Laura Codruța Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupție. Mesajul transmis de șefa DNA

Laura Codruța Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupție. Mesajul transmis de șefa DNA

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că presiunile politicienilor asupra procurorilor au crescut, pe măsură ce numărul demnitarilor importanți anchetați a crescut și el, potrivit unui interviu acordat în Reuters.

„Presiunile vor continua atât timp cât vom investiga astfel de cazuri. Dar cred că este important ca întreaga clasă politică să atingă un anumit nivel de maturitate politică și să înțeleagă faptul că tot ceea ce vor procurorii este să descopere adevărul și că noi nu avem alte interese”, a spus Kovesi, potrivit Reuters.

Însă fosta jucătoare de baschet, în vârstă de 41 de ani, nu pare îngrijorată, notează agenția. „Rezistența procurorilor la asemenea presiuni a crescut”, a declarat miercuri cel mai tânăr procuror general din istoria României și prima femeie care a deținut acest post, anterior.

„Presiunea va continua atât timp cât investgăm asemenea cazuri”, a spus ea.

Agenția britanică notează faptul că Direcția Națională Anticorupție s-a ocupat de un număr foarte mare de cazuri, înregistrând un record de condamnări în 2014, ajungând la 1.138. În plus, mai notează jurnaliștii britanici, procurorii DNA au ajuns inclusiv la „persoane care cândva păreau de neatins”.

În acest sens, sunt enumerate titlurile care țin prima pagină a ziarelor din România, precum anchetarea cumnatului și socrului premierului, a unor miniștri și liderului unui partid mediu. Principala problemă, foarte multe contracte de stat sunt acordate în schimbul unor favoruri sau mitei. O altă cifră îngrijorătoare este și cea a numărului de parlamentari condamnați sau anchetați: 7% dintre cei 588 de deputați și senatori aleși în decembrie 2012.

Odată cu presiunile au crescut și criticile formulate de către politicieni, mai scrie Reuters, citând ca exemplu acuzații lansate în ianuarie de un fost candidat la președinție, în prezent investigat, potrivit cărora Kovesi datorează funcția influenței unui oficial de rang înalt din serviciile secrete. Șefa DNA a respins afIrmațiile, spunând că sunt defăimătoare.

Însă, anul trecut, în afară de politicieni și oameni de afaceri au fost încarcerați pentru corupție șapte judecători și 13 procurori, iar un fost judecător de la Curtea Constituțională a fost acuzat, anul acesta, că face parte dintr-o grupare infracțională organizată și că a acceptat ca mită un automobil marca BMW și două rochii pentru soția sa. De asemenea, procurorul șef însărcinat cu lupta împotriva criminalității organizate este investigat, mai notează Reuters.

România a început să implementeze reforme în sistemul său judiciar în 2004 – când independența magistraților a fost garantată pentru prima dată -, pe când aspira să adere la Uniunea Europeană (UE). Procurorii au câștigat experiență, în timp ce politicienii se plângeau în presă de „vâmătoare de vrăjitoare”. În prezent, DNA se bucură de un adevărat cult în rândul tinerilor și are un nivel de încredere de două ori mai mare decât Guvernul, scrie Reuters.

Ultimul raport prezentat de către Comisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) a lăudat sistemul judiciar al României, însă a notat existența unor probleme în special în Parlament, care încuviințează investigarea membrilor săi. Luna aceasta, Legisativul a blocat investigarea unui senator, fost ministru al Economiei.

„Legile sunt modificate constant și există unele îngrijorări că unele modificări ar putea afecta sau chiar bloca reforma judiciară”, a declarat Kovesi pe această temă pentru Reuters, referindu-se la încercări de consolidare a imunității parlamentare sau de slăbire a sistemului judiciar.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Alegeri prezidențiale. Nicolae Ciucă, primul candidat care a votat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Uber a lansat opțiunea XXL