Liberalii vor să propună în coaliție amânarea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Care ar fi impactul bugetar – Surse

Publicat: 06 12. 2021, 14:02
Sursa foto: Shutterstock

Liberalii vor propune în coaliţie să se amâne intrarea în vigoare a prevederii din Codul Administrativ privind pensiile speciale ale aleşilor locali, primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, potrivit surselor politice citate de News.ro. Aceste prevederi au au fost amânate deja doi ani la rând, de Guvernul Orban şi Guvernul Cîţu.

Motivul pentru care liberalii vor propune amânarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor aleşilor locali ţine de negocierea făcută de Guvernul Cîţu, cu Comisia Europeană, în privinţa PNRR, spun sursele din PNL, citate de News.ro.

Astfel, guvernarea de dreapta s-a angajat ca toate cheltuielile cu pensiile să nu depăşească 9,4% din PIB în perioada 2022-2070, pe lângă reforma sistemului de pensii.

În urma negocierii noii coaliţii PNL-PSD, s-a convenit majorarea pensiilor. Astfel, noul guvern îşi propune o majorare pentru punctul de pensie de la 1.442 de lei în prezent la 1.586 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021, și şi creşterea indemnizaţiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei.

Noile pensii speciale ar putea ajunge până la 7.000 lei

Fostul ministru al USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a avertizat recent că, dacă Guvernul nu dă o Ordonanță în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie, mii de foști primari şi șefi de consilii județene –„clientela politică” – vor primi pensii speciale. Și Dacian Cioloș a transmis un averisment similar și estima, luni, că impactul bugetar al intrării în vigoare a prevederilor ar fi de peste 600 de milioane de lei.

„De ce ei, ca partide, se opun eliminării pensiilor speciale şi chiar vin cu adăugarea unor noi pensii speciale care pot ajunge până la 7.000 lei pe lună pentru foşti primari şi foşti preşedinţi de consilii judeţene, dacă aceste pensii vor intra şi ele în vigoare. România şi sistemul de pensii, bugetul naţional în starea în care e în momentul de faţă nu îşi mai permite o nouă castă de privilegiaţi, nu îşi mai permite o nouă categorie de pensii care să nu fie bazată pe principiul contributivităţii. Dacă alianţa PNL-PSD nu dă o OUG rapid, în următoarele trei săptămâni, riscăm să avem iar o nouă categorie de privilegiaţi, pentru că aceste pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi de CJ, vicepreşedinţi de CJ, ar intra în vigoare începând de la 1 ianuarie şi ar avea un impact bugetar de peste 600 milioane lei. Orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale, aşa cum face acum PNL-PSD, ar însemna în primul rând imposibilitatea creşterii pensiilor mai mici. Despre asta cred că e important să discutăm”, a afirmat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă de luni, citat de News.ro.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus recent că procentul din PIB introdus în PNRR de fostul ministru USR Cristian Ghinea, pe care îl numește „artizanul sărăciei pensionarilor din România”: „Dumnealui a dovedit că nu înțelege nimic din sistemul de pensii. Este artizanul sărăciei pensionarilor din România şi chiar nu am ce să-i răspund. Acel procent de 9,4% din PIB impus de Ghinea în PNRR nu face altceva decât să-i sărăcească pe pensionarii din România, din moment ce UE are o medie europeană de 13% din PIB”. Potrivit lui Marius Budăi, subiectul pensiilor speciale a fost intens uzitat de USR în campaniile electorale. „Eu nu o să intru în acest joc, vreau doar să-i liniștesc pe cetățenii români. Ceea ce am trecut în programul de guvernare se va întâmpla începând cu luna ianuarie indiferent cât încearcă unii sau alți să-i panicheze pe pensionari, încercând să acopere pe ceea dumnealor nu au făcut cât au fost în Guvern”, a spus mininstrul Muncii.

„Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivităţii. Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităţilor şi reducerea decalajelor”, se precizează în programul de guvernare al Guvernului Ciucă, la capitolul „recalcularea pensiilor”.