Liderul deputaților PNL: PSD vrea sa amâne votul pentru eliminarea pensiilor speciale
Florin Roman susține că a depus o solicitare scrisă prin care cere un vot pe proiectul pensiilor speciale, „și nu doar dezbatere așa cum a propus PSD, prin ordinea de zi”.
„Este o chichiță de care PSD se folosește pentru a amâna un vot pe proiectul PNL, privind eliminarea pensiilor speciale. Bănuielile sunt confirmate și de recenta declarație a președintelui interimar al PSD, care a vorbit explicit de un vot pentru retrimiterea la comisia de muncă a proiectului PNL. Retrimiterea la comisie nu este altceva decât un tertip folosit de PSD, pentru a îngropa pensiile speciale”, arată liderul deputaților PNL într-un comunicat.
Potrivit acestuia, „ora adevărului a sosit! Marți vom afla cum se separă apele: PSD trebuie sa decidă dacă este partidul poporului sau rămâne partidul privilegiaților! Nu exista nici două Românii și nici două categorii de pensionari. Decizia este a celor de la PSD, însă sunt convins că vor veni și explicațiile pentru pensionarii de rând, care au contribuit ani de zile. Singurul lucru pe care îl putem discuta este respingerea amendamentelor PSD depuse la comisia de muncă, prin care au fost anulate și bursele viagere pentru sportivi și oameni de cultură, ce au făcut cinste României, și pe care PSD îi consideră ca fiind beneficiari de
Proiectul de eliminare a pensiilor speciale va fi supus votului final al Camerei Deputaților pe 28 ianuarie, a anunțat președintele forului legislativ, Marcel Ciolacu. Acesta a explicat că va fi scos amendamentul prin care sunt eliminate indemnizațiile speciale pentru sportivi și personalități.
„La Camera Deputaților am hotărât ziua de 28 ianuarie plen pentru votarea proiectului de pe ordinea de zi privind pensiile speciale. Nu mai avea rost ca PSD să facă o altă solicitare de sesiune extraordinară, chiar era un joc mai mult politic și dădea o notă de neseriozitate. Proiectul de lege nu mai trebuie dezbătut. Va veni în plen la vot și vom scoate amendamentul Comisiei privind sportivii și personalitățile României care erau prinse în acel amendament. Cu alte cuvinte, pe 28 va fi dezbatere, scoțând acel amendament, plus vot final”, spunea Ciolacu.
Dezbaterile din Comisia de specialitate au avut loc pentru ambele inițiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât și a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL.
Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționari publici cu statul special, funcționari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic și consular al României, membrilor Curții Constituționale și a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.
Președintele Comisiei pentru Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a depus un amendament prin care indemnizațiile de merit pentru sportivi și artiști sunt eliminate.
Însă, în ședința plenului din 18 decembrie, Camera Deputaților nu a supus votului proiectul de lege al PNL privind eliminarea pensiilor speciale.