Liberalii vor vota împotriva proiectului Roșia Montană. Antonescu: „Dacă respingerea atrage despăgubiri, atunci cum să votezi ca premier împotriva lui?”
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după o reuniune a grupurilor liberale din Camera Deputaților și Senat, că poziția politică asumată de parlamentarii PNL este de a vota împotriva proiectului de lege privind Roșia Montană. Împotriva liniei partidului au existat două voturi. Potrivit acestuia, era necesară o discuție în USL înainte ca proiectul să plece de la Guvern către Parlament.
Liderul PNL a precizat că la discuții au participat toți miniștri partidului, singura absența motivată fiind a ministrului Muncii Mariana Câmpeanu. Antonescu a adăugat că înțelege punctul de vedere al ministrului Culturii, Daniel Barbu, care a avizat pozitiv proiectul.
„Am discutat în prezența miniștrilor noștri, toți miniștrii, vicepremierul Chițoiu, ministrul Vosganian, ministrul Stroe, toți ceilalți au fost aici. I-am întrebat în mod special atunci când s-a adoptat sau înainte de a se adopta această decizie politică dacă au vreo problemă ca membri ai Cabinetului cu ea și nu au nicio problemă. Nu PNL a fost împotriva unei comisii comune, proiectul va fi oricum discutat în Senat, nu noi am blocat desfășurarea ședinței Birourilor Permanente reunite. Poziția parlamentarilor PNL este de a vota împotriva proiectului de lege referitor la Roșia Montană”, a declarat Antonescu, care l-a contrazis astfel pe premierul Ponta, care afirmase că după ieșirile publice ale lui Crin Antonescu și Vasile Blaga, comisia specială pentru Roșia Montană nu își mai avea rostul.
Întrebat despre despăgubirile anunțate de premierul Ponta, Antonescu a replicat: „dar premierul le-a luat în calcul”?
„Presupun că nu este vorba de despăgubiri semnificative sau de asemenea riscuri pentru că altfel premierul nu ar fi spus că votează împotriva proiectului. Dacă spunem căderea acestui proiect atrage despăgubiri atunci cum să votezi ca prim-ministru împotriva lui? Cred că este o neînțelegere”, a continuat Antonescu.
Potrivit acestuia nu are de ce să își asume în plan vreo plată de „mai multe sau mai puține miliarde”.
„Nici eu, nici PNL nu a încheiat niciun fel de înțelegere cu niciun fel de firmă, cu niciun fel de grup de afaceri, nici cu ei, nici cu electoratul României, nici cu altcineva. Cred că avem libertatea să ne pronunțăm în Parlament într-un fel sau altul și nu văd niciun fel de legătură între opțiunea noastră și sumele înspăimântătoare de care vorbiți. Nu am discutat cu premierul, nu știu despre ce despăgubiri este vorba. Față de cine are statul român obligații, eu nu prea înțeleg, de când până când statul român are obligații. Dacă statul român avea obligații, ce mai discutăm noi la Parlament. Eu nu știu despre obligațiile statului român. Eu nu am angajat în nicio calitate statul român în niște obligații încât astfel astăzi să-mi povestească cineva mie despre daune”, a fost răspunsul lui Antonescu față de eventualele despăgubiri pe care ar urma să le plătească statul român ca urmare a nerealizării exploatării de la Roșia Montană.
Antonescu a spus că este vorba de o neînțelegere și că chiar dacă a fost împotriva proiectului, el oricum va fi discutat în Parlament.
„Oricât m-ar flata domnul Ponta nu mă poate confunda pe mine sau nu poate substitui voința Parlamentului cu voința mea. Eu sunt pentru sau contra, am anunțat că sunt contra, dar asta nu însemna că nu se mai discută în comisii speciale. Eu știu ce a spus domnul Ponta: că nu votează ca deputat acest proiect de lege. Prima declarație a fost a premierului, nu a mea”, a afirmat liberalul.