Legea bugetului de stat | Amânarea intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, amendament USR acceptat de Orban
Dan Barna a anunțat, luni, că Ludovic Orban a acceptat amendamentul USR la legea bugetului de stat pentru anul viitor care prevede amânarea cu un an a termenului de intrare în vigoare pentru pensiile speciale ale primarilor.
„O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu cel puțin un an la momentul de față, ceea ce este un element important. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie și ar fi devenit drepturi câștigate, nu se mai putea face nimic. Am reușit să obținem acordul premierului și acordul PNL pentru prorogarea acestui termen. De asemenea, un amendament cumva moral pentru ceea ce înseamnă educația de calitate în România academiile fantomă ale diverșilor politruci și sinecuriști vor putea în continuare să își desfășoare activitatea, dar doar în baza resurselor proprii, nu vor mai folosi resurse publice ale statului și acesta este un lucru foarte important”, a declarat Dan Barna, într-o conferință de presă susținută luni la Parlament, după întrevederea la Guvern cu Ludovic Orban.
Liderul USR a adăugat că a fost acceptat amendamentul care mărește cu 80% alocirările pentru infrastructura de reabilitare a drumurilor și podurilor. Astfel, de al 203 milioane lei, prevăzute în legea bugetului, va fi o creștere până la 363 de milioane lei.
„Am corectat formula de calcul a colectării TVA și au fost disponibilizați 50 milioane lei din această corectare a erorii identificate. În domeniul infrastructurii am reușit o creștere cu 80% a alocării pentru infrastructura de reabilitare drumuri și poduri. Practic bugetul a crescut cu 80%, de la 203 milioane câte erau prevăzute inițial bugetul a ajuns 363 de milioane alocări pentru comfortul și calitatea drumurilor din România”, a completat Barna.
El a mai spus că un alt amendament prevede suma de două milioane lei pentru programul de prevenire a diabetului.
„Au fost aprobate alte câteva amendamente punctuale, în domeniul de educație, în domeniul de sănătate, în domeniul infrastructurii, în domeniul mediului, și o să menționez câteva dintre proiecte. Pe sănătate, 2.000.000 lei pentru programul de prevenire a diabetului, la diabet pentru copii, cumpărarea de echipamente necesare. La mediu avem 2,4 milioane pentru SUMAL, ateliere mobile de măsurarea a calității aerului. Pe infrastructură încă o conectare, alocările pentru studiul privind conectarea autostrăzii cu Timișoara. Un amendament al colegului Cristian Seidler privind expertizarea seismică a școlilor, sunt alocate acolo 1,4 milioane, foarte importantă această alocare”, a explicat Dan Barna.
Acesta a vorbit și despreo creștere a plafonului pentru cercetarea în universități până la 480 milioane lei.
„Fonduri pentru cercetare la universități, o crește până la 480 de milioane a plafonului în care poți fi dezvoltate proiecte în acest domeniu. A mai existat un proiect, un amendament la care am insistat foarte mult, cel legat de realizarea unui studiu integrat privind integrarea bazelor de date ale statului, pentru că una dintre marile drame este România unde IT-ul este o industrie performanță, la nivelul statului continuăm să rămânem în evul mediu. Aici discuția a rămas în zona asumării politice, există deja o inițiativa a ministrului Finanțelor privind digitalizarea ANAF, în acest context vom reveni la rectificare, pentru a vedea în ce măsură se va reuși acel proiect și tema rămâne în continuare deschisă și vom presă foarte mult pe acest subiect. Dacă România nu se digitalizează nu avem practic nicio șansă reală să devenim o țară europeană așa cum ne dorim cu toții”, a mai precizat președintele USR.
Alte amendamente prevăd alocări pentru Palatul de Justiție din Sibiu sau Biblioteca Centrală de la Cluj.
„Au fost mai multe amendamente locale depuse și de către noi și coelgii noștri, puține dintre ele au fost aprobate: a fost aprobat un proiect la Cluj privind Biblioteca Centrală și niște lucrări de infrastructură, alocări pentru Palatul de Justiție din Sibiu, drumul expres și mai multe proiecte pe mediu”, a conchis Barna.
Știre inițială
Ludovic Orban discută, la ora transmiterii acestei știri, cu Dan Barna despre proiectul Legii bugetului de stat. USR solicită tăierea fondurilor pentru academiile de știință, suplimentarea investițiilor în educație și infrastructură, dar și creșterea transparenței instituționale și digitalizarea.
„USR a trimis Guvernului PNL peste 60 de amendamente la legea bugetului pentru 2020, care vizează tăierea fondurilor pentru academiile de știință, suplimentarea investițiilor în educație și infrastructură, dar și creșterea transparenței instituționale și digitalizarea. Prin amendamentele trimise Guvernului Orban, USR cere tăierea fondurilor pentru academiile de politruci și sinecuriști. Sumele acordate Academiei de Științe ale Securității Naționale și Academiei Oamenilor de Știință din România nu se justifică, în opinia USR. Reputația sistemului de învățământ și cercetare de stat a suferit enorm din cauza scandalurilor legate de plagiate, falși doctori sau falși profesori. Cele două academii sunt o risipă de fonduri și nu contribuie în niciun fel la îmbunătățirea sistemului de învățământ și cercetare de stat”, transmite USR, într-un comunicat de presă remis Mediafax.
Printre amendamentele depuse de USR se numără suplimentarea fondurilor pentru investiții în infrastructură: „Suplimentarea cu 160.000 mii lei a fondurilor pentru întreținerea infrastructurii rutiere; Plata avansului pentru drumul de legătură autostrada A1 Arad-Timișoara-DN 69; Fonduri pentru realizarea podului de peste râul Arieș, județul Cluj; Efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Iaşi; Suplimentarea fondurilor pentru autostrada București-Brașov; Fonduri pentru reabilitarea pasajului de pe DN6 peste Centura București; Fonduri pentru varianta de ocolire a Sighișoarei”, mai transmite USR.
De asemenea, USR solicită îmbunătățirea condițiilor din sistemul de educație, de la reabilitarea școlilor la angajarea de profesori logopezi și consilieri pentru elevi: „Fonduri pentru expertizarea seismică a clădirilor în care se află școli; Fonduri pentru dotarea a 400 de școli de stat cu grupuri sanitare; Extinderea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii; Dublarea sumei alocate pentru a asigura 1 psiholog/ consilier școlar la 400 de elevi, în loc de 800; Dublarea sumei alocate pentru lucrări de renovări la cele peste 2.000 de școli în stare precară, fără laboratoare de științe și săli de sport; Finanțarea a 200 de posturi pentru profesori consilieri pentru sprijinirea elevilor în alegerea carierei; Fonduri pentru 100 de posturi de profesori logopezi; Majorarea bugetului pentru fondul de dezvoltare instituțională (FDI)”.
Un alt amendament depus de USR introduce în Legea bugetului de stat pentru 2020 obligația Ministerului Finanțelor Publice de a publica pe site toate comunicările din partea ordonatorilor principali de credite, precum virările, redistribuirile și modificările de credite.
„ Amendamentul USR aduce un plus de transparență în modul de gestionare a bugetului statului în condițiile în care pe parcursul anului apar multe modificări la proiectul adoptat de Parlament”, se mai arată în comunicatul de presă remis Mediafax.
Dan Barna se află, la ora transmiterii acestei știri, la Palatul Victoria, unde poartă discuții cu premierul Ludovic Orban.
Guvernul va analiza, în ședința de luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să își angajeze răspunderea în fața Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și modificările la OUG 114.
Potrivit ordinii de zi a ședinței Guvernului care va avea loc luni, premierul Ludovic Orban și miniștrii Cabinetului său urmează să analizeze amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Guvernul a stabilit să își asume răspunderea în fața Parlamentului.
Totodată, Plenul Camerei Deputaților și Senatului se va reuni, luni, de la ora 16.00 pentru ca Guvernul să-și angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020.
Termenul pentru depunerea amendamentelor la comisiile pentru buget din Parlament a fost stabilit pentru ora 10.00. Modificările depuse vor fi transmise Guvernului la ora 13.00.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că Guvernul își va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat, Legea asigurărilor sociale de stat și pe modificarea OUG 114. Șeful Executivului a subliniat că o dezbatere în Parlament ar genera întârzierea bugetului.
Sursă FOTO: Dan Barna / Facebook – colaj caracter ilustrativ