Liberalii propun ca operațiile de reconstrucție mamară din cauza cancerului la sân să fie decontate de stat
Operațiile de reconstrucție mamară în cazul femeilor diagnosticate cu cancer la sân ar putea fi decontat de stat. Asta prevede o propunere legislativă a trei parlamentari PNL, care propun modificarea legii sănătății, 95/2006. Liberalii propun ca toate costurile protezelor mamare pentru reconstrucția sânului ca urmare a unei afecțiuni oncologice să fie incluse în rândul serviciilor medicale decontate de la CNAS.
Prevederile ar urma să se aplice și femeilor care nu au beneficiat până acum de operații de reconstrucție.
Potrivit acestora, costul unei astfel de operații este de 500 de euro. În acest moment, țara noastră se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerului la sân. Reprezentanții CNAS și cei ai Ministerului Sănătății au declarat că susțin acest proiect legislativ.
„Sper că această lege să aducă o bucurie femeilor din România. O situația cu mama mea, a însemnat mult din punct de vedere sentimental”, a declarat deputatul PNL, Mircea Roșca, inițiator al proiectului alături de Grațiela Gavrilescu, deputat PNL și Ion Luchian, senator PNL.
Președintele CNAS, Cristian Bușoi, a declarat că această inițiativă este „binevenită”, iar de principiu avizul va fi unul pozitiv. Potrivit acestuia, prețul aproximativ pentru reconstrucția mamară este de 500 de euro.
„Am fost mișcați de situația care s-a agravat în ultimii ani privind cancerul de sân și a pacientelor care supraviețuiesc, dar rămân cu acest handicap fizic și psihic extrem de important care în mod evident le afectează existența”, a spus Cristian Bușoi.
Și secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Adrian Pană, a afirmat că avizul ministerul va fi unul favorabil.
În expunerea de motive a inițiatorilor acestui proiect legislativ se precizează că statisticile arată că zece femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare zi, iar „două pierd lupta cu viața”. Potrivit analizei realizată de parlamentarii PNL, România se află pe primul loc în topul țărilor europene cu cea mai ridicată mortalitate provocată de cancerul la sân, aproximativ 300 de femei murind în fiecare lună din cauza acestei boli.
În momentul de față, CNAS decontează prin programele sale doar intervenția chirurgicală și internarea, proteza neaflându-se pe această listă. O astfel de operație de reconstrucție a sânului costă 500 de euro, dar doar 2% dintre femeile cu mastectomie apelează la chirurgia reparatorie.
Impactul bugetar estimat de inițiatori este de 1 – 1,2 milioane de lei pe an.
Cum arată modificare legislativă pentru modificarea și completarea articolului 237 din legea 95/2006
Art 237 – (1) Serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt:
e) corecțiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepția endoprotezelor mamare necesare operațiilor de reconstrucție în urma unor afecțiuni oncologice