Întrebată dacă Guvernul va renunța la Pilonul II de pensii, ministrul Muncii a răspuns că nu se intenționează acest lucru.
„Nu există așa ceva. Până la urmă, Pilonul II este al statului, chiar dacă are management privat. Cum să renunțăm? E o legislație. Sunt foarte mulți români care aparțin de acest pilon de pensii. Nu se pune problema să îl desființăm”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.
Procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, fără a fi afectată valoare nominală din prezent, a anunțat ministrul Muncii la începutul ședinței de Guvern de joi, precizând că suma care este achitată azi către administratorii Pilonului 2 va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%.
„Acel procent a fost pus într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse. Acum, după atâția ani, nu cred că mai este cazul să urcăm procentul în fiecare an”, a explicat ministrul la finalul conferinței organizată vineri.
Întrebată dacă procentul la pilonul II de pensii va scădea pe măsură ce va crește salariul minim, Vasilescu a răspuns: „Nu neapărat, dar anul acesta a fost vorba de întoarcerea sarcinii fiscale”.
„Contribuțiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta sunt șapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot șapte miliarde. Având în vedere că va crește baza de impozitare și că salariul pe brut crește cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeași sumă și anul viitor, ca anul acesta. România va rămâne în continuare pe cei trei Piloni de pensii”, a adăugat Vasilescu.