi coordonat pe aceste direcții – de responsabilitate, modestie și respect față de români”, a declarat Sorin Grindeanu după anunțul rezultatului votului.
UPDATE 17:37 Votul s-a încheiat.
UPDATE 16:57 Parlamentarii votează Guvernul Grindeanu. Votul este secret cu bile. În sală sunt prezenți 327 de parlamentari, din totalul de 463 de deputați și senatori.
UPDATE 16:53 Sorin Grindeanu a revenit la tribuna sălii de plen: „Toate observațiile pe care le-ați transmis, mi-am notat absolut toate observațiile. Sunt un om al dialogului și doresc să rămân în acest mod în continuare. Vă mulțumesc”.
UPDATE 16:44 Deputatul PMP, Valeriu Steriu, a luat cuvântul:
„Ne trebuie un discurs mai lung de patru minute pentru un program de guvernare de patru ani.
Programul de guvernare e un exercițiu de imagine (…) A fost creat pentru atragerea de votanți. Viziunea programului arată printre priorități educația, dar la capitolul Educație nu e menționat nicio cifră, nicio țintă (…) despre plagiate sau analiza acestora.
Sistemul de sănătate iar îl reformăm dar nu se vorbește despre creșterea natalității.
În capitolul despre justiție, lipsește un singur capitol: continuarea luptei anticorupție.
Nu avem nimic despre combaterea sărăciei.
PMP nu va vota pentru acest program de guvernare. Guvernul propus nu are expertiză și va împinge România înapoi”.
UPDATE 16:33 Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a luat cuvântul:
„Românii au votat pentru o țară în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate.
Românii nu vor o țară condusă de marionete și să închidă ochii la abuzuri pentru un loc călduț și un salariu de lux la Bruxelles.
Nu există prosperitate economică fără democrație.
Avem pe umerii noștri o responsabilitate imensă dată de votul românilor. Semnificația zilei de astăzi e mult mai mare decât a unei simple zile de învestitură.
De prea multe ori în trecut, Guvernul a exercitat și un rol legislativ. De prea multe ori, parlamentarii nu și-au exercitat rolul de control al instituțiilor care nu funcționează în logica democratică.
Rolul lor e să servească statul și cetețeanul nu să devină centre de putere în afara cadrului democratic (…) Cred că prin propunerea de miniștri am arătat acest lucru printr-o formulă foarte clară.
Presupune modificarea Codurilor penale pentru a le pune în conformitate cu deciziile CCR (…) Înseamnă sprijinul pentru capitalul autohton.
Executivul Grindeanu va fi un bun partener. Vom lucra împreună la Guvern și la Parlament pentru a confirma speranțele pe care românii și le-au pus în noi.
Președintele a ținut să se prezinte ca un adversar al majorității PSD-ALDE. Nu cred la bătălii purtate la câteva zile după alegeri. După încheierea campaniei trebuie să existe o colaborare între instituțiile publice. Consider esențială colaborarea dintre Parlament, Guvern și Președinte.
E timpul ca România să renunțe la politica capului plecat, sabia nu-l taie. E un deziderat pentru care e necesar un dialog intens între Parlament, Guvern și Președinte”.
UPDATE 16:23 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a luat cuvântul:
„Societatea din România se află într-o criză profundă. Nimeni nu mai are încredere în nimeni.
Majoritatea nu are încredere în minoritățile etnice și perm vede un pericol în acest comunități, pericol care nu există.
Politica pe care o facem aici în anii care urmează trebuie să fie exclusiv pentru oameni și despre oameni. Avem obligația să arătăm că se poate face politică în mod onest, corect. Avem datoria să redăm încrederea oamenilor în actul politic. Trebuie să redăm Parlamentului rolul consacrat într-o societate democratică.
Coaliția de guvernare PSD-ALDE are o responsabilitate crucială, dar și celelalte partide politice vor avea un rol important.
Gestul nostru e unul politic și vom susține acest parteneriat în Parlament în măsura în care va exista o deschidere la un dialog sincer din partea coaliției de guvernare.
Acest program lasă și o marjă de manevră a coaliției de guvernare pentru a găsi cele mai bune măsuri economice.
Nu vom da un cec în alb Guvernului condus de Sorin Grindeanu, dar în noi veți găsit un partener serios.
Pentru noi rămâne o preocupare importantă sistemul de învățământ, aplicarea pe deplin a legii în vigoare inclusiv respectarea dreptului la învățământul în limba maternă pentru fiecare elev.
Vom vota lista guvernului și programul de guvernare cu gândul la un parteneriat în spiritul acordului politic semnat”.
UPDATE 16:15 Președintele USR, Nicușor Dan, a luat cuvântul:
„Mi-e teamă că avem totuși, în România, opt milioane de oameni care trăiesc sub pragul de sărăcie: peste trei milioane de români au hotărât să părăsească România.
În ceea ce privește prograsmul economic propus, noi îl apreciem ca fiind falimentar.
Se amanetează viitorul România și se îndatorează generațiile viitoare.
Primul om care a fost demis pentru incompetență după tragedia de la devine ministrul Transporuturlor, Tineretului. Văd că o funcționară descoperită de ANI în conflict de interese devine ministru al Apelor și Pădurilor chiar în domeniul în care s-a manifestat conflictul de interese. Faptul că unul dintre coordonatorii „Marții Negre” devine azi ministrul Justiției, mi se pare inacceptabil. Nu ne așțeptăm decât ca acest om să continue planul.
Să numești ministru al Afacerilor Externe persoana care a împiedicat votul în diaspora, din 2014, e un afront la adresa acestor oameni și o piedică în calea reconcilierii naționale.
USR va vota împotriva învestirii acestui Guvern”.
UPDATE 15:58 Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a luat cuvântul:
„Componența acestui Guvern e o palmă dată poporului român. Lista Guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feudă personală a unui șef abuziv.
La 10 ani de la adrerea României la UE, asta e tot ce poate oferi PSD? PNL consideră că Româna a depășit de mult etapa acestui tip de guvernare.
Nimeni nu a votat ca deciziile Guvernului să fie luate doar după ce se trece pe la partid pentru a lua aprobarea lui Liviu Dragnea. Nimeni nu a votat pentru ca PSD -ALDE – UDMR să facă amnistia corupților.
Nu va fi Guvernul României, ci Guvernul lui Liviu Dragnea.
PNL nu va vota acest Guvern despre cre credem că va avea o viață scurtă. Acest Guvern nu întrunește standardele de competență, autonomie, transparență dorită de majoritatea cetățenilor români.
Domnule Grindeanu, până nu vă emancipați de sub tutela dlui Dragnea, nu putem să girăm acest Guvern (…) Vom face în fiecare săptămână un raport public pe această temă. Guvernarea e întemeiată pe o uriașă fraudă de încredere”.
UPDATE 15:45 Liderul PSD, Liviu Dragnea, a luat cuvântul:
„Azi prin votul Parlamentului, încetează starea de suspendare a democrației în care România s-a aflat în timpul guvernării tehnocrate. Depinde numai de noi să încetăm să privim România ca pe un câmp de bătălie.
Astăzi votăm învestirea unui Guvern și nu suspendarea unui președinte.
Poate mai important e să realizăm că miza acțiunilor noastre politice nu e doar victoria partidului nostru, miza tuturor acțiunilor noastre politice va fi România.
Voi face tot ce îmi stă în putință să promovez dialogul civilizat între partide și între parlamentari. Vă asigur că oamenii nu ne-am votat ca să ne certăm între noi. Oamenii ne votează pentru a adopta legi bune în Parlament care să le facă o viață mai bună. Acest Guvern nu e un guvern de vedete, de vorbitori la televizor, cu legături în alte structuri sau instituții.
Am spus-o în campanie și o mai spun și acum: vrem că creăm condițiile necesare ca românii pelcați în afara granițelor să revină acasă.
Au fost oferite opt posturi în guvern unor femei dedicate (…) Am toată încrederea că toate aceste opt doamne ne vor dovedi din nou că politica românească are nevoie de femei în posturi-cheie.
În calitate de președinte al partidului care a câștigat alegerile vă fac propunerea de a ieși din conflictul politic (…) Am prezentat un program de guvernare pentru toți românii, nu doar pentru propriii noștri simpatizanți (…) Nu vă cer să susțineți programul de guvernare, vă propun doar să ieșim din această paradigmă a războiului.
Vom vota și vom susține acest guvern, dar vom urmări cu exigență actul de guvernare. Vă asigur ca actul de guvernare nu se va face la Guvern.
Vă asigur dl prim-ministru că PSD va fi primul partid care va interveni dacă vă veți abate de la programul de guvernare aprobat în Parlament”.
UPDATE 15:16 Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, prezintă programul de guvernare în fața parlamentarilor:
„Aș dori să le mulțumesc celor care m-au propus în această funcție și care mi-au fost alături în alcătuirea echipei guvernamentale. Vreau să precizez că prima propunere a PSD pentru funcția de prim-ministru ar fi fost o variantă excelentă pentru conducerea Guvernului. Salut echilibrul dlui președinte Dragnea care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevărat om de stat, punând interesul național mai presus de cel al parttidului pe care îl conduce. S-a evitat o criză politică.
Eu vă propun România normală și ca la finalul mandatului pe care mi-l încredințați astăzi să avem o țară normală în care oamenii să trăiască bine. Acesta cred eu că ar trebui să fie obiectivul principal al următoarei guvernări.
Scopul tuturor acțiunilor noastre este bunăstarea românilor. Nu venim la guvernare pentru a face statistici pe hârtie.
Vrem investiții străine în România, însă investiții care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Vrem ca inevstitorii străini să găsească în România un cadru fiscal predictibil. Avem măsuri bune pentru oamenii de afaceri în program.
Avem în vedere creșterea salariului minim pe economie, avem un pachet serios de măsuri care include reducerea taxelor și impozitului pe muncă. Într-o țară normală cei care au muncit o viață întreagă au la bătrânețe o pensie decentă. Dacă ne dorim o țară normală trebuie să creștem punctul de pensie. Putem crește veniturile populației prin scăderea taxelor aferente acestor venituri. Avem în vedere ca una din primele măsuri să fie scutirea de impozit pentru veniturile mai mici de 2.000 lei.
Îmi doresc ca tinerii să nu mai place la muncă în străinătate (…) Am colegi de generație care fie au plecat, fie se mai gândesc să plece. E un fenomen grav care afectează economia și destramă familiile de români. Stoparea lui trebuie să fie o prioritate națională (…) Avem un program pentru susținerea înființării a 10 mii d firme pe an astfel încât tinerii să poată începe o afacere în România. Am inclus programe de ucenicie și stagii care să le permită tinerilor să învețe o meserie. Dacă vom stimula o forță de muncă bine calificată, investitorii străini vor fi interesați să desfășoare afaceri în țara noastră.
Într-o țară normală cetățenii nu stau la cozi pentru a plăti dări la stat. Salut decizia Parlamentului a eliminării celor 102 taxe, cel mai amplu demers de reducere a birocrației din România. Să punem sistemul administrativ în slujba cetățeanului.
Am prevăzut construcția a opt spitale regionale, astfel încât în toate regiunile țării românii să aibă acces la servicii de bună calitate. Într-o țară normală, cetățenii trebuie să aibă acces la medicamente. Nu putem pune plafoane pe dreptul la viață.
Am inclus în programul de guvernare construcția a 2.500 de creșe și grădinițe care să acopere cererea din România.
Trebuie să oferim salarii mai bune celor care lucrează în învățământ. Mai avem în vedere o maj a salariiilor turor bugetarilor începând cu 1 iulie.
O țară normală înseamnă să poți circula pe drumuri normale. Prosperitatea economică vine pe calea ferată sau rutieră care leagă o țară sau o regiune de alte țări sau alte regiuni (…) Este normal să ne propunem să realizăm o autostradă care să traverseze România de la est la vest.
România va fi o țară normală atunci când proiectele mari de infrastructură nu vor mai fi blocate de contestații interminabile la licitațiile publice, e absolut necesar să avem o legislație nouă pentru atribuirea proiectelor de interes strategic.
Într-o țară normală, se investește în sistemul de irigații. Agricultura continuă să reprezinte o componentă importantă în creșterea economică a României.
Consider absolut anormal ca România să importe 55 de mii de tone de tomate și să exporte numai trei (…) Ne-am propus în programul de guvernare să le oferim sprijin fermierilor pentru tomate și carne de porc.
România normală înseamnă investiții în domeniul de apărare. Orice stat normal își ia măsuri pentru asigurarea securității naționale. Am prevăzut în program alocarea a 2% din PIB.
România normală înseamnă o justiție dreaptă și independentă. Lupta împotriva corupției și a celor care fură trebuie să fie ferrmă, dar la fel de fermi trebuie să fim și în protejarea drepturilor omului.
Acest program de guvernare nu țintește la ceva ce nu poate fi atins. Nu e nimic măreț, nu e nicio gogoașă electorală, nicio exagerare, vă propun să facem România o țară normală, în care să trăim normal. Normalitatea e esența programului nostru de guvernare. Primul semn de normalitate trebuie să plece din Parlament. Într-o țară normală, politicienii au un dialog civilizat. Mesajul pentru e de deschidere și dialog.
Timp de un deceniu, politica în România a fost dominată de vrajbă. Răfuielile politice au afectat funcționare unor instituții publice fundamentale. Îmi doresc ca dezbaterea politică să fie purtată cu argumente raționale.
Îmi doresc să am o relație normală și civilizată cu președintele României.
Vreau să îmi încep mandatul cu o invitație la dialog și colaborare. Fără să fiu ironic, vreau să spun că acest Guvern nu va fi Guvernul meu”.
UPDATE 15:00 Miniștrii urmează să primească votul de învestitură în Parlament. Ședința de plen reunit a început.
UPDATE 14:20 Florin Iordache a fost avizat pozitiv pentru a conduce Ministerul Justiției cu 43 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” și două abțineri.
„Parlamentul este forul suprem, cred că aici puten rezolva și modifice toate legile printr-o largă consultare”, a spus Iordache.
Întrebat dacă va propune modificarea Codului Penal, acesta a răspuns afirmativ: „Fără îndoială, da. S-a constatat la multe legi că sunt neconstituționale. Numai la Codul Penal și 40 de decizii și de hotărâri ale CCR care ar trebui puse în concordonță. Avem legi care se contrazic, chiar azi la BP am avut cele care vizează conflictul de interese”.
Iordache a mai susținut că este necesară o lege a răspunderii magistraților după model european.
Întrebat cum răspunde acuzațiilor că s-ar afla în spatele controversatului episod din Parlament „Marțea Neagră”, printre inițiatorii proiectului de lege din 2013 privind amnistia și grațierea, Iordache a răspuns că „nu au fost acuzații” și că „sunt niste articole de presă”.
„Dezbaterea în Parlament nu poate fi influențată de o persoană sau alta, eram președintele Comisiei de Muncă, din punctul meu de evdere iocul în care pot fi modificate legile e Parlamentul. Că se discută sau presa speculează, sunt speculații care nu trebui luate în seamă”, a adăugat Iordache.
În ceea ce privește acuzația venită din partea PNL, potrivit căreia PSD vrea să propună în Parlament legea amnistiei, Iordache a declarat că nu a discutat cu colegii de partid despre așa ceva, precizând că e un subiect care trebuie discutat.
„O lege a amnistiei și grațierii nu a fost susținută de noi în campanie dar o astfel de lege discutată în Parlament este de bun augur”, a mai spus Iordache.
UPDATE 14:09 Gabriel Petrea a fost avizat favorabil pentru funcția de ministru al Consultării Publice.
UPDATE 14:07 Viorel Ștefan a primit aviz pozitiv pentru a conduce Ministerul Finanțelor Publice.
UPDATE 14:00 Olguța Vasilescu a fost avizată pozitiv pentru Ministerul Muncii cu 30 de voturi „pentru” și 14 „împotrivă”.
UPDATE 13:42 A început audierea lui Florin Iordache în Comisia juridică. „Voi propune primului-ministru o revedere a Codului Penal și Codului de Procedură Penală, cu implicarea mediului academic și a CSM”, a spus Iordache.
El a declarat că „procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției”, că va susține legea răspunderii magistraților.
Iordache a vorbit și despre politica privind sistemul penitenciar, spunând că va urmări „o politică penală umanistă, în care alternativele la pedeapsa cu închisoarea să nu aibă un caracter decorativ”.
UPDATE 13:41 Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul propus pentru Relația cu Parlamentul, a primit aviz favorabil.
UPDATE 13:14 Pavel Năstase, ministrul propus la Educație, a primit aviz pozitiv. La fel și Petre Daea, ministrul propus la Agricultură.Daea a declarat, la ieșirea de la audieri, că nu vine cu intenții, ci să pună în aplicare programul de guvernare.
„Fac o pauză să nu fac greșeli de exprimare. Sper ca mintea să mă țină să nu fac greșeli. Cred că putem discuta zile întregi despre agricultură, încât timpul e doar un instrument (…) Nu am venit aici pentru ambiții sau orgolii”, a spus el.
UPDATE 13:09 Florian Dorel Bodog a primi aviz pozitiv pentru Ministerul Sănătății. Acesta a garantat că toate propunerile salariale din programul de guvernare pentru medici vor fi respectate „pentru a limita exodul medicilor”. În schimb, în momentul în care a fost întrebat câte spitale pentru arși și mari arși are România, acesta a răspuns că nu poate să spună din „poziția” pe care o are.
„Toate spitalele județene vor trebui să aibă capacitatea de a trata arși. Nu pot să vă spun din poziția pe care o am. Pentru mari arși sunt unități de tratament calificate în Timișoara și în București”, a spus Bodog.
„Am o singură agendă și aceasta e programul de guvernare”, a spus Bodog.
Întrebat ce măsuri are în vedere astfel încât medicamentele să ajungă la pacienți, Bodog a răspuns că este la curent cu problema și a promis că va „iniția acte normative noi” prin care această problemă să se rezolve.
În ceea ce privește teza sa de doctorat, Bodog a declarat că aceasta nu are nicio problemă și a ținut să precizeze că a scris-o de mână.
„Am fost făcut conducător de doctorat de către Ministerul Educației. În luna mai, anul trecut, o publicație din Oradea a făcut o sesizare la Ministerul Educației, care nu a luat nicio măsură pentru că sesizarea nu se încadra în limitele legii, iar în octombrie, la momentul în care de făceau listele pentru noul Parlament, mi s-a retras conducerea de doctorat. Am considerat-o nelegală și am atacat-o în justiție la Curtea de Apel Oradea”, a detaliat Bodog.
UPDATE 12:48 Sevil Shhaideh a primit un aviz pozitiv pentru Ministerul Dezvoltării Regionale cu 21 de voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.
„Am primit aviz pozitiv. Mergem la treabă”, a spus Shhaideh la ieșirea de la audieri.
Întrebată care consideră că sunt prioritățile, Shhaideh a răspuns: „asigurarea surselor de finanțare pentru autoritățile locale, infrastructura locală și fondurile europene”.
Totodată, întrebată dacă a mai fost sunată cu amenințări, de ieri, din momentul nominalizării sale la Dezvoltare, Shhaideh a răspuns negativ. „Și sper să intrăm în normalitate”, a mai spus ea.
UPDATE 12:30 Viorel Ștefan, cel propus pentru a ocupa portofoliul de ministru al Finanțelor, este audiat în Comisia de buget, la această oră.
„Ne propunem 5,5% creștere economică medie anuală din PIB (…) Deficitul bugetar pe metodologia europeană acceptată nu va depăși 3% din PIB”, a declarat Viorel Ștefan înainte de a primi întrebări din partea membrilor comisiei.
„Obiectivele noastre vizează continuarea relaxării fiscale și simplificarea tuturor legilor care au relevanță pentru mediul de afaceri (…) Codul Fiscal, Legea evaziunii fiscale, Legea prevenției, o lege pe care intenționăm să o scriem foarte repede, toate vor fi incluse într-un Cod economic al României”, a mai spus Ștefan.
UPDATE 12:29 Șerban-Constantin Valeca, propus pentru Ministerul Cercetării, a fost avizat de comisia de specialitate
cu 21 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”, acesta declarând, după audieri, că își propune ca bugetul anual pentru cercetare să aibă un plus de 15% -30%.
UPDATE 11:47 Ionuț Vulpescu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Culturii. La ieșirea de la audieri, Vulpescu a declarat, în fața jurnaliștilor, că și-a propus să facă din Cultură un domeniu prioritar și că bugetul alocat instituției pe care o va conduce se va dubla în 2017. Întrebat de ce ministerul pe care îl va conduce are în componența sa și „Identitatea Națională”, Vulpescu a precizat că „în timpul acestui mandat vom aniversa 100 de ani de la Marea Unire”, iar Ministerul Culturii va avea un rol esențial în organizarea centenarului.
„E cel care va armoniza acest calendar și a fost o operă colectivă”, a mai spus Vulpescu.
UPDATE 11:42 Marius Alexandru Dunca a fost avizat favorabil la Tineret și Sport cu 22 de voturi „pentru” și 12 „împotrivă”.
„Nu vreau să caut vinovați. Știu prezentul și că sunt responsabil de viitorul sportului românesc”, a spus Dunca la ieșirea de la audieri.
Întrebat ce îl recomandă pentru această funcție, Dunca a răspuns: „Experiența în instituțiile statului și ce am făcut la ANPC”.
Întrebat de momentul demiterii sale după tragedia din clubul Colectiv, Dunca a precizat: „Toată presa atunci, internetul mi-a dat dreptate că nu avem nicio vină. Acum am datoria și obligația să implementăm acest proiect de guvernare la care am lucrat enorm de mult. Avem o viziune”.
Întrebat de jurnaliști cât costă un abonament de metrou pentru studenți, Dunca nu a știut să răspundă. „Am mers cu autobuzul când eram student (…) E într-adevăr o întrebare. Toți studenții o să aibă gratuit pe CFR”, a afirmat Dunca.
Dunca a mai spus că practică „toate sporturile”.
UPDATE 11:40 Daniel Constantin a fost avizat favorabil cu 17 voturi „pentru” și șapte „împotrivă” la Ministerul Mediului.
UPDATE 11:13 Augustin Jianu, propus la Comunicații, a primit aviz pozitiv.
UPDATE 11:00 Daniel Constantin, viceprim-ministru și ministrul Mediului este audiat, la această oră, în comisiile de specialitate. În cadrul audierii, Constantin a menționat că România are probleme la colectarea selectivă a deșeurilor și că își propune să introducă în programa școlară colectarea selectivă a deșeurilor.
Șerban Constantin Valeca, ministrul Cercetării și Inovării, Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor și ministrul Culturii, Ioan Vulpescu vor fi audiați de la aceeași oră în comisiile de specialitate din Parlament.
UPDATE 10:58 Gabriel Leș a primit aviz pozitiv pentru Apărare, după ce 19 parlamentari au votat în favoarea sa și 11 „împotrivă”.
„Să continuăm înzestrarea armatei. S-a semnat cererea pentru o ofertă pentru o nouă escadrilă, e nevoie, o escadrilă de doar 12 avioane nu e suficientă (…) Corvetele se vor face mai devreme sau mai târziu. Sunt niște cerințe minimale date de categoriile de forță care trebuie respectate”, a spus Leș la ieșirea de la audieri.
UPDATE 10:40 Răzvan Alexandru Cuc a primit aviz pozitiv pentru Transporturi, fiind validat cu 37 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 11 abțineri. Cuc a precizat că cinci autostrăzi sunt prioritare, urmând a fi finalizate pe bani europeni până în 2021, precizând, însă, că nu promite „niciun kilometru de autostradă”.
„Mă întorc cu proiectele expuse aici, referitor la Tarom. Îmi doresc să o revitalizăm. E o companie românească care merită să intre pe profit. E una dintre prioritățile pe care mi le propun și acum. Compania și anul acesta va fi pe pierdere”, a mai spus Cuc la ieșirea de la audieri.
UPDATE 10:37 Gabriel Beniamin Leș, ministrul propus la Apărare, se prezintă în fața membrilor comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Gabriel Leș va fi, însă, este audiat în spatele ușilor închise, după ce Comisia de apărare a supus la vot și decis ca presa să nu aibă acces în momentul în care i se vor adresa întrebări.
De la aceeași oră, Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, este audiat de membrii Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, respectiv de cei ai Comisiei economice, industrii și servicii din Senat.
UPDATE 10:30 Carmen Dan a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Afacerilor Interne cu 17 voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.
„Nu am venit pregătită cu întrebări, ci cu programul de guvernare. S-a supus la vot, e decizia comisiei (n.r – ca presa să nu aibă acces). Din informațiile mele ne confruntăm cu o probleme de subdimensionare a resurselor umane. În mediu, ies din sistem 2.800 de cadre. Anul acesta, 12.000 mii au ieșit din sistem”, a spus Carmen Dan la ieșirea de la audieri.
Întrebată dacă va demisiona în cazul în care va fi implicată într-un dosar, Carmen Dan a răspuns : „Eu așa cum mă cunosc nu am de ce să intru și să fiu acuzată în vreun dosar pentru că rolul meu la nivelul ministerului va fi să muncesc”.
După audiere, parlamentarul PNL Cezar Preda a precizat că nu s-au discutat aspecte de securitate națională, potrivit Mediafax.
„Toată opoziția a votat împotrivă. A fost 17 la 11. Cred că e un ministru care își asumă un program de guvernare făcut de altcineva și ineficient. Daca ați citit programul pe interne, o să vedeți că e totul vag, nu spune nimic, nicio strategie. Eu am întrebat ce direcție va lua DIPI. Nu mi s-a raspuns”, a declarat Preda.
UPDATE 10:12 Andreea Păstîrnac a primit aviz pozitiv cu 26 de voturi „pentru”, iar 13 „împotrivă”.
UPDATE 10:05 Carmen Dan, ministrul propus la Interne, este audiată în spatele ușilor închise, presa neavând acces la ședința Comisiei de apărare. Membrii forului au votat ca presa să nu participe la audieri, motivând că se ating subiecte de securitate națională. Deputatul PSD, Dorel Căprar, președintele comisiei, a motivat că forul are un statut special, potrivit Mediafax.
Totodată, Răzvan Alexandru Cuc, ministrul propus la Transporturi, este audiat la această oră.
UPDATE 10:00 Marius Dobre a primit aviz pozitiv. Întrebat de jurnaliști despre legea turismului, Dobre a precizat că în al doilea trimestru din 2017 va fi finalizată. „În al doilea trimestru să o închidem, să intre în vigoare”, a spus Dobre, precizând că Bucovina nu este suficient promovată.
Întrebat unde și-a făcut vacanțele, Dobre a răspuns că la Predeal și anul trecut în Maramureș.
UPDATE 09:42 Teodor Meleșcanu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Afacerilor Externe.
„Audierea mea a fost relativ ușoară pentru că în materie de politică externă avem nevoie de o politică națională care să asigure continuitate și coerență în politica noastră externă. Poate și de aceea au fost simple întrebările”, a spus Meleșcanu.
UPDATE 09:40 Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului, este audiat de membrii comisiilor reunite pentru politică economică, reformă și privatizare și, totodată, pentru industrii și servicii, dar și de cei ai Comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare din Senat. La aceeași oră, Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a intrat la audieri în comisiile reunite pentru politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților și din Senat.
„Nu o să fiu un ministru care se va axa doar pe litoralul Mării Negre. În ceea ce privește centenarul la obiective turistice, ne-am gândit să luăm din toate zonele anumite stațiuni pe care să le promovăm intens pentru anul 2018. Nu o să putem face în toate stațiunile, dar trebuie să ne luăm niște state cheie, vorbim despre județele importante din punct de vedere istoric ale României”, a spus Dobre în timpul audierii.
UPDATE 09:35 Florin Nicolae Jianu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Mediului de Afaceri.
UPDATE 09:30 Meleșcanu declarat, răspunzând unei întrebări din partea comisiei, că vrea o lege privind Diaspora.
„Sunt adeptul unei asemenea inițiative, adoptarea unei legi privind Diaspora care să conțină mecanisme de sprijin pentru cetățeni. Există un proiect și sper să putem să îl promovăm în continuare”, a spus Meleșcanu.
UPDATE 09:13 Toma Petcu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Energiei. Întrebat de CV-ul său care este unul plin de greșeli de ortografie, dar și de formulări cel puțin bizare, acesta a susținut că nu el și-a scris CV-ul, care apare pe pagina Camerei Deputaților, ci secretara sa, în urmă cu zece ani.
„Au luat un CV mult mai vechi de al meu, atunci eram propus pentru o funcție tehnică și cred că e de acum 20 ani de ani de zile, dacă vă uitați în CV-ul de mai sus, o să vedeți că am condus două companii private și am căpătat experiența necesară. El a fost completat cred că de secretara mea, acum zece ani de zile. Cei de la grup l-au pus pe site. Am aflat din presă”, a declarat Petcu.
UPDATE 09:08 Ana Birchall a primit aviz pozitiv.
UPDATE 09:00 Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul propus la Externe, este audiat în comisiile reunite de politică externă din Parlament. Tot de la aceeași oră, a intrat la audieri și Florin Nicolae Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în comisiile reunite pentru politică economică, reformă și privatizare și respectiv pentru industrii și servicii.
UPDATE 08:40 Alexandru Petrescu, ministrul Economiei și Mihaela Virginia Toader, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, au primit aviz favorabil în comisiile de specialitate.
UPDATE 08:30: Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a început să fie audiată în cadrul comisiilor pentru afaceri europene ale Camerei Deputaților și Senatului. La audieri a intrat și Toma-Florian Petcu, ministrul Energiei, respectiv în comisiile reunite pentru politică economică, reformă și privatizare și, respectiv, pentru industrii și servicii ale Camerei Deputaților și Senatului.
UPDATE 8:00 La această oră sunt audiați în comisii Mihaela Virginia Toader, ministrul delegat pentru Fonduri Europene și Alexandru Petrescu, ministrul Economiei. Toader este audiată de către comisiile reunite pentru afaceri europene, iar Petrescu, de la aceeași oră, în comisiile reunite pentru politica economică, reformă și privatizare și, respectiv, pentru industrii si servicii.