PNL a dezbătut miercuri proiectul pentru revizuirea Constituției, printre propunerile liberalilor numărându-se și interzicerea președintelui României de a se mai implica în politică după ce își termină mandatul. Propunerea îi aparține fostului ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, și, dacă ea ar trece la revizuire, prevederea i s-ar aplica actualului șef al statului, care a declarat că va reveni în politică după ce își va încheia mandatul de la Cotroceni. De asemenea, ea îl va afecta și pe Ion Iliescu, acum președinte de onnoare al PSD.
„Facem referire și la interdicția unui președinte de intra în partide, de a candida la alegeri sau de a îndeplini alte demnități publice, după ce își termină mandatul, în sensul asigurării imparțialității. Dacă un președinte știe că se întoarce în poltică, atunci va încerca să-și creeze anumite avantaje politice din momentul în care e președinte”, a spus Chiuariu, adăugând că PNL va propune și revenirea la un mandat prezidențial de patru ani.
Întrebat dacă această prevedere îl vizează pe Băsescu, liderul PNLa răspuns: „Nu cred, e valabil pentru toți președinții aleși în baza constituției revizuite, constituția nu se poate retroactiva”.
Tot legat de atribuțiile președintelui, liberalii propun ca șeful statului să numească premierul propus de partidul sau alianța care a câștigat alegerile.
Totodată, liberalii propun noi criterii pentru cei care vor fi numiți judecători ai Curții Constituționale.
„Colegii mei au fost de acord cu propunerea mea, pentru a reflecta echilibrul celor trei puteri în stat, iar ÎCCJ să numească trei judecători. Am discutat și despre o mai transparentă numire, în urma unei audieri publice în comisiile Parlamentului, despre introducerea de noi criterii de profesionalism, anume că toți care vor fi numiți la CCR trebuie să dețină titlul de doctor în drept”, a declarat președintele Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, după ședința liberalilor.
Mai mult, PNL propune ca revizuirea Constituției să fie făcută și în sensul limităriiposibiliății guvernului de a da Ordonanțe de urgență pentru legi organice, dar și asumarea răspunderii executivului să fie făcută o singură dată pe sesiune parlamentară.
O altă propunere a senatorului Chiuariu a fost și sancționarea migrației politice, prin demiterea parlamentarului care pleacă din partidul cu care a candidat.
„Am propus ca demisia unui parlamentar din partidul pe lista căruia a fost ales să ducă la încetarea mandatului. În al doilea rând am discutat și posibilitatea inițierii unui referendum de revocare a deputatului sau senatorului care a părăsit partidul pe listele căruia a fost ales, la nivelul colegiului, dacă va rămâne sistemul uninominal”, a precizat acesta.
Pentru a spori democrația în Parlament, liberalii propun să existe dezbateri săptămânale între membrii Guvernului și reprezentanții opoziției pe temele măsurilor pe care le ia executivul.
Referitor la propunerea unor liberali de a schimba ziua națională a României pentru data de 10 mai, Chiuariu a precizat că s-a discutat, dar că nu există o largă susținere pentru acest lucru.
„Nu a existat o poziție unitară din partea colegilor, am putea avea două zile naționale, dar nu a existat o decizie în acest sens, colegii care doresc acest lucru o pot face prin proiectul legislativ”, a precizat Chiuariu.