Prima pagină » Știri politice » Liderul PDL Bihor: Noi suntem pentru neprezentarea la vot la referendum

Liderul PDL Bihor: Noi suntem pentru neprezentarea la vot la referendum

Președintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, afirmă că filiala județeană este "pentru neprezentarea la vot" la referendum, din cauză că nici cu cinci-șase zile înainte de referendum nu sunt clare condițiile de desfășurare a acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, afirmă că filiala județeană este „pentru neprezentarea la vot” la referendum, din cauză că nici cu cinci-șase zile înainte de referendum nu sunt clare condițiile de desfășurare a acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat ce decizie crede că ar trebui luată la Colegiul Director al PDL și cum va răspunde întrebării „Boicotăm sau nu referendumul din 29 iulie?”, președintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că, în opinia sa, cel mai potrivit ar fi boicotul.

„Din partea noastră va fi prezent prim-vicepreședintele Gheorghe Bota. Nu știu sigur dacă se va discuta această problemă, dar, dacă se va pune o asemenea întrebare, noi suntem pentru neprezentarea la vot, pentru că nici astăzi, cu cinci-șase zile înainte de referendum, nu e clar care sunt condițiile de desfășurare a votului, și nici secțiile suplimentare nu sunt stabilite. În Bihor am auzit că sunt două secții suplimentare, dar încă nu ne-am delegat oameni, pentru că nu am fost anunțați”, a afirmat Avrigeanu.

Avrigeanu a spus că PDL Bihor este pentru neprezentarea la vot, deoarece nu este clar nici măcar intervalul orar în care se va putea vota, dar și pentru că în Bihor mai mulți președinți de secții de votare au fost înlocuiți cu persoane care nu sunt apolitice, așa cum cere legea.

„Nu e clar nici dacă se va respecta intervalul orar 7.00 – 23.00. Curtea Constituțională se va pronunța zilele acestea pe legea referendumului, la punctul privind timpul de desfășurare. În plus, cel puțin în Bihor, au fost schimbați președinți de secții de votare, de exemplu la Rieni și la Buntești, cu alții, unii fiind candidați pe listele USL în urmă cu o lună. Or, aceste persoane ar trebui să fie apolitice”, a susținut liderul PDL Bihor.

Avrigeanu și-a mai motivat decizia spunând că „sunt multe necunoscute și neclarități care nu s-au lămurit”.

El a precizat că decizia nu a fost adoptată prin vot de către Biroul Permanent Județean, însă a fost asumată în urma unor „discuții la nivel de conducere” a filialei județene, inclusiv cu staff-ul de campanie.

Totodată, el a subliniat că decizia finală urmează să fie luată prin vot, la nivel central, de Colegiul Director.

Liderii PDL de la centru și de organizații județene se vor reuni, marți, în ședința Colegiului Director al partidului pentru a decide dacă boicotează referendumul, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Conducerea PDL nu s-a mai întrunit luni în BPN, așa cum obișnuiește în fiecare săptămână.

În schimb, PDL a convocat pentru marți, la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, o ședință a Colegiului Director, for din care fac parte și liderii organizațiilor județene.

Surse democrat-liberale au declarat pentru MEDIAFAX că liderii PDL sunt convocați marți pentru a răspunde la întrebarea „Boicotăm sau nu referendumul din 29 iulie?”.

După dezbaterile din ședința de marți, PDL urmează să iasă cu un mesaj unitar fie în favoarea boicotării referendumului, fie în favoarea participării la urne și a votării împotriva demiterii președintelui Traian Băsescu.

Semnale privind intenția PDL de a boicota referendumul au fost date încă de săptămâna trecută.

Miercuri, președintele suspendat, Traian Băsescu, declara, la gandul.live, că are păreri divergente cu unii lideri ai PDL care consideră că soluția în privința referendumului din 29 iulie este nerealizarea cvorumului, în timp ce el îi cheamă pe români la vot. „Sunt lideri PDL care vor să câștig la referendum prin nerealizarea cvorumului. Aici drumurile noastre se despart”, a spus Băsescu.

În aceeași zi, într-o dezbatere la GDS, Traian Băsescu spunea că PDL riscă să intre în coliziune cu el dacă îi îndeamnă pe oameni să nu voteze la referendumul din 29 iulie, datoria sa fiind să îi cheme pe români la urne și să le explice importanța votului. „Opțiunea mea este să îi chem pe români la vot și cel puțin în momentul de față PDL riscă să intre în coliziune cu mine, să ne despărțim, dacă îi îndeamnă pe oameni să nu vină la vot. N-au decât să nu vină ei, eu îi voi chema pe români la vot”, a spus Băsescu. El a arătat că se poate miza pe o prezență la vot care să valideze referendumul.

Tot atunci, prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda a declarat, pentru MEDIAFAX, că există o dezbatere în interiorul partidului, așa cum există și în interiorul societății, referitoare la tentația boicotării referendumului din 29 iulie, dar că PDL nu a luat o decizie.

De asemenea, prim-vicepreședintele PDL Cezar Preda a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu știe cu ce lideri ai PDL a discutat Traian Băsescu, dar a arătat că „nu USL trebuie să se ocupe să aducă oamenii la vot, ci românii trebuie să știe pentru ce sunt chemați la vot”. Cezar Preda a arătat că personal crede că din acest referendum toată lumea pierde – atât USL, cât și PDL, cât și Traian Băsescu și, „cel mai grav, toți românii”.

Sâmbătă la prânz, președintele suspendat, Traian Băsescu, a participat la Iași la un miting pentru susținerea sa, unde atât el, cât și președintele PDL, Vasile Blaga, precum și liderul ICCD, Mihai Răzvan Ungureanu, au dat mesaje clare prin care le cereau românilor să nu stea în case în 29 iulie, să meargă la urne și să voteze „Nu”.

Totuși, sâmbătă după-amiază și în cursul zilei de duminică liderii PDL au avut mai multe discuții, unii dintre democrat-liberali susținând în continuare că partidul ar trebui să meargă pe varianta boicotării referendumului, au declarat pentru MEDIAFAX surse din partid.

Conform surselor citate, urmare a acestei situații din partid, s-a decis convocarea Colegiului Director de marți pentru ca, împreună cu șefii organizațiilor județene, să fie luată o decizie, iar partidul să acționeze unitar.

Citește și