Întrebat dacă la miting PNL va susține și platforma anunțată de Dacian Cioloș, Cezar Preda a răspuns afirmativ: „Bineînțeles, pentru că această platformă așa cum am văzut că a fost prezentată are trei direcții pe care PNL le are incluse în programul de guvernare. (…) Noi vom prezenta la sfârșitul săptămânii, sper, o armonizare între ceea ce înseamnă platforma domnului Dacian Cioloș cu ceea ce înseamnă programul PNL”.
Liberalul a mai adăugat la solicitarea jurnaliștilor că și-ar dori ca Cioloș să participe la mitingul care a fost amânat pentru data de 5 noiembrie, Preda precizând că Primăria a dat doar o „semi-aprobare”, comportament care îl „excede” chiar și pe cel al fostului primar Sorin Oprescu.
„PNL în comisia de unificare a decis ca acest miting care nu este încă aprobat în totalitate să nu se mai țină sâmbătă pentru că noi nu mai putem sta până joi, deja s-au reziliat contractele cu autocarele, oamenii erau convocați și deja li s-a spus că nu sunt întrunite toate condițiile pentru a desfășura un miting și va organiza o acțiune în același mod la începutul lunii noiembrie. Noi am convenit să fie data de 5 noiembrie”, a anunțat vicepreședintele PNL Cezar Preda.
Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat marți că la mitingul din data de 5 noiembrie liberalii își vor lansa candidații și își vor prezenta programul de guvernare, afirmând că partidul va definitiva joi listele pentru parlamentare și va verifica și convergența cu platforma lui Dacian Cioloș.
„Am decis data de 5 noiembrie pentru că weekendul viitor ar trebui să nu avem, niciunul dintre partidele politice vreo manifestare, vorbim despre un an de la Colectiv și trebuie să respectăm memoria celor care au avut un sfârșit tragic la acel moment. Va fi un eveniment la care PNL își va anunța candidații, de mobilizare a electoratului liberal, în care progamul de guvernare, proiectele principale vor fi aduse la cunoștința publicului larg pentru că nu vor participa doar membrii de partid, ci vor fi invitați toți bucureștenii care vor să vadă care sunt intențiile PNL pentru următorii patru ani de guvernare liberală”, a explicat Alina Gorghiu.
Întrebată dacă premierul Dacian Cioloș va fi invitat, Alina Gorghiu a precizat că până în acest moment nu a făcut nicio invitație nimănui: „În acest moment nu s-a pus nici un fel de problemă legată de prezența premierului la evenimentul nostru”, a susținut ea. Gorghiu a anunțat că mare parte din candidaturi vor fi validate joi, iar restul listelor ar urma să fie validate în Biroul Politic Național de luni, moment în care se va ști și ce membri ai Cabinetului Cioloș vor veni în PNL.
Mitingul PNL, motiv de scandal între Gorghiu și Firea
Luni seară, Alina Gorghiu s-a declarat revoltată de decizia Primăriei Capitalei de a interzice manifestația pe care PNL dorea să o organizeze sâmbătă, arătând că acest refuz arată și teama PSD „față de forțele care își doresc să împingă România înainte: axa reformatoare Klaus Iohannnis-PNL-Dacian Cioloș”.
„Am aflat acum câteva minute că Primăria Capitalei a decis cenzurarea manifestației publice pentru care PNL a făcut zilele trecute demersurile instituționale. Evenimentul ar urma să aibă loc sâmbăta aceasta. Mizam pe participarea bucureștenilor care susțin o guvernare reformistă după 11 decembrie”, a scris luni Gorghiu, pe Facebook, într-o postare intitulată „Ce naște din Iliescu, comunism respiră”, a scris Gorghiu pe Facebook.
Refuzul a fost comentat și de vicepreședintele PNL, Cezar Preda, care a spus că reacția Gabrielei Firea a fost „un pas de tango în care Primăria Capitalei sub presiunea democratică a PNL de a aproba și manifestație a încercat să își spele refuzul de ieri (luni-n.r.) printr-o semi-aprobare care bineînțeles este lovită de nulitate neavând avizele respective”.
Liberalul a prezentat cererea înaintată de PNL Gabrielei Firea, precum și documentul de aprobare unde este trecută semnătura viceprimarului PMB: „Documentul de completare a actului de aprobare care are semnătura viceprimarului Capitalei, în locul primarului general, pusă din punct de vedere administrativ ilegal pe aceste documente pentru că în pagina a doua unde trebuiau obținute avizele sunt avize neobținute, iar semnatura primarului general se pune numai după ce toate aceste avize au fost obținute”, a susținut Preda.
Comportamentul Gabrielei Firea îl excede pe cel al fostului primar Sorin Oprescu care a aprobat inclusiv mitingul de susținere al președintelui Klaus Iohannis deși avea „presiuni enorme” de la PSD să nu se aprobe, a mai spus Preda.
„Nu este adevărat că mitingul avea ca scop susținerea guvernului tehnocrat”, a mai precizat Preda, la solicitarea presei. Cel care va stabili dacă data de organizare a mitingului rămâne 5 noiembrie este Biroul Politic Național al PNL.
Ulterior, biroul de presă al Primăriei Capitalei a confirmat pentru MEDIAFAX că instituția a aprobat desfășurarea mitingului, în condițiile venite de la solicitant, precizarea fiind făcută după ce Alina Gorghiu a anunțat pe pagina de Facebook că Primăria a decis interzicerea evenimentului.
Firea a prezentat de altfel și aprobarea pentru mitingul PNL programat inițial pentru 22 octombrie, unde apare scris că obiectul manifestației este susținerea guvernului tehnocrat.
Luni seară, Dacian Cioloș a oferit partidelor dispuse să colaboreze cu el într-un viitor Guvern o „platformă de lucru”, de fapt un mini-program de guvernare în zece puncte. Până acum, atât PNL cât și USR s-au declarat dispuse să poarte discuții cu actualul premier referitoare la Executivul care se va forma după 11 decembrie. Primul punct pe lista lui Dacian Cioloș se referă la „O Românie fără corupție”, obiectivele atingând, pe scurt, și educația, sănătatea, infrastructura, economia. Cioloș a legat platforma numită „#Romania100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni”, lansată luni seară, de împlinirea în 2018 a 100 de ani de la Marea Unire. Premierul a ținut să specifice încă o dată că nu va candida la alegerile parlamentare și a lansat un avertisment pentru partidele politice: „Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele (n.r. partidele politice) doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de #Colectiv. În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas același”.
Chiar dacă a ținut să reitereze faptul că nu va candida la alegerile parlamentare din partea niciunui partid, premierul Dacian Cioloș a lansat luni platforma pe care a anunțat-o săptămâna trecută, prin care vrea să vină cu soluții pentru continuarea proiectelor sale după alegeri și care va constitui o bază de discuții cu partidele. Documentul nu vine ca un program de guvernare, spune Cioloș, ci ca „un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară”.