Legea grațierii tulbură apele în PSD. Cum a ajuns Dragnea cu Ponta „în aceeași barcă”

Legea grațierii tulbură apele în PSD. Cum a ajuns Dragnea cu Ponta „în aceeași barcă
Publicat: 04/05/2017, 19:13
Șeful PSD spune că nu a discutat cu Șerban Nicolae pe subiectul pe care acum cei doi par să aibă opinii extrem de diferite, Dragnea aflându-se în această situație în aceeași barcă alături de fostul premier Victor Ponta, cu toate că relația dintre cei doi din ultima perioadă s-a remarcat printr-un val de acuzații reciproce. În problema Legii grațierii, ținta comună a celor doi este șeful Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae, cel pe care Dragnea îl avertizează că e„dezamăgit” de modul în care a condus Comisia și că situația va fi lămurită în partid.
„Nu, nu am vorbit, am postat aseară pe Facebook un text în care am reiterat ceea ce am mai declarat și ceea ce spun de luni de zile, un punct de vedere pe care nu mi-l schimb, și anume că nu sunt de acord să se grațieze faptele de corupție. Sunt destul de dezamăgit de modul în care a funcționat Comisia juridică de la Senat. Legea grațierii nu va cuprinde faptele de corupție. (…) Nu știu, pe mine mă interesează ca în Legea care va fi votată să nu existe acele amendamente. Ce s-a întâmplat la Comisie ieri, ce s-a întâmplat astăzi, ce se va întâmpla în continuare, vom vedea. Contează mai puțin dacă s-au abținut sau nu, contează pentru partid, dar nu discutăm acum. (…) Vom tranșa această poziție în partid”, a spus Dragnea la Parlament, atunci când a fost rugat să comenteze acțiunile și declarațiile lui Nicolae.
Liviu Dragnea a specificat că majoritatea colegilor nu sunt pentru grațierea faptelor de corupție și că intenționează să convoace Comitetul Executiv al PSD pentru a discuta cum înțeleg„unii colegi” să se raporteze la hotărârile adoptate la nivel de formațiune. Acesta a fost iritat de afirmațiile lui Nicolae potrivit cărora ceea ce spune public reprezintă părerile sale personale, și a ținut să-i reamintească faptul că el e președintele partidului și că, prin urmare, îl și reprezintă în astfel de cazuri.
„Categoric o să discutăm despre modul în care unii colegi de ai noștri înțeleg să respecte ce se decide în partid. Partidul nu trebuie respectat doar înainte de a primi confirmarea că ești pe o listă și ajungi în Parlament, ci și ulterior. Păreri personale putem avea în baie sau în alte locuri. Eu, când vb ca președinte al PSD, vorbesc statutar, în numele partidului. (…) Eu am spus că PSD nu susține, iar acum unii colegi spun că sunt păreri personale. Dacă era independent putea să spună, acum nu. Este o decizie pe care o susțin, nu se vor grația aceste fapte”, a transmis Dragnea.
Întrebat dacă Șerban Nicolae trebuie sau nu să rămână la conducerea Comisiei juridice din Senat, Dragnea a refuzat să se pronunțe caategoric, dar a repetat că tema va fi discutată în interiorul partidului și că va convoca o ședință în acest sens cât de curând, cel mai probabil chiar săptămâna viitoare: „Este un subiect extrem de serios. Sunt colegi care pot afecta imaginea, prin acțiunile lor mânate de nu stiu ce resorturi, imaginea acestui partid care a primit un vot masiv”.
Comentariile șefului PSD vin la scurt timp după ce senatorul Șerban Nicolae i-a transmis un mesaj în toiul scandalului legat de adoptarea și, ulterior, renunțarea în Comisia juridică a amendamenteleor referitoare la grațierea faptelor de corupție. Nicolae a susținut că nu este „o chestie militărească pe bază de ordin, pe bază de comandă unică” și că lucrurile fac parte din dezbatere, iar el nu se află în conflict cu Liviu Dragnea.
„Domnul Dragnea a spus că nu este de principiu în favoarea grațierii, ci este categoric împotriva grațierii faptelor de corupție. (…) E o chestiune de politică penală. Unii au o opinie, alții au altă opinie. Domnul prim-ministru am văzut că nu susține amendamentele ci susține proiectul guvernului. E un punct de vedere (…) Probabil că guvernul are deja banii pregătiți pentru amenda de la CEDO . În afară de recursul compensatoriu propus pe vremea lui Florin Iordache, guvernul nu dat încă altă măsură alternativă”, a declarat Șerban Nicolae.
Întrebat dacă nu intră în conflict cu ceea ce susține conducerea PSD, Nicolae a răspuns: „Nu e vorba de conflict. E vorba de opinie. Asta e partea dezbaterii. Nu înțeleg de ce vi se se pare că totul ar trebui să fie o chestie militărească pe bază de ordin, pe bază de comandă unică. Lucrurile fac parte din dezbatere”.
„Nu cred că cine ar vrea să comită acte de corupție s-ar simți încurajat de o grațiere care privește acte trecute. Credeți că cine vrea să comită de acum încolo fapte de corupție e încurajat știind că nu mai poate fi încurajat de acte de clemență? Mi se pare ilogic (…) Din punctul meu de vedere dacă vrem ca grațierea să aibă efect trebuie să gândim câteva principii: eu, de exemplu, sunt împotriva grațierii persoanelor care comit acte de violență. Din 1000 de deținuți în penitenciarele din România 12 fapte sunt pentru fapte de corupție. Dacă eliminăm faptele asimilate corupției sunt doar opt. Dacă pe unii ii interesează cei opt, dar nu îi interesează cei 992 și li si se pare mai grav ce au făcut cei opt și nu li se pare grav ce au făcut cei 992, e un punct de vedere”, a continuat Șerban Nicolae.
Președintele Comisiei juridice a precizat că nu a discutat cu Liviu Dragnea, după ce acesta și-a exprimat opinia față de amendamentele adoptate de Comisia juridică a Senatului la proiectul legii grațierii.
„Grațierea nu e în programul de guvernare. E o chestiune care ține de Parlament, de oportunitatea unei politici penale a statului român, nu face parte din acțiunile Guvernului, chiar dacă Guvernul a inițiat acest proiect de lege. Cehia Italia Franța au grațiat fapte de corupție. (…) E total contraproductiv să tot exhibăm acestă imagine: România este o țară de corupți, e o țară coruptă prin felul ei de a fi, clasa politică e coruptă. Faptele infirmă”, a mai spus Șerban Nicolae.
Victor Ponta, după mult timp de acord cu Dragnea: În Comisia juridică a fost o comedie proastă, apoi o tragedie sinistră
ȘiVictor Ponta l-a criticat dur pe șeful Comisiei juridice din Senat din cauza poziției pe care Nicolae a avut-o în ceea ce privește amendamentele la Legea grațierii, arătând că rămânerea sa în funcție afectează grav imaginea partidului și determină pierderea respectului pe care unii dintre colegi încă îl mai aveau pentru el. În replică, Nicolae a declarat joi respectă și „opiniile proaste” și că el nu vrea să comenteze ce afectează imaginea partidului și ce nu.
„Ce a fost ieri la Comisia Juridică de la Senat a fost o comedie proastă – ce a fost azi e o tragedie sinistră! Faptul ca Șerban Nicolae încă nu și-a dat demisia afectează grav și imaginea PSD și respectul pe care el personal încă îl mai avea din partea colegilor”, a scris pe Facebook fostul premier, referindu-se la situația creată în Comisia juridică, unde ieri au fost votate amendamentele formulate de Traian Băsescu prin care erau grațiate și faptele de corupție, urmând ca, la doar o zi diferență, senatorii să se răzgândească și să elimine abuzul în serviciu și conflictul de interese de sub incidența legii.
Membrii Comisiei juridice din Senat au revenit joi asupra amendamentului privind grațierea pedepselor pentru corupție, 5 senatori votând pentru respingerea acestuia, în timp ce patru senatori ai PSD și ALDE s-au abținut.
De asemenea, senatorii au respins, joi, două amendamente care prevedea grațierea persoanelor condamnate pentru abuz în serviciu și pentru conflict de interese.
Șerban Nicolae nu a întârziat și i-a dat replica și lui Ponta, arătând că el respectă și „opiniile proaste”: „Este părerea lui. Tocmai ce spuneam că eu respect dreptul la opinie, chiar și al opiniilor proaste”, a reacționat Șerban Nicolae.
El a mai spus că nu vrea să comenteze ce afectează și ce nu afectează imaginea PSD: „Spre exemplu, unii au mizat în campania electorală pe eticheta de penali pusă pesediștilor. Eu am protestat atunci, măcar sub aspectul incorectitudinii unei asemenea etichete globale, dar electoratul s-a pronunțat atunci mult mai tranșant și ne-am dat seama dintr-o măsurătoare directă, nu sociologică – care e opinia electoratului în legătură cu asemenea etichete sau cu asemenea jocuri de manipulare a imaginii. Din punctul meu de vedere, nu asta e esențial. Cineva a spus că e singurul lucru care ne preocupă în Parlament.
Bun, trec peste inepția unei asemenea formulări. Din punctul meu de vedere cel mai important proiect aflat pe rolul Parlamentului în momentul de față este legea salarizării unitare. Dacă vreți, acolo este miza guvernului și a PSD, nu la grațiere, la proiecte care nu sunt prevăzute în programul de guvernare”, a adăugat Șerban Nicolae. El a apreciat că nu poate fi considerat „o aripă ruptă” a partidului, în condițiile în care este membru-fondator al PSD.
Miercuri,Comisia juridică din Senat a votat un amendament la Legea grațierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită și trafic sau cumpărare de influență vor fi grațiate, senatorul PMP Traian Băsescu pledând pentru un vot favorabil. Fostul șef al statului a făcut referire modul de finanțare a campaniilor electorale, susținând că trebuie pedepsiți doar cei care au plecat cu banii acasă. Președintele Klaus Iohannis și premierul Sorin Grindeanu au reacționat imediat afirmând că nu susțin amendamentele votate de senatorii-juriști.
Printre cei care ar scăpa de unele pedepse în anumite dosare în care sunt judecați pentru fapte de corupție comise înainte de intrarea în vigoare a legii grațierii în varianta propusă în prezent sau pentru care au fost deja condamnați se numără mulți politicieni, cum ar fi Elena Udrea, Sebastian Ghiță, oamenii de afaceri din dosarul Microsoft (Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan, Dumitru Niro Nicolae sau fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu), Vasile Blaga, Adrian Severin, Aristotel Căncescu și grupul liberalilor de la Brașov, Marian Vanghelie, Sorin Oprescu sau Radu Mazăre.
El a apreciat că toți oamenii politici care au trecut prin campanie, cu excepția celei din 2016, au aceste probleme: „Aduceți-vă aminte cum arătau orașele, măzgălite de sus până jos cu mash-uri, cu toate cele. Ați văzut foarte bine și pe amărâtul ală care a dat pui și a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune și a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China. (…) Discutăm de realități. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ținem așa. Eu cred că trebuie să vină un moment zero. (…) Dacă vrem să ne menținem rezervorul de viitori penali care încă n-au fost denunțați de oamenii de afaceri, nu facem nimic. Este un moment zero pe care ar trebui să-l facem. Insist pentru grațierea acestor fapte care unele sunt considerate acte de corupție, altele sunt considerate infracțiuni de serviciu. Insist pentru crearea unui moment zero pe această poveste. (…) Nu este un secret aici. Știu toate instituțiile că partidele s-au finanțat ilegal și e ca și cum ar sta la pândă să vadă…mai așteptăm. Cred că e momentul să punem capăt și numai printr-o grațiere se poate pune capăt având în vedere că avem o nouă lege de finanțare a partidelor politice”, a mai spus Băsescu.
La doar o zi diferență, însă, senatorii juriști s-au răzgândit, revenind asupravotului dat miercuri în comisia juridică și au decis ca pedepsele pentru cei condamnați pentru dare sau luare de mită și trafic de influență să nu mai fie grațiate. Aceeași decizie a fost luată și pentru cei condamnați pentru abuz în serviciu și pentru conflict de interese.
Senatorul PMP Traian Băsescu a pledat, însă, în continuare pentru grațierea persoanelor condamnate pentru abuz în serviciu, apreciind că problema a fost interpretată abuziv de procurori.
„La noi problema abuzului în serviciu a fost interpretată abuziv. Mă uit la raportul ultim al doamnei șefe a DNA care spunea că sunt 2150 de dosare în lucru, în afară de ceea ce este trimis în instanță, legate de abuz în serviciu. În același timp mă uit și în Europa. Nu cred că în toate statele membre găsim 50-100 de dosare. Noi avem 2150 în lucru. Este evident că avem – și a demonstrat și CCR – că avem o aplicare defectuoasă. (…) Eu susțin să grațiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de punere sub control a instituțiilor politice. Instituțiile politice trebuie să lucreze pentru țară și nu să stea sub controlul procurorilor”, a declarat Traian Băsescu.
Traian Băsescu a dat ca exemplu recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora abuzul în serviciu trebuie „interpretat în sens îngust și aplicat cu un prag înalt”.
Supus la vot, amendamentul a fost respins, în favoarea votând doar cinci senatori, de la PSD și ALDE. De asemenea, Comisia juridică a respins și amendamentul care prevedea grațierea persoanelor condamnate pentru conflict de interese, în favoare votând doar trei senatori.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga