Liderul Forumului Germanilor, după ce l-a însoțit pe Iohannis la Berlin: Doamna Merkel spune că România și Bulgaria au intrat un pic precoce în UE

Publicat: 28 02. 2015, 20:31
Actualizat: 01 03. 2015, 10:04

Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Paul Porr, a spus, sâmbătă, într-o conferință de presă la Sibiu, că una dintre principalele teme de discuție în Germania a fost aderarea României la spațiul Schengen, iar Angela Merkel este „un avocat al României în acest sens”.

Potrivit lui Porr, Angela Merkel ar fi explicat delegației române de ce problema respectivă a fost politizată în ultimii ani.

„Doamna Merkel spune că România și Bulgaria au intrat un pic precoce în UE. După ce am intrat în UE, am lăsat-o un pic mai moale cu ce trebuia să facem în domeniul combaterii corupției și, de aceea, rapoartele MCV erau așa cum erau. Era o modalitate de a ne constrânge să ne facem lecțiile pe care trebuia să le facem deja de câțiva ani”, a mai spus Paul Porr.

Acesta a mai afirmat că președintele Iohannis „a fost foarte tranșant în ceea ce privește pretenția noastră de a intra în spațiul Schengen”, iar Angela Merkel susține acest demers.

„Președintele Iohannis a fost foarte tranșant în ceea ce privește pretenția noastră de a intra în spațiul Schengen și avem angajamentul doamnei Merkel că va fi un avocat al României în acest sens, pentru că nu ea hotărăște, nu e o treabă a Guvernului din Germania, ci e o treabă a Comunității Europene. (…) Oricum, cu această șansă de a avea un avocat ca și doamna cancelar Merkel este pentru noi un motiv de optimism ca până la sfârșitul anului, măcar parțial, să intrăm în spațiul Schengen, în ceea ce privește granițele aeriene și fluviale, respectiv porturile. (…) Deci este un semn bun, care poate da naștere la optimism”, a precizat Porr.

Liderul FDGR a mai spus că este posibil ca președintele Germaniei și alte oficialități să facă o vizită în România în primăvara anului 2016.

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat, joi, într-o vizită oficială în Germania, în cursul căreia a avut întrevederi cu omologul său german, Joachim Gauck, cu cancelarul Angela Merkel, cu președintele Bundestagului, Norbert Lammert, cu conducerea Forumului Germano-Român. Din delegația oficială care l-a însoțit pe șeful statului la Berlin au făcut parte consilierii prezidențiali Lazăr Comănescu, Dan Mihalache, Leonard Orban, Sergiu Nistor, George Scutaru, dar și Paul Jurgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, joi, la Berlin, întrebată dacă se poate lua o decizie pe Schengen anul acesta, în privința României, că nu poate promite, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru țara noastră, subliniind că vor fi discutați pașii următori în acest sens.

Întrebată, în cadrul conferinței de presă comune susținută cu președintele Klaus Iohannis, dacă consideră că o decizie privind aderarea României la Spațiul Schengen poate fi luată până la sfârșitul acestui an, ținând cont și de rezultatele pozitive înregistrate în ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: „Ultimele rapoarte au fost pozitive și considerăm că reformele vor fi implementate în continuare cu consecvență și vom discuta despre pașii următori. Nu pot să promit acum”.

Cancelarul federal Angela Merkel a precizat că înțelege faptul că România așteaptă un răspuns pe acest subiect.

„Am vorbit și despre tema că România are dorința îndreptățită de a deveni parte a Spațiului Schengen și vom vedea, să putem obține un progres în pași și vom discuta cu partenerii europeni știind că este o prioritate atât pentru România, cât și pentru Bulgaria”, a mai afirmat Merkel.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Berlin, că România contează pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluții care să permită avansarea spre realizarea obiectivului aderării la spațiul Schengen.