Prima pagină » Știri politice » Liberalii îi cer explicații lui Frunzăverde: „Nu știu când a făcut-o, dacă a făcut-o acum și dacă a făcut-o cu un scop”

Liberalii îi cer explicații lui Frunzăverde: „Nu știu când a făcut-o, dacă a făcut-o acum și dacă a făcut-o cu un scop”

Liberalii îi cer explicații lui Frunzăverde:
Liderul deputaților PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că Sorin Frunzăverde ar trebui să dea explicații clare în partid privind înregistrarea la OSIM a denumirii "ușor bizare" de Partid Național Popular Liberal.

Liderul deputaților PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că Sorin Frunzăverde ar trebui să dea explicații clare în partid privind înregistrarea la OSIM a denumirii „ușor bizare” de Partid Național Popular Liberal.El a arătat că Frunzăverde trebuie să dea aceste explicații în partid, pentru a se lămuri dacă este un demers strict personal sau se înscrie într-o încercare „de altă natură, din partea unor anumite cercuri din PNL”.

„Ceea ce m-a surprins mai mult este inițiativa pe care Sorin Frunzăverde a luat-o de a înregistra o denumire ușor bizară, Partid Național Popular și Liberal. Nu știu când a făcut-o, dacă a făcut-o acum și dacă a făcut-o cu un scop. Iarăși mi-ar fi foarte simplu să fac speculații, în general sunt tentat să nu fac astfel de speculații, dar sigur că o clară explicație Sorin Frunzăverde va trerbui să o dea. Și atunci ne vom da seama dacă este un demers strict personal al lui sau aceste demers se înscrie într-o încercare, hai să zicem, de altă natură, din partea unor anumite cercuri din PNL”, a afirmat Tăriceanu.

De asemenea, întrebat dacă vede o legătură între gestul lui Frunzăverde și declarația președintelui PNL Crin Antonescu privind componenta conservatoare care situează partidul aproape de PPE, Tăriceanu a arătat că nu a fost surprins de afirmația lui Antonescu, pe care îl știe „un liberal cu ștate vechi”.

„Eu n-am interpretat în această cheie declarația domnului Antonescu, pe care-l știu ca pe un liberal cu ștate vechi. PNL și-a stabilit de multă vreme partenerii europeni și internaționali, mă refer la ALDE și la Internaționala Liberală. Aceste lucruri sunt trecute și în statutul PNL. (…) N-am auzit să fi fost o discuție, în niciun caz n-a existat o discuție oficială în PNL, care să mă ducă cu gândul că PNL s-ar putea îndepărta de familia liberală”, a spus Tăriceanu.

El a adăugat că PNL are un discurs public de condamnare a traseismului, inclusiv trecerea PDL „peste noapte” din barca socialiștilor în cea a PPE, iar o eventuală trecere a liberalilor la familia popularilor europeni ar pune o problemă privind traseismul.

Întrebat dacă aceste lucruri nu indică posibilitatea unei apropieri după alegeri între PNL și PDL în situația în care USL nu obține majoritatea calificată în Parlament, Tăriceanu a răspuns că acestea sunt „speculații”. „Eu, totuși, cred că lucrurile în politică trebuie să fie pentru noi, pentru oamenii politici, pentru cetățeni, simple și clare, drepte. Suntem astăzi într-o alianță cu PSD, cu această alianță participăm la campania electorală, iar rezultatele alegerilor trebuie să ne găsească împreună și să acționăm împreună. Eu prefer să gândesc în acești termeni de comportament politic corect”, a afirmat fostul premier liberal.

Vicepreședintele PNL Sorin Frunzăverde a solicitat în 30 octombrie, într-o adresă către OSIM, înregistrarea mărcii „Partidul Național Popular Liberal”, solicitarea fiind făcută în nume propriu, prin intermediul unui cabinet de avocatură.

Solicitarea lui Frunzăverde urmează să primească un răspuns pozitiv sau negativ din partea OSIM și un certificat în cazul în care marca „Partidul Național Popular Liberal” este înregistrată.

Copreședintele ARD Vasile Blaga a declarat, joi, că înregistrarea la OSIM de către Sorin Frunzăverede a Partidului Național Popular Liberal ar putea arăta că acesta „nu se simte bine în PNL”.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, într-un interviu publicat săptămâna trecută în „El Mundo”, că PNL se uită cu interes la PPE, cu al cărui program politic se aseamănă în multe aspecte, deși se simte bine în grupul liberal, arătând că există în PNL o componentă conservatoare care îl situează aproape de PPE.

El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la faptul că, deși PNL aparține grupului liberal din Parlamentul European, se vehiculează ideea că ar dori să se unească cu PPE, întrebarea fiind pusă în contextul în care anul viitor vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European.

Citește și