„Legea defăimării” a fost amânată. Dragnea se laudă că a făcut un proiect mai repede decât americanii. PNL acuză legiferarea cenzurii
Dezbaterea în plenul Camerei Deputaților a început cu o oră mai târziu decât era anunțat, adică la ora 11:00, iar liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu a solicitat scoaterea legii de pe ordinea de zi. Susținătorii legii, prin vocea secretarului general al PSD, deputatul Marian Neacșu, au argumentat că este o practică frecventă ca pe ordinea de zi să se introducă reglementări „sub rezerva primirii raportului”.
La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a recunoscut că, într-adevăr, este des întâlnită această situație și a solicitat liderilor de grup modificarea regulamentului.
Eugen Nicolăescu a susținut mai departe că PSD se opune respectării regulamentului și i-a solicitat lui Liviu Dragnea să ceară scoaterea proiectului de pe ordinea de zi. „Nu este nicio prevedere în lege care îi împiedică pe jurnaliști să îi critice pe politicieni, să îi facă în toate felurile”, a replicat Dragnea. Acesta a catalogat rumoarea din sală care a urmat afirmațiilor sale drept „un exemplu de intoleranță”.
„O astfel de lege se pregătește în aceste momente și în SUA. Avem șansa să fim prima țară. Pe mine mă interesează ca această lege, odată adoptată, să nu poată fi contestată”, a completat președintele PSD.
Ca urmare a acestor contradicții, liderul Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a propus scoaterea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor pentru care rapoartele nu au fost gata la timp, respectiv cu cel puțin 24 de ore înainte, inclusiv a „legii defăimării”. Sugestia a fost supusă la vot, dar nu a întrunit numărul suficient de voturi favorabile, adică jumătate plus unu din totalul celor prezenți.
La finalul consultărilor, Valeriu Zgonea a suspendat ședința și a convocat Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru ordinea de zi. Acesta a explicat că cei prezenți în sală se află într-un „clinci” care nu poate fi rezolvat altfel, așadar este necesară întocmirea unei noi liste pentru ordinea de zi. Până la urmă, votul pe „legea defăimării” a fost amânat până săptămâna viitoare.