Liberalii ar urma să depună moțiune de cenzură la adresa guvernului Dăncilă până la finalul sesiunii parlamentare. Replica lui Tăriceanu
„PNL va depune moțiune de cenzură până la finalul sesiunii parlamentare. Decizia a fost votată în ședința Biroului Executiv”, au declarat surse din interior pentru Mediafax.
În următoarea perioadă vor avea loc mai multe negocieri cu partidele de opoziție pentru susținerea moțiunii de cenzură, potrivit surselor citate.
De asemenea, Biroul Executiv al PNL a decis susținerea deputatului Raluca Turcan pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Președintele USR, Dan Barna, a declarat, marți, că USR susține ideea unei moțiuni de cenzură.
„Poziția USR este că este necesară o moțiune de cenzură. Am înțeles clar că guvernarea PSD nu intenționează să își dea demisia, nu își asumă nimic din gravele abuzuri de la referendum. E nevoie de o moțiune de cenzură. Inițiem discuții poentru a vedea dacă reușim să constituim o majoritate care sa facă această moțiune să treacă. Poziția USR este că acest guvern trebuie să plece și trebuie să urmeze alt guvern care să organizeze aceste alegeri anticipate care sunt fundamentale pentru România. Actuala majoritate nu mai are legitimitate să conducă România. USR nu va face parte din acest guvern alternativ non-PSD, dar este dispus să susțină în Parlament un astfel de guvern alternativ la guvernul Dăncilă atâta timp timp cât acel guvern va avea printre obiectivele asumate în programul de guvernare Fără penali în funcții publice, primari în două tururi, corectarea OUG 114 sau pensiilor speciale”, susținea Dan Barna, în Parlament.
Tăriceanu: Suntem pregătiți pentru moțiunea de cenzură a PNL
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a discutat, marți, cu colegii din ALDE despre moțiunea de cenzură pe care PNL a anunțat că o va depune până la finalul sesiunii parlamentare, precizând că ALDE este pregătit pentru demersul liberalilor.
„S-a discutat și anunțata moțiune de cenzură a PNL. Suntem pregătiți pentru această moțiune de cenzură. E un drept democratic pe care dacă opoziția dorește poate să și-l exercite”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marți, la Parlament.
Încă de la începutul lunii aprilie, președintele PNL Ludovic Orban anunțat că după alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție, liberalii vor depune o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă.
Până în prezent Opoziția a depus două moțiuni de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, una în iunie 2018 și alta spre finalul anului trecut. Ambele demersuri au fost respinse de Parlament. Singura moțiune de cenzură din această legislatură care a fost adoptată de Parlament a fost cea depusă PSD pentru demiterea Cabinetului Grindeanu.