Legea pentru combaterea SPĂLĂRII BANILOR discutată luni în plenul Camerei Deputaților

Legea pentru combaterea SPĂLĂRII BANILOR discutată luni în plenul Camerei Deputaților
Publicat: 21/10/2018, 23:07
Actualizat: 26/03/2019, 13:02

De cealaltă parte, USR a susținut că proiectul de lege nu a primit votul deputaților pentru că PSD pierde majoritatea în forul inferior al Legislativului.

Votul asupra inițiativei privind combaterea spălării banilor a fost amânat, în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, motivul invocat fiind neprimirea raportului deputaților din Comisia juridică asupra proiectului de lege.

Ulterior amânării votului, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Legea privind combaterea spălării banilor nu a fost adoptată, fiindcă Opoziția este nemulțumită de unele amendamente, însă acestea sunt prevăzute expres în directiva UE și dacă nu sunt transpuse riscăm să continue procedura de infringement.

„Din ce mi-a spus liderul grupului deputaților PSD, domnul Daniel Suciu, grupurile parlamentare PNL și USR nu sunt de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Nici eu nu sunt de acord cu unele prevederi, dar sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Și s-a stabilit să mai fie discuții săptămâna aceasta sau începutul săptămânii viitoare, pentru că există riscul, dacă nu introducem în lege prevederile care sunt explicite în Directivă, să se continue procesul de infringement, ceea ce nu ar fi de dorit”, a declarat Liviu Dragnea, miercuri la Parlament.

În replică, deputatul USR, Stelian Ion, a declarat, miercuri, la Parlament, că Liviu Dragnea, pierde majoritatea, „cel puțin” în rândul deputaților.

„Ceea ce a spus Liviu Dragnea este parțial adevărat în sensul că, într-adevăr, noi ne-am opus pe anumite chestiuni și am fi votat împotrivă în plen. Știți foarte bine că au trecut toate multe proiecte față de care noi ne-am opus, de fiecare dată, argumentat. Acelea au trecut la vot. Ce trebuie să se înțeleagă este că Liviu Dragnea, cel puțin în Camera Deputaților, pierde majoritatea. Acest proiect, chiar cu opoziția noastră și a PNL, dacă ar fi avut majoritatea pe care a folosit-o de atâtea ori ar fi putut trece. Nu are majoritatea, nu trece, ceea ce este grav, pentru că România poate fi condamnată pentru această chestiune legată de implementarea unei directive”, a spus Stelian Ion.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că ALDE susține Legea pentru combaterea spălării banilor, însă aceasta trebuie să respecte principiile statului de drept și că legea nu poate încălca drepturile și libertățile individuale, așa cum s-a întâmplat în România ultimilor 10 ani.

„Legea spălării banilor trebuie să respecte principiile statului de drept. Când vorbim de principiile statului de drept, pentru noi ca liberali, principiul esențial este de apărare a drepturilor și libertăților individuale. Nu se pot încălca aceste drepturi așa cum s-a făcut în România ultimilor 10 ani, printr-o bătaie de joc la adresa cetățenilor cu procese fabricate, cu probe false, cu ascultări telefonice și așa mai departe. Orice lege trebuie să respecte aceste norme esențiale care sunt respectate peste tot în Europa, în UE”, a declarat președintele ALDE, întrebat dacă susține proiectul de lege.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a admis, marți, amendamente care introduc în legea privind spălarea banilor o categorie intitulată „persoanelor expuse public”, din care face parte Președintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor și judecătorii CCR.

Pe 19 iulie, Comisia Europeană a anunțat că trimite România, Grecia și Irlanda în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.

Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislațiile lor naționale a celei de-a patra directive europene privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor