Președintele Klaus Iohannis a dat replică, miercuri, criticilor privitoare la cadrul legal privind gestionarea pandemiei, afirmând că nu este momentul să se paseze vine, ci să se lucreze pentru o legislație „modernă, eficientă, aplicabilă și, da, constituțională”.
„Cred că aruncarea vinei dintr-o curte în alta nu ajută pe nimeni. Hai să fim serioși! Ceea ce se impune acum e accelerarea procedurilor parlamentare, ca să avem o lege în vigoare. Nu și-au imaginat probabil parlamentarii în nicio sesiune că o sa ajungem într-o situație atât de gravă”, a declarat președintele, la finalul vizitei de la Institutul Cantacuzino.
„Legislația în vigoare pe care am găsit-o este slabă, așa a fost ea gândită. Nu are rost să încercăm să căutăm cine a făcut-o slabă. Rolul nostru acum este să găsim soluții pentru a face o legislație modernă, eficientă, aplicabilă și, da, constituțională. De asta m-am adresat Parlamentului cu solicitarea să lucreze rapid pentru ca să avem legislație”, a subliniat șeful statului.
Rugat să comenteze apelul făcut de premierul Ludovic Orban, de a nu ține cont de decizia CCR privind carantinarea și izolarea, președintele a declarat: Deciziile CCR sunt obligatorii, precum respectarea Constituției și a legilor. Mai mult nu am ce comenta aici.”
Guvernul a adoptat, în ședința de luni, Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, care a fost trimis în Parlament și înregistrat marți la Camera Deputaților. For decizional în acest caz este Senatul.
„Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică”, declara luni Nelu Tătaru.
Proiectul a fost elaborat după ce Curtea Constituţională a României a publicat, în iunie, motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat că internarea şi carantinarea obligatorie a pacienţilor COVID-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale, ceea ce a dus la suspendarea ordinului de ministru, începând cu 2 iulie.
Proiectul a fost criticat, miercuri, de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a transmis că a studiat proiectul de lege privind carantina și izolarea și spune că sunt multe articole care ar putea lăsa o mare marjă de manevră autorităților și o portiță deschisă abuzurilor.
România este până săptămâna viitoare în stare de alertă, măsură prelungită prin Hotărârea Guvernului nr 476/2020, publicată în 16 iunie, începând cu data de 17 iunie, pentru 30 de zile.
În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un număr-record de cazuri noi de infecții cu noul coronavirus, 555. Până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.