Prima pagină » Știri politice » „LEGEA BIG BROTHER” a fost promulgată de Traian Băsescu. Ce informații vor stoca furnizorii de telefonie și internet

„LEGEA BIG BROTHER” a fost promulgată de Traian Băsescu. Ce informații vor stoca furnizorii de telefonie și internet

Președintele Traian Băsescu a promulgat, marți, Legea privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice, cunoscută și ca "Legea Big Brother".

Președintele Traian Băsescu a promulgat, marți, Legea privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice, cunoscută și ca „Legea Big Brother”.

Potrivit unui comunicat al Președinției, șeful statului a semnat, marți, decretul pentru promulgarea Legii privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

Camera Deputaților a adoptat, pe 22 mai, cu 197 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” și 13 abțineri, proiectul legii privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de trafic de telefonie și internet, cunoscută ca Legea „Big Brother”.

Legea fusese respinsă de Senat, în decembrie 2011, însă Camera Deputaților este forul decizional.

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă și mobilă și de internet să rețină timp de 6 luni anumite date ale abonaților care să fie trimise, la cerere, autorităților din domeniul siguranței naționale pentru acțiunile de prevenire, cercetare, descoperire și urmărire a infracțiunilor grave.

„Furnizorii de telefonie fixă, mobilă și internet sunt obligați să stocheze timp de șase luni toate datele legate de convorbirile telefonice și schimbul de email-uri, cu excepția conținutului corespondenței electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul rețelelor de telefonie fixă și mobilă trebuie să se rețină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecționat apelul, precum și numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reține utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului și al destinatarului, numele și adresa abonaților, identitatea echipamentului folosit”, prevede actul.

Furnizorii de telefonie și internet au obligația ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.

Proiectul de lege privind stocarea datelor de trafic de telefonie și internet mai prevede că organele de urmărire penală au obligația de a informa persoana ale cărei date sunt reținute în termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepția cazurilor în care persoana este implicată în acțiuni care periclitează siguranța națională.

Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat, în 7 mai, că România riscă amenzi de peste 30.000 de euro pe zi dacă nu va adopta cât mai repede legea privind retenția datelor, cunoscută și ca legea „Big Brother”, pentru care este deschisă procedură de infringement împotriva țării noastre.

Citește și