Prima pagină » Știri politice » La semnalul lui Oprea, senatorii UNPR o dau la întors în cazul votului pentru arestarea lui Șova și Vâlcov. Senatorul Bumbu: „Dacă interesul național o cere, vom face cum e mai bine”

La semnalul lui Oprea, senatorii UNPR o dau la întors în cazul votului pentru arestarea lui Șova și Vâlcov. Senatorul Bumbu: „Dacă interesul național o cere, vom face cum e mai bine”

EXCLUSIV

În urmă cu o săptămână, senatorul UNPR Octavian Bumbu declara pentru gândul că este împotriva arestării preventive în general și că va vota contrar solicitării procurorilor în cazul lui Dan Șova. Acum, la nicio zi de la semnalul dat public de Gabriel Oprea, același senator Bumbu susține, cel puțin la nivel oficial, că va vota pentru justiție.

„Deci părerea personală mi-o mențin, arestarea preventivă este în sine o pedeapsă și arestarea fără un pericol public mi se pare o excepție, dar, dacă interesul national o cere, vom respecta justiția chiar dacă cei care o reprezintă nu sunt legați la ochi în momentul judecării”, a declarat marți, pentru gândul, senatorul UNPR Octavian Bumbu.

Întrebat dacă va vota pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova, uneperistul s-a ascuns în spatele votului secret.

„Totuși votul este secret, măcar formalitatea să o respectăm. Vom respecta mesajul domnului Oprea. Opinia personală rămâne, dar dacă interesul național o cere vom face cum este mai bine. Trebuie să ținem cont că și justiția mai are mult de lucru și chiar să se reformeze din interior. Întrebările rămân valabile și le pot repeta: de ce arestări dacă nu reprezintă un pericol public. Probabil așa trebuie acum”, a adăugat Bumbu.

Același senator era mult mai tranșant și declara că nu va vota pentru arestarea colegilor din Parlament. „Eu sunt pentru anchetare, dar sunt contra arestării preventive. Poate fi folosită această arestare preventivă în scop politic, gândiți-vă la o situație de vot în care o majoritate depinde de două trei voturi, depinde de doi trei arestați preventiv”, susținea el într-o declarație pentru gândul. 

Vochițoiu: Votul la vedere, o ipocrizie

Vicelider al grupului PSD, senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu își laudă șeful de partid și anunță că va respecta ordinul „generalului Oprea”.

„Vreau să vă spun două lucruri. Eu am ieșit din mina de cărbune și am intrat în politică datorită faptului că munca mea și a ortacilor mei se ducea undeva în zadar și nivelul nostru de trai nu mai creștea. D-asta am hotărât să vin la București și să intru în politic. Când PPDD, partidul pe listele căruia am intrat, s-a prăbușit, am ales UNPR-ul pentru că președintele său, generalul Oprea, a zis că vom face dreptate pentru români. Eu cred că lucrurile sunt suficient de clare astfel încât să vedeți că vom vota pentru dreptate și pentru justiție„, a declarat Vochițoiu pentru gândul.

Întrebat dacă va vota la vedere, după modelul anunțat de PNL, senatorul UNPR a folosit și el arma votului secret. Mai mult, Vochițoiu a adăugat că o astfel de procedură de vot este doar „o ipocrizie și o neseriozitate”.

„Asta cu votat la vedere mi se pare o ipocrizie și o neseriozitate. Doar liderii partidelor politice care nu controlează acele partide, care nu le conduc de-adevăratelea, cer oamenilor lor vot la vedere. Un președinte autentic are încredere în oamenii săi”, a adăugat el.

„Exact cum a spus domnul general, vom respecta justiția”, l-a completat colegul său, senatorul UNPR Constantin Popa.

Și în cazul însă, votul este secret și „nu poate spune că ar fi incorect”.

Mai mult, uneperistul a subliniat faptul că rolul Parlamentului nu este de a aresta, ci de a face legi.

„Parlamentul nu se decredibilizează dacă arestează sau nu arestează pe cineva. Parlamentul e o fabrică de legi, trebuie să facă legi cât mai bune, să avem locuri de muncă, să avem salarii mai bune, să crească alocația, să crească pensiile, ăsta e rolul Parlamentului. Încuviințarea este sinonimă cu arestarea. Dar, dacă justiția are nevoie de noi, noi vom fi lângă justiție”, a mai spus Constantin Popa, pentru gândul.

Burlea: Nu voi fi eu cel care să obstrucționeze justiția

Sentimentele și aspectele subiective nu-i vor scăpa pe Dan Șova și Darius Vâlcov de arestarea preventivă, cel puțin nu în fața senatorului UNPR Marin Burlea. La nivel declarativ, și el va vota în favoarea solicitării procurorilor, așa cum vor vota și colegii săi.

„Fără a ține cont de niciun fel de sentimente sau de aspecte subiective, din principiu eu voi vota acum și întotdeauna pentru ca justiția să-și facă treaba, deci nu am punct de vedere diferit. Dacă cineva dovedește că nu este vinovat, respect și admirație pentru persoană. Dar eu voi vota cert, așa cum votează toți colegii mei de la UNPR.  În nicun caz nu voi fi eu unul care să obstrucționeze justiția„, a spus și Burlea pentru gândul.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, luni seara, că senatorii UNPR vor trebui să dea un vot pentru justiția română la solicitările procurorilor pentru încuviințarea reținerii și arestării lui Dan Șova și Darius Vâlcov.

Votul UNPR înclină balanța

Senatorii UNPR ar putea înclina balanța la votul final pentru cele două solicitări ale procurorilor DNA privind arestarea preventivă a pesediștilor Șova și Vâlcov.

În prezent, în Senat sunt 62 de membri PNL, 76 de pesediști, 8 membri UDMR, 13 senatori PLR-PC și 9 independenți. Dintre cei neafiliați, șase voturi sunt aduse de Mircea Geoană, ceea ce ar însemna că PNL s-ar putea baza pe 68 de voturi. Dacă cei 14 senatori UNPR se vor ține de cuvânt și vor vota pentru arestarea lui Dan Șova și a lui Darius Vâlcov, atunci votul final ar ajunge la 82, adică la doar trei voturi distanță de numărul necesar de voturi pentru ca solicitările DNA să fie aprobate (minimum jumătate plus unul din totalul senatorilor, adică 85).

În ce privește situația celor de la UDMR, ei nu au primit un îndemn clar în ce direcție să voteze. De altfel, în cadrul comisiei, reprezentantul UDMR s-a abținut la vot, ceea ce ar înseamna că din cei opt senatori maghiari, unii s-ar putea pronunța în favoarea solicitării DNA. La fel este și situația celor de la PLR-PC, senatorii din acest grup având opțiuni diferite de vot.