Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, a solicitat președinților celor două camere ale Parlamentului să nu mai amâne dezbaterea pe cererea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, depusă acum aproape două luni.
„În data de 22.06.2020, liderii de grup de la Camera Deputaților și Senat ai Partidului Național Liberal, Daniel Fenechiu și subsemnatul, am depus cererea de revoccare din funcția de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, despre care noi spunem că nu mai este de mult Avocatul Poporului, ci este avocatul celor care au trimis-o acolo, adică avocatul celor de la PSD și de la ALDE”, a afirmat miercuri Florin Roman, la tribuna plenului reunit al Parlamentului, înainte ca premierul Ludovic Orban să prezinte măsurile luate de Guvern pentru gestionarea pandemiei, începerea școlii și organizarea alegerilor locale.
„Am așteptat, domnilor președinți, să faceți ceea ce spune la regulament și să repartizați această solicitare către comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului și bineînțeles nu ați făcut acest lucru, întrucât la ora actuală ni s-a răspuns că nici nu au primit și, prin urmare, nu au cum să dea un raport pe această cerere de revocare Având în vedere că azi e un plen reunit, care se întinde pe mai multe ore de discuții și dezbateri, am rugămintea către cei doi președinți, ai Camerei și ai Senatului, să solicite comisiilor juridice să se reunească și să ia în considerare această solicitare a noastră de revocare a Avocatului Poporului”, a declarat liderul deputaților liberali.
„Domnule președinte Ciolacu, domnule președinte interimar Cazanciuc, vă adresez respectuos această solicitare și vă atrag atenția că în perioada în care doamna avocat al PSD, doamna Renate Weber, și cu dumneavoastră și cu prietenii de la Curtea Constituțională, cei care ați generat această axă a răului, peste 5.000 de persoane infectate au fost lăsate liber pe străzi, Guvernul nu a avut instrumentele necesare pentru a interveni… Dacă multiplicați cu 10 de la o anchetă epidemiologică ați mai dus în derizoriu o problemă extrem de importantă, sănătatea românilor. Arătați că vă pasă, faceți-vă datoria, și vă rog solicitați colegilor să întrunească de urgență și să ia în dezbatere solicitarea PNL de revocare din funcție a doamnei Renate Weber”, a conchis Roman, cu referire la decizia din 25 iunie a CCR prin care a declarat că internarea şi carantinarea obligatorie a pacienţilor COVID-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale, iar Guvernul a redactat un nou act normativ.
„Conform regulamentului, solicitarea trebuie să fie întâi la BPR (Biroul permanent reunit – n.r.), la primul BPR va fi luată în discuție”, a replicat Marcel Ciolacu, de la pupitrul Parlamentului.
„Avocatul Poporuluitrebuie să fie al tuturor românilor. Am cerut azi, din nou, ca PSD să nu mai facă scut în jurul lui Renate Weber!”, a scris Florin Roman, pe Facebook, după intervenția din Parlament.
Cei doi lideri liberali au depus, în 22 iunie, la Birourile Permanente ale celor două camere, cererea de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber, pe motiv că se află într-un grav conflict de interese, prin atacarea la CCR a legii pensiilor speciale, care îi reduce din pensie, implicit blocarea intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul în 17 iunie 202 , prin care pensiile „speciale” sunt impozitate semnificativ. De asemenea, liberalii îi reproșează Renatei Weber că a încălcat Constituţia şi pentru declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi COVID 19.
Ludovic Orban comentase, cu o săptămâna înainte, decizia Avocatului Poporului de a ataca la CCR legea, afirmând că „Renate Weber s-a comportat ca avocatul celor care au încălcat legea în perioada epidemiei şi au pus în pericol sănătatea celorlalţi prin nerespectarea regulilor” și anunța că a va solicita parlamentarilor liberali să investigheze posibilitatea de o demite pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.
Renate Weber ocupă această demnitate publică din iulie 2019, după ce a fost votată în Parlament, la propunerea ALDE, iar anterior a fost europarlamentar. PNL și USR l-au susținut pe Peter Eckstein Kovacs pentru funcția de Avocat al Poporului, iar PMP pe avocatul Cătălin Voinea-Mic.