Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, consideră că este important că Guvernul Ungariei susține dezideratele comunității maghiare din Transilvania, adăugând că „ceea ce nu este ascultat la București este auzit la Budapesta, Bruxelles sau Washington”.
Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este și șeful Consiliului Județean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, în legătură cu afirmația secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, că este important și un lucru bun că Guvernul Ungariei și reprezentanții săi susțin dezideratele comunității maghiare din Transilvania, în speță ale secuimii.
„Este important și un lucru bun că Guvernul Ungariei și reprezentanții lui susțin dezideratele noastre, aparținem aceleiași națiuni”, a spus Tamas.
Potrivit liderului UDMR Covasna, „ceea ce nu este ascultat la București este auzit la Budapesta, Bruxelles sau Washington”, el referindu-se la faptul că folosirea simbolurilor naționale este un drept și un lucru natural peste tot în lume.
„Noi nu dorim altceva decât ceea ce este natural în țările Uniunii Europene. Vrem autonomie teritorială, ceea ce funcționează în mai multe țări ale Uniunii Europei, și vrem să folosim simbolurile noastre. Noi respectăm simbolurile statului român și nu vrem altceva decât să fie respectate și cele ale maghiarimii, ale secuimii. Deci, puțin respect, atât cerem”, a conchis Tamas Sandor.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marți, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ținutului Secuiesc.
Presa maghiară a relatat că declarația lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc.
La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă și să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” și lecții privind funcționarea autorităților locale și nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, i-a spus premierului că a dat deja dispoziție structurilor ministerului să emită o reacție în acest sens.
Declarațiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile și contravin spiritului de bună-vecinătate și Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria, afirmă secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat în care se arată că ambasadorul ungar va fi convocat de urgență la MAE.