„Zilele trecute a fost organizat un referendum care nu are câștigători și nu are pierzători, are doar un singur mesaj, un mesaj că, în definitiv, trebuie să găsim acele proiecte, acele soluții, care ne pot împinge înainte. Există o parte din aceste soluții”, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în cadrul unui discurs susținut la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, la încheierea seriei de consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene, transmite Mediafax.
El a arătat audienței documentul cu proiectul de lege privind parteneriatul civil, despre care a spus că va fi depus săptămâna viitoare în Parlament, dar nu a precizat ce conține proiectul și nici nu l-a dat publicității.
Negrescu: vocile celor care au votat la referendum trebuie să fie auzite
„Am remarcat în diferitele intervenții publice, de ieri sau și de astăzi, faptul că foarte mulți actori sociali și politici subliniau ideea de a găsi un nou cadru legal pentru a reglementa ceea ce înseamnă viața de zi cu zi a cuplurilor necăsătorite, subliniind în acest sens ideea parteneriatului civil. La un moment dat, am fost însărcinat cu această sarcină și vreau să vă spun că acest proiect este aici și este completat, este complet, a fost discutat cu partenerii din societatea civilă, cu actorii sociali, cu formațiunile politice și acest proiect urmează să fie depus săptămâna viitoare de colegi parlamentari. În mod special avem aici câțiva deputați care sunt implicați, aș sublinia pe dl Florin Manole, dar și alți parlamentari, din tot spectrul politic”, a declarat Negrescu.
Ministrul a mai precizat, în acest context, că și persoanele care au votat la referendumul pentru familie au nevoie de „un răspuns pentru a trece peste temeri”.
„Dacă e să fac referire la ce s-a întâmplat în weekend, au fost persoane care au mers, au votat, au avut opțiunile lor, și acele persoane au nevoie ca vocile lor să fie exprimate. Probabil au exprimat o serie de temeri vizavi de globalizare, vizavi de ceea ce înseamnă evoluțiile din UE și la nivel global” a spus Negrescu.
Proiectul promite protecție juridică cuplurilor necăsătorite
Senatul a prelungit, pe 3 octombrie, termenul de dezbatere pentru pentru un proiect de lege privind parteneriatul civil, inițiat de deputatul independent Oana Bîzgan și care vizează „oferirea unei protecții juridice pentru cuplurile care nu doresc să își schimbe statutul civil”.
„Uniunile consensuale – cuplurile care aleg să nu se căsătorească – prezintă un trend ascendent în ultimii ani, atât la nivel internațional, cât și național. Conviețuirea în afara căsătoriei este o stare de fapt ce nu mai poate fi ignorată, fiind necesar să devină și o stare de drept. Proiectul are ca finalitate oferirea unei protecții juridice pentru cuplurile ce nu doresc să își schimbe statutul civil, dar sunt dispuse să își oficializeze relația. Partenerii dintr-o uniune consensuală trebuie să aibă dreptul la protecția bunurilor, la accesul la servicii medicale și reprezentare în caz de pierdere a capacității de a decide pentru sănătatea proprie, la abitație, la succesiune în caz de deces”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Legea, inițiată la solicitarea lui Dragnea
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, pe 30 septembrie, că s-a decis în partid ca după referendumul privind redefinirea familiei, să se discute legea parteneriatului civil, Liviu Dragnea anunțând că proiectul este gata. „Eu am cerut unor colegi din partid de mai mult timp să înceapă discuțiile cu aceste asociații pentru a se realiza legea parteneriatului civil, ca să le dăm mai multe posibilități, dar nu posibilitatea de adopție”, a declarat Liviu Dragnea, la România Tv.
Pe 26 septembrie, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că europarlamentarul ALDE, Renate Weber, lucrează la un proiect pentru parteneriatul civil, lege care trebuie promovată după referendumul pentru redefinirea familiei.
Un procent de 21,10% de persoane s-au prezentat la urne, la referendumul pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei, pragul necesar pentru validare, potrivit legii, fiind de 30%.