Prima pagină » Știri politice » Liderii PSD din teritoriu, despre referendum: Nu are rost, vizează o tergiversare

Liderii PSD din teritoriu, despre referendum: Nu are rost, vizează o tergiversare

Liderii PSD din teritoriu, despre referendum: Nu are rost, vizează o tergiversare
Mai multe pe gandul.info

„Consider că nu-și are rostul acest referendum, mobilizarea oamenilor de a ieși la vot și consider că nu-și avea rostul nici prezența președintelui la un miting neautorizat. Din ce știu eu, la această oră, grațierea și modificarea legilor privind justiția sunt doar la stadiul de dezbatere publică, nu sunt la stadiul de a fi votate, iar în cadrul dezbaterii publice, orice ONG, orice asociație, orice instituție își poate prezenta punctul de vedere”, a afirmat Călin Dobra.

Călin Dobra, a declarat corespondentului MEDIAFAX că „ar trebui să ne oprim în a încerca de a lua măsuri sau de a crea evenimente prin care învrăjbim românii împotriva românilor”. „Eu cred, în primul rând, că prin votul care s-a dat în 11 decembrie unii nu vor să înțeleagă că Partidul Social Democrat a ieșit câștigător, s-a constituit constituțional în Parlament o majoritate, avem un guvern legitim și cred că e foarte important pentru toți ca actualul guvern să-și pună în aplicare programul de guvernare. Sunt, în general, măsurile care au fost prezentate și promise în campania electorală și cred că ar fi mai important să punem cu toții umărul la construcția și la păstrarea zonei de liniște în țară. Cred că ar trebui să ne oprim în a încerca de a lua măsuri sau de a crea evenimente prin care învrăjbim românii împotriva românilor. Cred că a venit momentul să spunem stop și să punem umărul cu toții la construcția acestei țării”, a declarat Dobra, luni seara, corespondentului MEDIAFAX.

Mihai Chirica, vicepreședinte PSD, președinte interimar PSD Iași spune că referendumul este o soluție europeană, care se practică foarte mult mai ales în Elveția, Marea Britanie, Suedia, pentru probleme care se califică ca fiind esențiale în statul de drept și în democrație, informează corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă consideră că cele două ordonanțe sunt un atact la statul de drept, liderul ieșean al social democraților a declarat: „Nu, nu sunt un atac. Nici nu s-a apucat să se discute despre ele și deja se vorbește despre un atac. Nu este un atac, este doar o problemă foarte sensibilă și care stimulează și imaginația unor politicieni și o oarece revoltă din partea societății civile, care nu se simte consultată. Până la urmă orice lege este un demers cât se poate de corect între calitatea profesională a întocmitorului acelui act normativ și modalitatea de fundamentare a acelei legi. Eu repet, orice lege poate fi acceptată de o comunitate mai mică sau mai mare în condițiile în care ea își găsește o explicație pe înțelesul tuturor asupra necestiății, oportunității și posibilității de a o aplica la un moment dat acelei comunități. Cred că nu este decât un tertip ajutat în spate de un element de democrație pură cum este referendumul, dar care nu vizează decât o lungire, o tergiversare în luarea unei decizii. Eu așa văd. Nu știu dacă este acoperit neapărat de necesitatea unui referendum și ar putea legislația să nu fie atât de severă din punctul ăsta de vedere, să trebuiască referendum”, a spus Chirica.

„Capacitățile din penitenciare sunt depășite. Nimeni nu își mai amintește de conflictele din vară, când unii se suiau pe acoperișuri și își dădeau foc pe acolo, amenințau că se sinucid din cauza condițiilor mizere din penitenciare. Lucrurile astea eu cred că trebuie comunicate exact. Orice act nou de guvernare, că se întâmplă în Statele Unite, în Germania sau alte țări care au întărită democrația, începe cu un act de clemență, dar acel act de clemență este explicat, comunicat și punctează exact elementele care trebuie aduse în discuție. Sunt foarte multe lucruri care au rămas oarecum nerezolvate, multe dintre ele de teamă, nu și-a asumat nimeni responsabilitatea, de exemplu, câți dintre cei care au fost condamnați își pot asigura viitorul, câți reprezintă în momentul de față chiar un pericol public, câți dintre ei nu trebuie să primească clemență pentru că s-ar crea un precedent, dar lucrurile astea trebuie comunicate și judecate aproape matematic”, a adăugat liderul PSD Iași.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va începe demersurile pentru un referendum privind grațierea. Iohannis a subliniat că grațierea și modificarea legilor privind justiția nu s-au regăsit în programul de guvernare al PSD.