Lege depusă de Dragnea: TVA zero pentru locuințe sociale, servicii din agricultură și firme mici

Lege depusă de Dragnea: TVA zero pentru locuințe sociale, servicii din agricultură și firme mici
Publicat: 23/02/2017, 08:38
Actualizat: 10/05/2018, 07:36

Legea pentru modificarea noului Cod Fiscal, depusă de Liviu Dragnea, la Senat, prevede „aplicarea cotei zero TVA” pentru livrarea de locuinte de către persoane fizice, livrarea de construcții destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari, case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

„Măsura are în vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum și facilitarea accesului populațiie la o locuință fără suportarea TVA”, susține Liviu Dragnea, în expunerea de motive a proiectului de lege.

În cazul serviciilor de difuzare de publicitate prin mass-media se aplică cota redusă de TVA de 0%, „în vederea stimulării acestui sector de activitate”, potrivit proiectului de lege.

Eliminarea TVA este propusă și „livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol”, așa cum se arată în inițiativa legislativă.

„Pentru susținerea agriculturii, se propune reducerea de la 9% în prezent, la 0% a cotei de TVA pentru cele mai importante inputuri (…) Măsura va contribui la reducerea rambursărilor de TVA datorat în principal aplicării taxarii inverse pentru livrarea unor produse agricole și îmbunătățirea fluxurilor financiare în acest sector”, spune liderul PSD, în expunerea de motive.

Codul Fiscal al urma să fie modificat și pentru majorarea plafonului de scutire până la care micile întreprinderi nu au obligația plății TVA de la 220.000 lei (65.000 euro la cursul la data aderării) la 300.000 de lei (88.500 euro la cursul de la data aderării), prevede proiectul de lege.

„Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 226 alin. (2), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echialent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, respectiv 300.000 de lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operațiunile prevăzute la articolul 268 alin (1), cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutie conform art. 294 alin (2) litera b”, potrivit proiectului de lege.

Proiectul de lege stabilește reguli referitoare la aplicarea scutirii de TVA pentru întreprinderile mici înființate anterior anului 2017, precum și pentru cele înființate în perioada 1 ianuarie – 28 februarie și pentru cele înființate începând cu data de 1 martie 2017.

„Persoanele impozabile înființate cu data de 1 martie au obligația solicitării înregistrării în scopuri de TVA conform articolul 316 din Legea nr 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, dacă depășesc plafonul de scutire de 300.000 lei, în perioada 1 martie – 31 decembrie 2017”, potrivit sursei citate.

.

De asemenea, persoanele impozabile înregistrate în scopuri TVA anterior anului 2017 pot solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform articolului 316 din noul Cod Fiscal, „după data de 1 martie 2017, inclusiv, dacă nu au depășit plafonul de scutire de 220.000 lei din anul precedent, respectiv 2016 și dacă până la data solicitării scoaterii din evidență nu au depășit plafonul de scutire de 300.000 lei”.

„Majorarea plafonului va conduce la posibilitatea unei categorii mai mari de contribuabili să opteze pentru a nu se înregistra ca plătitorii de TVA, în condițiile în care calitatea de plătitor implică o serie de obliații care conduc la creșterea sarcinilor administrative a contribuabililor, precum și a costurilor acestora”, afirmă Liviu Dragnea, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

Solicitarea de scoatere din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă.

Anularea TVA va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri TVA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța