Liderii USD au decis ca Executivul să nu schimbe programul de guvernare, ci să aștepte decizia Curții Constituționale (CC) privind validarea noului Guvern, au declarat surse oficiale.
În același timp, s-a decis ca Gabriel Oprea să demisioneze din postul de vicepremier, pentru a putea ocupa, ca titular, portofoliul de ministru de Interne, înainte ca mandatul să expire pe 8 martie.
„Decizia demisiei a fost luată în ședința USD. Urmează ca actul de demisie să fie înregistrat oficial, din punct de vedere formal”, au declarat agenției MEDIAFAX sursele citate.
Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că „cea mai rapidă soluție”, pe care i-a și propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program de guvernare, asupra căruia să fie asumată apoi răspunderea în Parlament.
Președintele a precizat că a discutat marți cu premierul Victor Ponta. „Sper ca în perioada următoare să dea o soluție, soluția constituțională, a asumării răspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianțe politice din Parlament”, a continuat Băsescu.
Premierul Victor Ponta, prezent la Gala MEDIAFAX, a anunțat marți seară că s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu, dar că nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate și că va avea miercuri o nouă discuție cu șeful statului.
El a mers la Palatul Cotroceni după ce, marți, Parlamentul a adoptat prin vot secret cu bile (346 voturi „pentru”, 191 „împotrivă”), proiectul de Hotărâre privind modificarea structurii și compoziției politice a Guvernului.
Anterior, Ponta afirmase, după votul din Parlament, că speră ca noul Guvern să înceapă să funcționeze chiar de miercuri, precizând că îl va contacta în acest sens pe președintele Traian Băsescu și că este dispus ca în ședința de miercuri a Guvernului să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.
El a precizat că este dispus inclusiv să își angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat.
Marți, președintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că parlamentarii PDL și cei ai PMP au atacat la Curtea Constituțională Hotărârea Parlamentului privind noua componență a Guvernului.
PDL și PMP arată, în sesizarea depusă la CC, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marți este neconstituțională.
Curtea Constituțională (CC) nu s-a mai confruntat cu o situație de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid, a declarat, miercuri dimineața, judecătorul CC Petre Lăzăroiu.
Alexandru Moise, [email protected]