Liderul deputaților PSD: Susținem abrogarea de urgență a recursului compensatoriu
„Am propus chiar eu introducerea pe ordinea de zi a legii abrogării recursului compensatoriu astăzi. Mâine, această inițiativă va fi dezbătută în Comisia Juridică de la Camera Deputaților iar dacă toate lucrurile sunt în regulă, vă asigur că reprezentanții PSD în Comisia Juridică vor vota această inițiativă de abrogare. Miercuri, la plen, sunt toate șansele ca această lege în vigoare să fie respinsă, să fie adoptată abrogarea. (…) Astăzi, înțeleg că domnul Orban, doamna Turcan și alți miniștri din Guvernul liberal susțin că se poate abroga această lege, că au metodele alternative prin care pot compensa aceste sancțiuni, prin urmare nu mai există un motiv pentru ca aceasta să fie în vigoare. Susținem, împreună cu domnul președinte Ciolacu, susține acest punct de vedere, de abrogare de urgență a recursului compensatoriu”, a afirmat Alfred Simonis.
Simonis a precizat că decizia de susținere vine ca urmare a unei noi abordări față de problemele din Justiție, după schimbarea conducerii PSD.
„PSD are o nouă conducere, iar aceasta are o altă abordare față de aceste probleme, mai ales cele din Justiție. Zilele trecute, ministrul Justiției din Guvernul PNL ne-a anunțat extrem de sigur pe dânsul că recursul compensatoriu nu poate să fie abrogat, pentru că e un proiect pilot cu consecințe financiare de zeci, sute de milioane de euro, în cazul în care inițiativa va fi abrogată și că vor trebui găsite metode alternative prin care să compensăm această lege. Același punct de vedere l-au avut și miniștrii Justiției din Guvernele PSD, fapt care a dus la susținerea acestei legi în continuare”, a spus social-democratul.
Întrebat dacă România ar putea risca sancțiuni la nivel internațional ca urmare a abrogării recursului compensatoriu, Alfred Simonis a precizat: „Eu sper ca Guvernul Orban să găsească metodele în regim de urgență prin care vor fi rezolvate problemele pentru care putem fi sancționați”.
„Dacă Guvernul Orban găsește metodele, teama noastră este ca într-o lună sau două să nu vină cu un nou recurs comepensatoriu, poate cu mici modificări la condițiile de detenție”, a mai declarat liderul deputaților social-democrați.
Camera Deputaților a introdus pe ordinea de zi a plenului de miercuri mai multe proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale, eliminarea supraacizei la carburanți și cel privind transportului județean de călători.