Liderul PNL Harghita, Stelu Palton, susține că „se face prea mult tam-tam” pe subiectul privind o eventuală alianță a USL cu UDMR, afirmând că rezultatele de la BEC „nu mai justifică niciun fel de sprijin sau nevoia de sprijin din partea UDMR”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„După părerea mea, nu este o invitație explicită lansată UDMR de a face parte din Guvern sau numai de a susține, probabil, în Parlament, anumite inițiative. Oricum, rezultatele de astăzi care s-au dat de la BEC și care spun că USL are deja 66 la sută nu mai justifică niciun fel de sprijin sau nevoia de sprijin din partea UDMR”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, liderul PNL Harghita, Stelu Platon.
În opinia acestuia, invitația premierului Victor Ponta este „o atitudine de bună colaborare, așa cum l-am auzit pe secretarul general al PSD, că vor să aibă un alt fel de relații, inclusiv cu opoziția, cu ARD”.
„Eu cred că se face prea mult tam-tam pe subiectul ăsta, nu există încă o întâlnire cu o dată fixă și vom putea comenta concret în momentul în care, într-adevăr, o să aflăm clar dacă UDMR va intra sau nu va intra în Guvernul României. În momentul de față, eu cred că este mai mult un fel de furtună într-un pahar cu apă”, a afirmat Platon.
Liderul PSD Harghita, actualul Ministrul de Interne Mircea Dușa, nu a dorit să comenteze acest subiect.
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că a discutat cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, și de luni vor începe discuțiile pentru crearea unei majorități constituționale cu Uniunea.
„Am vorbit la telefon cu președintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale și mi-a confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă și vom începe discuțiile pentru a avea o majoritate constituțională, o majoritate guvernamentală și parlamentară care să permită modificări și reforme importante în anii care urmează”, a spus Ponta.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminică noapte, că USL nu a discutat cu UDMR despre o alianță, nicidecum despre o alianță de guvernare, el arătând că declarația premierului Ponta referitoare la acest subiect înseamnă disponibilitatea USL la a discuta niște „formule de asociere”.
Luni, Antonescu a spus că USL nu are nevoie de UDMR pentru învestirea noului Guvern în Parlament sau chiar pentru modificarea Constituției, ci este vorba despre „un alt tip de abordare, o deschidere responsabilă”.
„Noi vom discuta, avem deschiderea anunțată de premier și susținută de noi toți – n-a vorbit doar așa, în nume personal – de a discuta cu UDMR despre orice posibil proiect în interiorul Parlamentului pe care l-am putea susține în asociere. Dacă vom ajunge din asta inclusiv la o formulă de cooperare guvernamentală, rămâne de văzut. Deocamdată noi așteptăm ca și dânșii rezultatele oficiale și după aceea sigur că avem câteva subiecte majore, pentru că aici nu e vorba de aritmetică. Nu avem nevoie, cum au înțeles greșit unii, nici de UDMR, nici de altcineva ca să trecem un Guvern prin Parlament, ba chiar ca să modificăm Constituția într-o formă sau alta, dacă acest peste 66% din mandate, numărul acesta se confirmă”, a declarat Antonescu.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, că apreciază „gestul” premierului Victor Ponta și că după ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va începe discuții cu USL, considerând că interesele Uniunii trebuie să fie reprezentate în Parlament și Guvern.
UDMR va avea în viitorul Parlament zece deputați și șase senatori aleși în mod direct în colegii din județele Harghita, Covasna, Mureș, Bihor și Satu Mare, între ei fiind Kelemen Hunor, Borbely Laszlo și Marko Bela, arată numărătoarea paralelă a Uniunii.