Liderul senatorilor UDMR, după negocierile din coaliție: Au apărut nişte probleme în aplicarea Codului administrativ
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat, sâmbătă, că cel mai important rezultat al ultimelor două zile de negocieri e creşterea încrederii între cele trei partide care vor forma coaliţia majoritară. Totodata, el a punctact că au apărut „nişte probleme în aplicarea Codului administrativ, dar ele vor fi prevăzute în textul acordului”.
Despre alegerea primarilor în două tururi, pe care UDMR nu o agreează, Cseke Attila a spus că „în aplicarea Codului administrativ au apărut nişte probleme, dar acestea vor fi prevăzute în textul Acordului coaliţiei”, a spus Cseke Attila la finalul discuţiilor de sâmbătă pe programul de guvernare.
Condițiile UDMR pentru viitoarea guvernare de dreapta și Acordul coaliției
„Cel mai important rezultat al ultimelor două zile din punctul nostru de vedere este acela de creştere a încrederii între formaţiunile politice care îşi propun să formeze o coaliţie majoritară în Parlament. Evident veţi fi informaţi asupra textului acordului de coaliţie, nu e nimic secret în ceea ce se pregăteşte (referitor la alegerea primarilor în două tururi – n.r.). În aplicarea Codului administrativ au apărut nişte probleme, dar acestea vor fi prevăzute în textul acordului coaliţiei”, a spus Cseke Attila la finalul discuţiilor privind programul de guvernare.
În privința candidaților propuși de UDMR pentru cele trei ministere pe care le va deține în viitorul guvern, Cseke Attila a precizat că până când aceștia nu vor fi deciși în „structurile interne de UDMR, nu vrem să avansăm niciun nume”.
Kelemen Hunor a anunţat vineri că, în urma negocierilor cu PNL şi USR-PLUS, UDMR va prelua în viitorul guvern trei portofolii – Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Potrivit Realitatea PLUS, la Dezvoltare va fi Cseke Attila, la Mediu – Tanczos Barna (UDMR).
Cseke Attila a participat sâmbătă la negocierile cu liderii PNL și USR PLUS în locul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a făcut o vizită la Budapesta, unde s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că au fost discutate detaliile de funcționare a Guvernului.
„Susținem o modificare clară în legislația din domeniul funcției publice”
„Suntem la finalul unei zile de muncă, de dialog, în care am definit arhitectura instituțională guvernamentală și modul de gestiune a pozițiilor de răspundere pe palierele 2 și 3 ale guvernării.
Am discutat și detaliile de funcționare în interiorul Guvernului, ministerelor, secretari de stat, președinți de agenții. De asemenea, am finalizat o orientare a modului în care urmează să fie definite pozițiile de rang 2 și 3 din structura Guvernului.
Există două tipuri de agenții, vorbim de autorități, oficii, inspectorate. Există acelea conduse de persoane care dețin funcții de demnitate publică, adică de secretari de stat și subsecretari de stat. Acestea sunt funcții de răspundere politică. Aceste funcții vor fi exercitate de reprezentanți ai formațiunilor politice din coaliție.
În ceea ce privește palierul administrativ, de funcție publică, atât la nivel național, cât și la nivelul structurilor din teritoriu, care pot fi regionale sau la nivel județean, noi susținem o modificare clară în legislația din domeniul funcției publice, astfel încât toate să fie ocupate prin concurs transparent”, a spus Orban, sâmbătă.