„Suntem în situația în care un impostor ocupă abuziv Palatul Victoria, iar în Parlament nu știm dacă mai există o majoritate parlamentară care să fie conformă cu voința exprimată de cetățeni (…) Am decis să nu ne amestecăm ca partid politic în această răfuială între două clanuri din interiorul PSD pentru că noi suntem și împotriva clanului Dragnea, și împotriva clanului Ponta-Grindeanu”, a declarat Ludovic Orban, în urma ședinței primului Birou Executiv al PNL.
Întrebat dacă deține informații potrivit cărora anumiți liberali ar fi negociat trecerea la ALDE, Orban a răspuns că are „încredere în toți parlamentarii PNL că vor respecta poziționarea politică a partidului decisă în organismul statutar proaspăt ales și că respectă voința cetățenilor care i-au votat”.
„La 14:30 am convocat o întâlnire cu toți deputații și senatorii PNL și am încredere în fiecare parlamentar al PNL. Mă bazez pe informații credibile, nu pe știri pe surse”, a mai spus Orban, subliniind faptul că „toți parlamentarii PNL vor respecta decizia partidului”.
Orban a reiterat faptul că nu va mai îngădui „nicio negociere pe sub masă, niciun blat cu partidul de guvernământ”.
„Toți liberalii sunt convins că înțeleg această poziție clară a PNL și că se vor alinia acestei poziții”, a mai spus Orban.
În ceea ce privește celelalte partide din Opoziție, parlamentarii PMP nu vor fi prezenți, miercuri, în sala de plen.
„Nu participăm. Nu vom fi deloc”, a declarat Eugen Tomac pentru Gândul.
Deși au declarat că nu vor participa la vot, cei din USR nu au anunțat încă dacă se vor afla în sala de plen, miercuri, iar cei din UDMR urmează să anunțe, tot miercuri, cum se vor poziționa față de votul pentru moțiunea de cenzură.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, „România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor”, a fost depusă și citită în Parlament, duminică, fiind semnată de 222 deputați și senatori PSD și ALDE, cu 11 mai puțin decât ar fi nevoie pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, miercuri. Cei 11 parlamentari au absentat motivat, a explicat Liviu Dragnea, care a dat asigurări că miercuri „votul va fi masiv”.
PSD nu se poate baza pe 10 parlamentari, cei de Timiș, cu excepția unuia singur, anunțând că îl susțin pe Grindeanu, iar cei din Caraș Severin nepronunțându-se încă. Victor Ponta și un alt deputat PSD de Gorj nu au semnat nici ei moțiunea.
Grupul ALDE nu se poate baza la moțiune pe cei cinci plecați în noul partid condus de Daniel Constantin, fostul lider PC, și care îi sunt parteneri lui Victor Ponta. De altfel, conform lui Ponta, ar fi suficienți 14 „dezertori” din majoritatea PSD-ALDE, ca moțiunea să pice. Cu toate acestea, parlamentarii PSD de Iași au semnat cu toții moțiunea, în ciuda informațiilor că primarul Chirica i-ar ralia în sprijinul lui Grindeanu.
Duminică, PSD a anunțat și ruperea unui parlamentar PMP care a trecut la social-democrați. De asemenea, grupul minorităților din Camera Deputaților numără 17 parlamentari care nu au anunțat încă cum vor vota, iar UDMR va decide abia miercuri, înaintea votului, cum și dacă votează, existând informații că minoritatea maghiară va sprijini moțiunea PSD.
Pentru a trece, moțiunea de cenzură are nevoie de 233 de voturi, adică o majoritate de 50% plus unul din numărul parlamentarilor.