Întruniți în ședința Biroului Politic Național, liberalii au decis să ceară o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna august pentru adoptarea legii privind votul prin corespondență. Anunțul a fost făcut la sfârșitul ședinței liberalilor de co-președintele PNL, Alina Gorghiu.
„Vrem să dăm în vileag încă o dată ipocrizia PSD, tema este votul prin corespondență. Este o prioritate pentru PNL. Acest drept fundamental trebuie recunoscut și celor din diaspora și, din păcate, dacă vom intra în toamnă, vom rata acel termen de un an înainte de alegeri când nu putem modifica legislația electorală. Noi ne-am angajat alături de celelalte partide politice să susținem acest vot prin corespondență, au fost și două rânduri de negocieri la Cotroceni. Suntem singurii care am susținut în mod constant acest proiect, am avut și o moțiune de cenzură pe acest subiect. Vrem să rezolvăm dreptul de vot prin corespondență la următoarele alegeri”, a declarat Gorghiu, la finalul Biroului Politic Național al PNL.
Unul dintre motivele invocate de ea a fost și decizia Curții Constituționale prin care se prevede obligația ca fiecare lege electorală să fie modificată cu maximum un an înaintea alegerilor pentru a putea fi aplicată.
În acest moment, liberalii încep strângerea de semnături pentru convocarea sesiunii extraordinare în luna august.
„Nu s-a bătut în cuie niciun calendar. Vom decide când vom face acest demers, dar fiecare decizie politică venită în sprijinul votului prin corespondență este importantă. O să ne străduim să avem numărul de semnături necesare ale parlamentarilor, abia am luat decizia că vrem să facem acest demers. Calendarul abia de astăzi se va declanșa. Vrem să reușim să-l rezolvăm în timp util. Vom vedea dacă PSD va pune bețe în roate convocării acestei sesiuni extraordinare, vom vedea dacă vor dori să se alăture acestui demers, ne dorim să trecem acest proiect prin consens”, a adăugat Gorghiu.
Potrivit Constituției, cele două Camere ale Parlamentului se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea președintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puțin o treime din numărul deputaților sau al senatorilor.
Pentru ca votul prin corespondență să fie aplicat chiar de la alegerile parlamentare din decembrie 2016, este necesar ca legea să fie adoptată și promulgată cel târziu în noiembrie 2015.