Depunerea proiectului privind Legea salarizării unitare, amânată unilateral de Dragnea
Depunerea Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri bugetare a fost amânată săptămâna trecută, prin decizia unilaterală a liderului PSD, Liviu Dragnea, care a arătat că își dorește ca acest act normativ să „mai stea” o săptămână, pentru a fi publicat în presă, astfel încât „să-și mai dea lumea cu părerea”.
„Nu. Eu nu vreau să-l depun azi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să-l publicăm și în presă, să-și mai dea lumea cu părerea”, a spus Dragnea, întrebat dacă proiectul legii salarizării unitare se va depune săptămâna trecută la Parlament, așa cum s-a anunțat.
Este de așteptat, astfel, ca proiectul de lege să fie depus, împreună cu lista de semnături ale parlamentarilor PSD și ALDE, în dezbaterea parlamentară, în cursul acestei săptămâni.
Pe de altă parte, USR a anunțat că va face, tot în această săptămână, o dezbatere publică pe tema salarizării unitare, la care va invita sindicatele, dar și patronatele. USR a criticat, săptămâna trecută, faptul că proiectul de lege a fost publicat pe site-ul PSD și nu pe cel al ministerului Muncii, despre care consideră că ar fi instituția care ar fi trebuit să asume proiectul.
Reluarea dezbaterilor pe modificările la legile Justiției
În această săptămână, Senatul ar trebuie să reia dezbaterile pe modificările la legile Justiției, pe care le-a sistat în urmă cu două săptămâni la solicitarea CSM.
Comisia juridică a Senatului a amânat, în ședința din 5 aprilie, pentru două săptămâni, dezbaterile pe mai multe proiecte de lege, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o solicitare în acest sens.
„A sosit la comisie o adresă din partea Consiliului Superior al Magistraturii, în care ni se solicită ca inițiativele legislative sau proiectele legislative ce au ca obiect legile Justiției – și aici modificările sunt cu privire la Legea 303 – să le analizăm sau să le lăsăm, pentru că nu sunt oportune acum, până când CSM-ul nu va finaliza modificările la legile Justiției. În aceste condiții, noi solicităm o amânare a acestui proiect, dată fiind și conferința de presă a domnului ministru, să vedem ce modificări au fost propuse”, a spus senatorul Nicoleta Pauliuc în timpul dezbaterilor din comisie.
Solicitarea PNL a fost susținută și de senatorii USR din comisia juridică.
„Amânăm până pe 19 aprilie. Să facem o adresă către ministrul Justiției și către președintele CSM, în care să le comunicăm aceste lucruri și să le punem în vedere că procedura de legiferare s-a lungit foarte mult. Am înțeles necesitatea armonizării punctelor de vedere și a unor viziuni unitare pe tot ceea ce înseamnă acest pachet, dar nici nu putem să ne lungim cu aceste dezbateri”, a răspuns senatorul PSD Șerban Nicolae.
Înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009, cu Dragnea președinte
Tot în cursul acestei săptămâni ar trebui să fie demarate procedurile parlamentare pentru înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009, solicitată de PSD și ALDE, și al cărei președinte va fi liderul PSD Liviu Dragnea.
PSD și ALDE au cerut, săptămâna trecută, anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor și persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.
Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat, lunea trecută, un articol în evz.ro, în care susținea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi erau preocupați, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ulterior, că intenționează să prezideze comisia care va ancheta alegerile din 2009, el precizând că vor fi chemate toate persoanele despre care sunt date că ar fi avut vreo implicare în alegerile prezidențiale din 2009.
„Am avut o discuție cu domnul președinte Tăriceanu și am stabilit să fixăm această comisie de anchetă. În 2009 mergeam la toate emisiunile cu o geantă cu dovezi, cu puncte de vedere, prin care încercam să arăt că au fost fraudate alegerile. Atunci am primit informații despre tot felul de grupuri de astea de analiză în care erau mai mulți oameni implicați. Am vorbit cu colegii mei dacă pot să fiu președinte al acestei comisii”, a spus Dragnea.
„Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informații că au participat în legătură cu acele alegeri. Absolut toți. Și ministrul Baconschi, și șeful STS, domnul Blaga, mai mulți cetățeni din România despre care noi aveam informații la vremea aia și sunt sigur că în zilele următoare vor mai apărea informații. Sper să să ajungem la adevăr și sper, cu această comisie și cu alte anchete pe care trebuie să le facă comisia de control SRI, să aducem la lumină toate discuțiile despre implicarea unor instituții în politică, alegeri, justiție. Cred că săptămâna viitoare putem înființa comisia de anchetă”, a adăugat Liviu Dragnea, la Antena 3.
Comisia SRI îl invită pe Andronic la audieri pe tema articolul său cu privire la alegerile din 2009
Comisia SRI a apreciat, săptămâna trecută, ca utilă invitarea lui Dan Andronic la audieri, pentru săptămâna în curs, pentru a prezenta date și informații precise despre articolul său cu privire la alegerile din 2009.
„În legătură cu afirmațiile făcute de un jurnalist, Dan Andronic, într-o publicație, după îndelungi consultări am constatat cu toții că nu avem în articolul publicat elemente suficiente care să ne contureze implicarea SRI în procesul electoral, dar am considerat că este util să-l invităm pe Dan Andronic în cursul săptămânii viitoare la audieri pentru a veni cu date și informații precise”, a spus săptămâna trecută președintele Comisiei SRI, social-democratul Adrian Țuțuianu.
„Deocamdată avem o poveste care este ambalată frumos. Am recitit de mai multe ori articolul respectiv, dar nu am putut trage o concluzie. În schimb știu că există o preocupare a opiniei publice legat de acest subiect, după cum am spus, că o implicare a SRI în procesul electoral ar fi foarte gravă. Din aceste motive îl vom chema la audieri”, a adăugat Țuțuianu.