Prima pagină » Știri politice » Liberalii îi cer explicații lui Dorneanu: Decizia CCR este o decizie politică, nu juridică

Liberalii îi cer explicații lui Dorneanu: Decizia CCR este o decizie politică, nu juridică

Liberalii îi cer explicații lui Dorneanu: Decizia CCR este o decizie politică, nu juridică
Florin Roman, a declarat joi, despre decizia CCR de a admite sesizarea de neconstituționalitate asupra asumării răspunderii Guvernului pe OUG51, că puterea judecătorească se poziționează deasupra celorlalte două puteri ale statului și că decizia este una politică, nu juridică.

„Noi, ca partid național liberal, am respectat întotdeauna deciziile CCR și vom respecta și acum, pentru că așa e normal într-o țară democratică. Anormal e ca puterea judecătorească să se pună deasupra puterii legislative, prin acea prevedere că Parlamentul nu mai poate să țină cont de termenele constituționale de adoptare a proiectelor de lege și legiferarea abuzului practicat de PSD în Parlament, care ține cât vrea domnul Ciolacu sau PSD”, a declarat liderul deputaților PNL, Florin Roman, joi, despre decizia CCR de a admite sesizarea de neconstituționalitate a asumării Guvernului.

Florin Roman a adăugat că se produce un dezechilibru între cele trei puteri ale statului.

„Pe de altă parte, se pune și deasupra puterii executive, întrucât e o punere a pumnului în gură pentru Guvern. Atât timp cât Constituția prevede posibilitatea asumării răspunderii, a veni tu, Curte Constituțională să spui, prin decizie, că Guvernul nu are dreptul să facă acest lucru, cred că e o greșeală și e evident o dezechilibrare a celor trei puteri aflate în stat. Practic, CCR ne spune că Guvernul trebuie să facă ce decide Curtea, Parlamentul trebuie să decidă ce trebuie să facă Curtea, iar în momentul în care spunem jos pensiile speciale pentru magistrați, ei ne spun, aici, noi decidem”, a motivat el.

Acesta adăugat că „decizia Curții e o decizie politică, nu juridică”.

Senatorul PNL Alina Gorghiu face un apel către președintele CCR, Valer Dorneanu, de explica situația când un Guvern cu majoritate ostilă își poate angaja răspunderea.

„Îl rog pe președintele CCR ca atunci când motivează hotărârea, să explice publicului din România și tuturor celor care trebuie să respecte Constituția, când un Guvern își poate angaja răspunderea. Pentru că pe această decizie, practic, un Guvern în funcție, cu o majoritate ostilă nu-și va putea angaja niciodată răspunderea. Această instituție, de la această decizie a CCR, rămâne fără obiect”, a spus ea.

„Poate domnul Dorneanu va avea amabilitatea să ne explice, prin motivare, cum va fi respectată această instituție prevăzută de Constituție și cum poate să-și exercite un Guvern care se află în condițiile în care sea flă Guvernul Orban, această pârghie constituțională”, a completat ea.

Curtea Constituțională discută, miercuri, sesizarea PSD privind neconstituționalitatea proiectului de lege pentru abrogarea OUG 51, prin care se modifică și completează unele acte normative în domeniul transportului de persoane, proiect asumat de Guvern în luna decembrie.

Citește și