Liderii PSD din teritoriu fac recensământul traseiștilor: „Sunt câteva zeci de la PDL și PNL, se simt singuri pe lume, d-aia vor să vină la noi”
Timp de 45 de zile, primarii, președinții de Consilii Județene, consilierii locali și județeni vor putea opta pentru schimbarea partidului pe listele căruia au fost aleși. Startul la traseismul politic este dat de o ordonanță de urgență adoptată de guvern în ședința de joi. Deși în primă fază termenul în care aleșii locali puteau trece la un alt partid, fără să-și piardă mandatul, era de zece zile, premierul Victor Ponta a decis că este nevoie de o perioadă mai lungă: 45 de zile.
La Buzău, pesediștii sunt convinși că vor câștiga un număr mare de primari. Președintele organizației, Constantin Boșcodeală, mărturisește că, mai ales în ultimele două săptămâni, a avut discuții cu mulți primari nemulțumiți de la PDL și PNL. Din acest motiv, el se așteaptă PSD Buzău să câștige câteva zeci de primari.
„Am auzit destul de mulți care ar vrea să treacă la PSD, de ordinul zecilor, de la PNL și PDL. Sunt supărați de tot, cei de la PNL pentru că oamenii au votat cu USL și nu a mers coaliția, iar de la PDL pentru că nu reușesc să facă nimic în ziua de azi. Se simt așa singuri pe lume, d-aia vor să vină la PSD”, a declarat Boșcodeală, contactat de gândul, precizând că a discutat personal cu ei.
Problema primarilor care vor veni, spune el, este că orientarea politică nu mai corespunde cu cea din mai momentul în care au candidat, asta pentru că „partidele și-au schimbat opțiunile”.
Și în timp ce migrația primarilor o consideră morală, cea a parlamentarilor este de condamnat.
„Mi se pare moral ca un primar să aibă dreptul să-și schimbe partidul. Parlamentarii nu ar trebui să migreze pentru că ei schimbă majoritatea guvernamentală”, a explicat Boșcodeală.
Fost președinte al PSD Vaslui, acum deputat PSD, Adrian Solomon spune că ordonanța pregătită de Guvernul Ponta „va aduce lumină” în rândul consilierilor. „Nu primarii sunt vizați, e praf în ochi aruncat de opoziție. Nu cred că va afecta foarte mult structura primarilor”, susține el.
Mai mult, și el consideră că trecerea unui ales local de la un partid la altul este nu doar corect, ci și moral. „Pentru ca să poată să continue proiectul prezentat în fața electoratului, nu cum se dictează de la București după cum vrea unul sau altul”, a adăugat Solomon, pentru gândul.
Deputatul dă ca exemplu situația PNL-ului, în momentul ieșirii de la guvernare. Atunci, susține pesedistul, Crin Antonescu „a decis într-o noapte să iasă de la guvernare, fără să-i întrebe pe toți primarii și consilierii ce vor”.
PSD Suceava: „Acesta nu este traseism”
Nu este vorba despre traseism, e de părere și președintele PSD Suceava. Este o simplă ordonanță care va rezolva blocajele din consiliile locale, unde opoziția, spune el, blochează diferite proiecte importante doar pentru propriile interese politice.
„Acum e recunoașterea adevărului, că noi în USL am mers pe principiul parității, iar acum unii apar în PNL și sunt de fapt PSD. Nu vă imaginați că vin primarii la o coadă, în fața unui ghișeu, și să spună vrem și noi undeva. Și în 2006 a fost o chestiune similară, dacă atunci n-a fost o problemă, acum de ce ar fi?”, punctează liderul de la PSD Suceava, Cătălin Nechifor, contactat de gândul.
Nu a avut discuții cu primarii din alte partide, dar se declară interesat. Președintele PSD Caraș-Severin îi așteaptă cu plăcere pe cei care vor să devină social-democrați.
„Îi aștept cu interes. Nu am ce să le ofer decât prietenia mea. Dacă mă iubesc, oamenii stau cu mine, dacă nu mă iubesc, se duc unde vor ei, și la Dan Diaconescu”, a spus Ion Mocioalcă, pentru gândul.
La fel ca în cazul colegilor săi, pesedistul se declară nemulțumit de faptul că parlamentarii pot practica traseismul fără a risca să-și piardă mandatul, în timp ce aleșii locali nu.
„Se face o diferență nedreaptă între parlamentari și primari. Din punctul meu de vedere, e moral. Moral este să fii liber să-ți alegi în orice moment al vieții partidul, că după aceea se duce în fața alegătorului, care îi va spune că e imoral că ai trecut la alt partid și nu te mai votez”, a adăugat el.
La Olt, ordonanța de urgență nu creează emoții. Președinte organizației județene, Paul Stănescu, susține că nu a avut nicio discuție cu niciun primar și că oricum nu-l ajută cu nimic. „Aici ordonanța nu are efect. Nu cred deloc că PSD va avea mai mulți primari după ordonanța asta”, a spus el pentru gândul.
PNL: „E o mare porcărie”
Din opoziție, liderii Alianței Creștin-Liberale au anunțat că vor depune plângere penală împotriva miniștrilor care semnează ordonanța respectivă și vor ataca în toate instanțele ordonanța traseiștilor.
„E o mare porcărie pe care Ponta și PSD au gândit pentru a-și îmbunătăți șansele în competiția electorală. Ponta și moralitatea sunt două lucruri care se bat în cap, e ca Dumnezeu cu Diavolul, nu puteți să-i puneți în același loc”, a declarat președintele PNL Buzău și liderul deputaților liberali, George Scutaru.
De altfel, liderul PNL se așteaptă la un val de plecări înspre PSD. „În fiecare județ există nemulțumiți din cauza lipsei fondurilor. Eu nu pot să spun că, dacă această ordonanță va fi dată, nu pot exista probleme cu cei 27 de primari PNL. Aș fi ipocrit. Este posibil pentru că în momentul de față oamenii sunt contactați, li se promit alocări de fonduri, mare cu sarea”, a precizat Scutaru pentru gândul.
Aceleași argumente le aduce și președintele PNL Gorj, senatorul Dian Popescu. Deși până în momentul de față nu a auzit nicio dorință clară de migrație politică, liberalul se așteaptă la pierderi de primari.
„În funcție de sumele de bani alocate de PSD. Până acum la Gorj nu am auzit niciun primar care să-și manifeste dorința de a pleca, dar vom vedea. Sunt un om pragmatic. Depinde cât de motivați financiar vor fi primarii, atâția vor pleca. Sub formă de bani de proiecte alocați consiliile locale, banii vor merge la primari, vor avea fonduri alocate de la Guvern”, a punctat Popescu.
Întrebat de gândul dacă trecerea de la un partid la altul poate fi considerată morală, liderul PNL a spus că, în acest moment, nu mai poate fi vorba despre așa ceva. „Este ordonanța ipocriziei”, a adăugat el.
Și democrat-liberalii reclamă că pesediștii condiționează alocarea fondurilor de trecerea primarilor opoziției în barca puterii. „La Bistrița, a venit Dragnea cu sacoșa de ordine de ministru pe care le semna în fața lor: „Vrei bani, semnezi, treci la PSD”, a declarat pentru gândul liderul PDL Bistrița Năsăud, Ioan Oltean. El susține că primarilor li s-au făcut promisiuni, iar unii dintre ei vor pleca la PSD pentru că „sunt la cheremul guvernării” avân primăriile sărace.
„Niciunul nu pleacă pentru că au o simpatie, o dragoste pentru Ponta și Dragnea. Sunt șantajați și ademeniți cu resurse”, a mai spus Oltean.
De la Arad, Nicolae Ioțcu susține că nu întâmplător Liviu Dragnea a trimis în teritoriu la începutul lui august o circulară în care li se cere primarilor să spună de câți bani au nevoie.
„Ceea ce face Guvernul însă pare a fi un act premeditat. La începutul lunii august a fost trimisă o circulară în fiecare județ prin care primarii erau rugați să trimită solicitările financiare. Termenul expiră în această perioadă. Din acest punct de vedere toată situația poate fi în zona ;antajului. Vom vedea la distribuția sumelor dacă a fost un șantaj”, a declarat Ioțcu, pentru gândul.
Ce prevede ordonanța de urgență
Guvernul a adoptat, în ședința de joi, ordonanța de urgență care permite migrația aleșilor locali pentru 45 de zile. Mai exact, în acest termen, aleșii locali își pot schimba partidul fără a-și pierde mandatul.
„Trebuie să deblocăm activitatea autorităților locale și mai trebuie să facem și un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toți aleșii locali din România în 2012 au fost aleși USL, cu Crin Antonescu și cu Victor Ponta lângă ei, și azi s-au trezit pedeliști, cu Blaga și Iohannis”, a spus Victor Ponta.
El a precizat că își asumă Ordonanța de Urgență și că în aceasta va fi stipulat un termen de 45 de zile, în care aleșii locali vor avea posibilitatea să își aleagă partidul fără să își piardă mandatul.
Inițial, proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleșii locali să-și poată alege partidul.
Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanței de urgență care va permite aleșilor locali să își poată alege partidul din care fac parte fără a-și pierde mandatul.
În nota de fundamentare a actului normativ care legalizează migrația politică pe o perioadă limitată, guvernul a invocat „o serie de disfuncționalități” la nivelul autorităților locale, după ruperea USL, precizând că sunt mari probleme pentru constituirea majorităților.
„Una dintre disfuncționalitățile generate de legislația în vigoare constă în faptul că aceasta nu oferă soluții legale pentru „rupturile politice” apărute pe parcursul mandatului autorităților locale și pentru remedierea efectelor negative ale acestora asupra continuității și stabilității activității autorităților locale, ceea ce periclitează satisfacerea nevoilor colectivităților locale. Actualul context socio-politic, preponderent transformările/modificările produse la nivelul majorității politice care a rezultat ca urmare a alegerilor locale din anul 2012, a generat efecte negative asupra funcționării autorităților publice locale. Astfel, autoritățile administrației publice locale întâmpină greutăți în constituirea majorităților care să asigure stabilitate politică, urmare a reorganizării unor partide politice, alianțe politice sau alianțe electorale, fapt evidențiat în special de reprezentanți ai structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale”, se arată în expunerea de motive a ordonanței.