Evenimentul de la Palatul Parlamentului a fost organizat de europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru al grupului Europa Națiunilor și a Libertății (ENF) din PE, condus de Marine Le Pen, lider al partidului naționalist francez Frontului Național. Fost lider al PC Prahova și fin al fostului ministrul Daniel Constantin, Rebega a fost implicat în dosarul de spălare de bani și luare de mită de la Ministerul Agriculturii.
Timp de trei ore, reprezentanții ENF din Franța, Olanda, Austria, Italia, Belgia, Marea Britanie și Polonia au vorbit, alături de naționaliști români, despre „patriotism în Uniunea Europeană”, dezbaterea fiind însă marcată mai degrabă de atacuri la Uniunea Europeană, care deși este o idee bună, în viziunea celor de la ENF, este prost aplicată și nu a dus decât deservicii statelor membre.
„Suntem aici pentru a apăra civilizația europeană plurimilenară”, a explicat misiunea ENF europarlamentarul Edouard Ferrand.
Ce au încercat pe tot parcursul discuției eurodeputații ENF prezenți la București a fost să se disocieze de acuzațiile la adresa imigranților români făcute de partidele de extremă dreaptă din Europa, deși astfel de acuzații au venit, în trecut, și de la liderul ENF, Marine Le Pen.
„Țările noastre au nevoie de patriotism și de patrioți, precum Laurențiu Rebega. (…) Eu îmi iubesc țara, Olanda, și îmi iubesc poporul. Iubesc râurile, iubesc porturile, tot ce ține de țara mea. (…) Nu percepem românii ca fiind hoți sau ca fiind țigani. Nu-i încadrăm în stereotipuri și vă încurajăm ca nici dumneavoastră să nu vă vedeți astfel. Și eu dacă aș fi român aș fi foarte mândru de poporul român, pentru că că vorbim de tradiții minunate”, și-a început discursul Marcel de Graaff, vicelider al grupului ENF, care a reluat laudele la adresa românilor în mai multe rânduri.
„Românii sunt un popor foarte harnic, care îmbrățișează valori precum pacea și libertatea”, a spus acesta.
Și europarlamentarul Edouard Ferrand a avut doar cuvinte de laudă pentru România. „România este un pământ al romanității, iar România are locul său în Europa, dar și în mișcarea noastră. (…) Văzându-i pe prietenii noștri români, am impresia că văd Mica Franță sau Micul Paris”, a spus acesta.
Adversarii Europei și ai „valorilor continentale” sunt acum imigranții veniți din Africa și Orientul Mijlociu, care „distrug” economiile UE, chiar cu ajutorul liderilor Uniunii, pe care cei din ENF îi numesc „fanatici” europeni.
„Ei amenință UE de fapt și toate principiile pe care ar trebui aceasta să se fundamenteze. Asta ar putea să ducă la efecte grave. (…) Viitorul aparține patrioților din UE. Avem nevoie de noi conducători, cărora le pasă de popoarele lor. (…) Noi suntem vocea rezistenței europene împotriva proiectelor europene distructive, iar această rezistență începe astăzi în România”, a spus europarlamentarul olandez de Graaff.
Discursurile motivaționale ale liderilor ENF s-au concentrat pe ideea că țările din Uniunea Europeană ar duce-o mult mai bine în afara Uniunii, potrivit unor „studii independente”.
Europarlamentarul Edouard Ferrand a încercat să le explice participanților la dezbatere cum este Franța afectată de o sărăcie generaliziată din cauza UE și a monedei euro. „În Burgundia, sfârșitul lunii vine la începutul lunii”, a spus acesta, vorbind despre familii care nu au ce mânca.
Acesta a numit Uniunea Europeană „un eșec”. „Poporul român vine să se altăture țărilor care au lichidat dictatura, dictatură pe care astăzi o dă Uniunea Europeană. În toate aceste domenii, UE este un eșec. Eșecul unei societăți care dorește să fie cosmopolită, tehnocratică și ultraliberală. UE slăbește popoarele”, a spus Ferrand.
„UE este moartă și este nevoie de un plan nou de cooperare între națiunile europene. Este ADN-ul acestui proiect, în jurul lui Marine le Pen și al aliaților noștri. (…) Este timpul pentru Europa să reia trenul istoriei de acolo de unde s-a oprit”, a explicat și liderul Frontului Național Ludovic de Danne.
Europarlamentarii ENF au încercat și să explice de ce țări precum România ar duce-o mult mai bine nu doar în afara UE, ci și în afara spațiului Schengen, care a devenit o „poartă” pentru „barbari”.
„De mulți ani au fost întreprinse studii independente de cercetare care concluzionează că statele din UE ar duce-o mult mai bine dacă nu ar face parte din UE. Așadar, noi nu vrem să facem parte din acest Titanic care se scufundă. (…) Avem nevoie de o altă Europă. Milioane de imigranți amenință națiunile europene și UE nu este capabilă să ne protejeze împotriva acestor invaziții. Avem nevoie de granițe între națiuni. Dumneavoastră sunteți fericiți, le aveți încă, aveți granițe naționale, dar avem nevoie să ne apărăm mai bine”, a mai spus Marcel de Graaff.
Potrivit acestuia, Spațiul Schengen „omoară Olanda”, iar asta se va întâmpla și în România, dacă nu renunță la planurile de aderare. „Noi, Olanda, dorim să ieșim din Schengen, că asta ne omoară. Milioane de imigranți ilegali vin să ne distrugă bunăstarea. Ne amenință siguranța și felul în care ne trăim viața. (…) Plătim un preț foarte mare pentru granițele libere. Dorim să restabilim controlul asupra proprilor granițe”, a continuat acesta.
Potrivit europarlamentarului Gerolf Annemans, europenii resping acum multiculturalismul și, dacă locuiesc în afara granițelor statului în care s-au născut, „consideră că nu este locul potrivit pentru poporul lor”. „Nu trebuie să ne prefacem că suntem un singur popor, trebuie să ne protejăm valorile noastre!”, a spus acesta.
Nu au lipsit nici discuțiile despre cotele de imigranți și atacurile la adresa refugiaților. „Nu mai dorim imigranți. Ajunge! Trebuie să oprim imigrația în masă. Și România a trebuit să plătească un tribut”, a spus de Graaff.
„Acest val de imigranți nu este cauza, este efectul. Cauza este moartea spiritului Europei. Europa a pierdut valorile care au creat-o și de aici vine acest val de imigranți, care ne imprimă tradițiile și obiceiurilor lor, pentru că noi ne retragem în fața barbarilor”, a spus și europarlamentarul polonez Michal Marusik.
În viziunea acestuia, europenii tratează această problemă a imigranților ca un fel de „compasiune pentru o persoană bolnavă”. „Ceea ce nu este suficient pentru a o vindeca. Nu este suficient să dorești, trebuie să acționezi. Trebuie să tragem linia între bine și rău și să stăm de partea corectă a acestei linii”, a spus europarlamentarul.
Și România a fost reprezentantă la aceste dezbatere. Pe lângă europarlamentarul Laurențiu Rebega, a participat și generalul Mircea Chelaru, fost șef al Statului Major General, care a ținut să îl contrazică pe organizatorul dezbaterii, care spusese că „patriotismul trebuie redefinit”. „Nu patriotismul trebuie redefinit. O spun cu fermitate. Trebuie resetată gândirea idioată care a malformat această valoare naturală”, a explicat Chelaru.
Acesta a spus că o nouă „stafie bântuie Europa”, referindu-se la ideile promovate de ENF, iar această stafie explică și de ce la dezbatere nu au venit foarte mulți jurnaliști: „S-au speriat ca nu cumva să se întâlnească cu stafiile”.
„Noi nu ne-am adunat aici pentru a face front comun împotriva Europei. Noi suntem Europa. Suntem o civilizație formatoare de civilizație globală. Nu se pune problema unei lipse de unitate a Europei. Nu vrem cu adevărat o Europă unită, dar asta nu înseamnă o Europă uni – uniformizată și aplatizată prin compresia unor voințe străine valorilor noastre, până la deformare. (…) Fiecare părticică în parte la ora actuală a Europei nu poate să răspundă singură provocărilor distrugătoare ale unui tăvălug globalizator”, a mai susținut Chelaru.