Prima pagină » Știri politice » LAZĂR, la bilanț: 2018, anul în care s-au făcut PRESIUNI MARI asupra instituțiilor judiciare. IOHANNIS: Tocmai cei certați cu legea vor să facă legile JUSTIȚIEI

LAZĂR, la bilanț: 2018, anul în care s-au făcut PRESIUNI MARI asupra instituțiilor judiciare. IOHANNIS: Tocmai cei certați cu legea vor să facă legile JUSTIȚIEI

LAZĂR, la bilanț: 2018, anul în care s-au făcut PRESIUNI MARI asupra instituțiilor judiciare. IOHANNIS: Tocmai cei certați cu legea vor să facă legile JUSTIȚIEI
Augustin Lazăr a declarat, miercuri la bilanțul pe 2018 al Ministerului Public, că anul trecut s-au exercitat presiuni asupra instituțiilor judiciare, în special asupra parchetelor, subliniind că prin ignorarea PÎCCJ au fost adoptate amendamente legislative care vizează cariera procurorilor. La eveniment participă și Klaus Iohannis.

Șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a avut un discurs, miercuri, la bilanțul pe 2018 al PÎCCJ, în care a atacat clasa politică din România, vorbind despre un impostor sau un reformator care urăște oamenii corecți și care știe că privilegiile nu i s-ar fi cuvenit dacă ar fi respectat regulile.

„Am decis să vă împărtasesc un vis. Oricât aș vrea să fac abstracție de realitate și să mă refugiez în varful spiritualizat al unui turn de fildeș, simțul practic și instinctul de conservare mă obligă să observ ce se întâmplă în jurul nostru. Am constatat cu stupoare că din ce în ce mai insidios se fac simțite în societate un cuvânt și un fenomen: Impostura. Mă refer la impostura dată în vileag. Cum rareori impostura este dată în vileag, mi se pare mult mai periculoasă impostura veritabilă, nedetectabilă. (..) Am avut un vis urât în care m-am întâlnit cu un impostorul. El nu se numea așa în visul meu, se numea reformatorul. (…) El este cel care știe că dacă ar fi urmat regulile, nu i s-ar fi cuvenit niciodată bunurile, privilegiile, poziția de care se bucură. El se uită în ochii tăi când e vorba de bunuri privilegii și poziții ca și cum ar fi urmat regulile. (…) Era impostorul ticălos, impostorul urăște sincer oameni corecți. pentru că sunt oglinda în care își văd propria goliciune, cea spirituală și de caracter. În schimb acuză, de regulă cu fapte reprobabile pe care le-a făcut el El e ticălos și tu ești ticălos, că nu se poate altfel”, a spus Cristina Tarcea, în discursul său de la bilanțul de miercuri al Parchetului General.

Potrivit șefei instanței supreme, impostorul din visul său era cel care luptă pentru propria dreptate.

„El nu o să-și plece privirea asupra celui călcat în picioare, dreptatea lui. Poate cel călcat în picioare e un sistem„, a mai spus Cristina Tarcea.

Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a susținut discursul la Cercul Militar din Capitală, unde a avut loc bilanțul pe 2018 al Ministerului Public.

Iohannis, despre insistența obsesivă a PSD

„A devenit deja o tradiție să participi la prezentarea raportului anula de activitate al Ministerului Public. Înainte de toate, vreau să vă felicit pentru rezultatele muncii depuse pe întreg parcursul anului trecut. 2018 a fost un an plin cu multe provocări în care subiectele legate de domeniul justiției au continuat să facă agenda publică. Au continuat să fie în topul agendei publice din cauza insistenței obsesive a actualei majorități de a interveni politic, tocmai a cărei independență trebuie garantată. (…) Această misiune a Ministerului Public nu e deloc una ușoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente, când tocmai persoanele care au probleme cu legea vor să facă legea în domeniul justiției atunci însăși temelia statului e amenințată”, a spus președintele Iohannis, în discursul de la bilanțul pe 2018 al Parchetului General.

Totodată, șeful statului a mai menționat că Ministerul Public a tras un semnal de alarmă și și-a manifestat disponibilitatea de a explica Guvernului și Parlamentului adevăratele probleme din sistemul judiciar.

„Din păcate, opțiunea parlamentarilor a fost să ignore recomandările Comisiei de la Veneția din raportul MCV și ale magistraților. Guvernul insistă în folosirea abuzivă a OUG, care vedem că produce efecte profunde și grave în interiorul sistemului de justiție. Afectarea procurorului și judecătorului, tentativa de control politic asupra unor parchete, intenția de a spori atribuțiile Secție speciale. Toate astea reprezintă motive serioase de îngrijorare. Transpunerea recomandărilor din MCV, Comisia de la Veneția și GRECO nu e facultativă, dar cei de la putere preferă să le ignore”, a mai subliniat Iohannis.

Președintele României a vorbit și despre statutul reprezentanților parchetelor: „Statutul procurorilor a fost sub asaltul influenței politice, care este partizană și schimbătoare. În ciuda acestui atac și a încercării subordonării procurorilor, idealurile, principiile și normele trebuie să rămână în itneresul justiției și a valorilor europene. Vocea dumneavoastră trebuie să fie ascultată, mai ales atunci când îndeplinirea misiunii pe care o aveți este îngreunată sau chiar pusă în pericol. Românii își doresc o țară mai bună. Au nevoie de siguranța oferită de domnia legii, indiferent de funcții, statut social sau putere financiară. Românii își doresc o țară fără corupție„, mai spune Iohannis.

Lazăr: Publicul, CAPTIV într-o avalanșă de teme

„În anul 2018, atenția societății în ansamblu a fost concentrată asupra autorității judecătorești. Publicul a fost ținut captiv într-o avalanșă de teme, subiecte de presă, dezvăluiri, inițiative parlamentare și ministeriale, decizii judiciare și extrajudiciare și abordări publice care, în final, nu au făcut decât să arunce o anatemă asupra sistemului judiciar”, a mai declarat procurorul general.

„Sub pretextul devoalării abuzurilor din modul de înfăptuire a actului de justiție și mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având ca scop lezarea prestigiului, a încrederii în misiunea socială și probitatea acestora. Au fost extrapolate comportamente discutabile din cazuri izolate la activitatea procurorilor în general, cu consecința inducerii artificiale a unei animozități față de un întreg corp profesional care își îndeplinește sarcinile cu onestitate și în anonimat. De aici până la atingerile aduse independenței nu a fost decât un pas”, a mai spus Lazăr.

 „În anul 2018, atenția societății în ansamblu a fost concentrată asupra autorității judecătorești. A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare, în special asupra parchetelor. În acest context, PICCJ a fost pus în situația de adopta în numeroase rânduri poziții publice și instituționale în sensul apărării independenței procurorilor. Tot în avalanșă au fost demersurile de modificare a legilor din justiție. A fost anul în care factorul politic a insistat și reușit revocarea procurorului șef al DNA”, a spus procurorul general, Augustin Lazăr, la bilanțul pe 2018 al Parchetului General, care are loc la Cercul Militar din Capitală.

 

Procurorul general a mai subliniat, în discursul său, că propunerile reprezentanților Parchetului General au fost ignorate în adoptarea unor amendamente legislative.

„Prin ignorarea propunerilor și observațiilor venite din partea reprezentanților Ministerului Public au fost adoptate amendamente legislative importante care vizau carierele procurorilor, care au necesitat eforturi. Spre exemplu numirea promovarea Procurorului PICCJ i s-au limitat atribuțiile și competențele în materia resursei umane. În contrapondere, e răspunzător pentru starea disciplinară din sistem. Justețea luării pozițiilor Ministerului Public a fost confirmată de organismele europene”, a spus Augustin Lazăr.

În acest sens, procurorul general a dat exemplul Comisiei de la Veneția, care a arătat că amendamentele adoptate de țara noastră „vor afecta serios eficacitarea sistemului judiciar„.

 

„Semnalele ÎCCJ și ale procurorilor șefi privind efectele negative au fost ignorate, în contextul în care dialogul era imperios necesar. (…) Ignorarea recomandărilor din MCV, regresele au generat îngrijorări pentru parteneri. Au existat noi recomandări, între acestea se regăsesc punera în aplicare a legilor justiției, suspendarea revocării procurorilor de rang înalt. Ministerul Public a căutat să colaboreze loial cu alte instituții. PICCJ și-a exprimat de fiecare dată disponibilitatea la dialog în vederea găsirii soluțiilor. Recunoscând competențele Guvernului și Parlamentului în materie de legiferare, experitza de netăgăduit a procurorilor poate constitui o sursă pentru găsirea unor soluții viabile și larg acceptate”, a mai spus procurorul general.

Declarațiile au fost lansate în cadrul discursului de la bilanțul pe 2018 al Ministerului Public, care are loc miercuri la Cercul Militar.

Procurorii poartă poartă banderole în semn de protest față de OUG 7

Procurorul Romulus Varga, de la Parchetul General, s-a prezentat miercuri la bilanțul pe 2018 al Parchetului General purtând o banderolă în semn de protest față de OUG pe legile justiției și a subliniat că nu cunoaște durata demersului, însă va fi luată în calcul inclusiv suspendarea activității.

„E un simbol al protestului nostru, știți motivele. Durata rămâne de văzut. Luăm în calcul forme de protest care vor fi necesare, inclusiv suspendarea activității. Nu este ilegală suspendarea activității, este o formă de protest permisă de lege„, a declarat Romulus Varga, șef Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Ministerului Public.

 

Declarațiile au fost lansate înainte de evenimentul de prezentare a bilanțului pe 2018 al Parchetului General.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat, luni, că vor purta o banderolă, în semn de protest față de modul în care Guvernul, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să modifice legile justiției.

Măsura va fi luată până la remedierea situației, anunță Parchetul General, într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a instituției.

„În ziua de 25 februarie 2019, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, constituită în temeiul Hotărârii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 95/20.02.2019, cu majoritatea voturilor, a hotărât solidarizarea de principiu cu acțiunile magistraților împotriva adoptării O.U.G. nr. 7/2019. În acest sens procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție vor purta, până la remedierea situației, o banderolă, în semn de protest față de modul în care Guvernul României, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să modifice legile justiției„, potrivit sursei citate.

 

Șeful statului va participa miercuri la bilanțul Ministerului Public pe anul trecut.

Evenimentul va avea loc, începând cu ora 11.00, la Cercul Militar Național. Iohannis a participat și anul trecut la acest eveniment, unde a ținut un discurs.

DNA și-a prezentat săptămâna trecută bilanțul pe 2018.

Procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri, la bilanțul instituției, că anul 2018 a fost pentru Direcție un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite, respectiv schimbări în conducerea instituției, schimbări ale legislației cu relevanță pentru funcționarea sau activitatea D.N.A., decizii ale CCR cu efecte directe sau indirecte asupra cauzelor instrumentate (9 decizii în 2018 și 9 anterioare cu impact asupra activității instituției), modificări în structura de personal, dar și cinci controale din partea Inspecției Judiciare.

 

Acesta a anunțat că, în 2018, s-a urmărit cu prioritate soluționarea prin trimitere în judecată a dosarelor în care au fost create prejudicii mari bugetului de stat, cauze în care procurorii au dispus măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestor pagube. Astfel, prin actele de inculpare s-au reținut prejudicii în valoare de 412,7 milioane euro, în creștere cu 85% față de anul 2017, și s-a dispus luarea de măsuri asigurătorii de 400,1 milioane euro pentru repararea pagubelor produse prin infracțiuni, în creștere cu 139% față de anul 2017.

foto: Hepta.ro

Autor