Legea uninominalului Ponta-Antonescu, aproape identică cu o lege aprobată anul trecut de Senat
Victor Ponta și Crin Antonescu au dat astăzi o lovitură de imagine impunând adoptarea în Senat a unei legi a uninominalului într-un singur tur aproape identică cu un act normativ adoptat anul trecut de Senat și aflat acum în dezbaterea Camerei Deputaților, decizională în cazul sistemului electoral. Altfel spus, USL ar fi putut grăbi adoptarea de către deputați a modificării legii,
Dintr-un început, expunerea de motive a legii Ponta-Antonescu este copiată cuvânt cu cuvânt după cea a proiectul legislativ depus anul trecut de 66 de deputați și senatori, după cum se poate observa din imaginile de mai jos.
Click pentru a mări
Expunerea de motive a legii adoptate Expunerea de motive a legii adoptate astăzi
de Senat în mai 2011 de Senat
Cât privește prevederile celor două legi, deși în preambul se vorbește despre atribuirea madatelor candidaților care au obținut cel mai mare număr de voturi, prevederile care transpun legislativ această dorință sunt diferite. Legea promovată de cei 66 de senatori și deputați prevede atribuirea mandatelor celor care obțin majoritatea voturilor valabil exprimate, adică 50%+1, iar actul normativ al liderilor USL este centrat pe sistemul „câștigătorul ia totul”, mai exact candidatul care obține cel mai mare număr de voturi indiferent de cât este acesta.
Mărește imaginile de mai jos pentru a compara cele două proiecte
Legea adoptată de Senat în mai 2011 Legea adoptată de Senat astăzi
Chiar dacă legea de anul trecut are între inițiatori 42 de parlamentari PDL, democrat-liberalii nu au votat și actul normativ propus de Victor Ponta și Crin Antonescu, invocând că are probleme de constituționalitate și elimină proporționalitatea din parlament.