„Guvernul Tudose este ținut în viață de UDMR. Ieri, UDMR a anunțat că prelungește protocolul de colaborare parlamentară cu PSD (adică susținerea în Parlament a guvernului Terente). M-am întrebat care este prețul plătit de pesediști. Am aflat răspunsul tot ieri, din Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, unde coaliția majoritară a votat favorabil proiectul de modificare a legii administrației, care coboară de la 20% la 10% pragul pentru minorități.
Deci, prețul este TRADAREA. În prag de 2018, PSD cedează în fața celor care refuză să sărbătorească Centenarul Marii Uniri și este gata să sfideze românii acordând privilegii inexistente în vreo țară europeană, doar ca să rămână la putere. Și asta în timp ce guvernul Ungariei ne cauta nod în papură. Opriți-vă nerușinaților!”, a scris Orban pe pagina lui de Facebook.
PNL a mai cerut și ca PSD „să nu vândă România, bucată cu bucată, pentru voturile UDMR” amenințând cu depunerea unei moțiuni și cu proteste de stradă pentru „apărarea drepturilor românilor”.
Vicepreședintele PNL, Florin Roman, a făcut referire la proiectul de modificare a legii administrației publice, aflat în dezbatere în Parlament. „Partidul Național Liberal solicită PSD să nu vândă România la bucată, să nu permită această federalizare pașnică, pentru voturile UDMR. Ne pregătim, totuși, de sărbătoarea centenarului. Ce s-ar întâmpla dacă și etnicii rromi ar avea aceleași pretenții? PNL solicită PSD să pună capăt acestor cerințe extremiste ale UDMR și ale liderului UDMR Kelemen Hunor. PNL susține drepturile tuturor minorităților, (…) dar nu putem accepta privilegii doar pentru o anumită categorie”, a declarat vicepreședintele PNL, Florin Roman.
Acesta a afirmat că PNL ia în calcul toate căile de atac, între care o moțiune în Parlament sau proteste de stradă: „PNL va apela la toate căile constituționale pentru a bloca acest proiect. Sunt măsurile parlamentare, moțiune. Discutăm foarte serios despre posibilitatea, sper să nu ajungem acolo, de a ieși în stradă pentru a apăra drepturile românilor, cu puțin timp înainte de anul centenarului. Așa ceva nu se poate. Domnule Dragnea, pentru acest troc, nem todom”, a conchis Roman.
Proiectul de modificare a legii administrației publice, aflat în dezbatere în Parlament, prevede că „în unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezenței legi și ale tratatelor internaționale la care România este parte”.
Iar prin prin număr semnificativ de cetățeni aparținând minorității naționale se înțelege, potrivit proiectului:
a) 10.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este mai mare de 100.000;
b) 2.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 50.000 – 100.000;
c) 1.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 25.000 – 50.000;
d) 500 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 10.000 și 25.000;
e) 300 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este sub 10.000.
PSD a decis să continue colaborarea parlamentară cu UDMR
Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, joi, că UDMR va continua colaborarea parlamentară cu PSD și ALDE și în această sesiune parlamentară, agenda legislativă urmând a fi stabilită la nivel de lideri de grup PSD, ALDE, UDMR și minorități în cadrul unor întâlniri săptămânale.
„M-am văzut cu domnul Kelemen Hunor, la sediul UDMR. Am discutat, mi-a spus despre discuțiile pe care le-au avut în cadrul UDMR în vară, înainte de sesiune. Au decis în unanimitate să continue colaborarea cu coaliția majoritară. Am spus că, și PSD și ALDE, dorim continuarea colaborării parlamentare”, a precizat Dragnea.
El a arătat că agenda legislativă va fi stabilită la nivel de lideri de grup PSD, ALDE, UDMR și minorități în cadrul unor întâlniri săptămânale.
„O să îmbunătățim modul de colaborare și informare și în fiecare săptămână va exista o întâlnire a liderilor de grup PSD, ALDE, UDMR și minorități pentru a stabili agenda legislativă. De asemenea, o solicitare firească – toate actele normative care urmează să vină de la Guvern în Parlament, și ei (UDMR, n.r.) trebuie informați pentru punct de vedere și sprijin”, a mai spus Dragnea.