Prima pagină » Știri politice » Ligia Deca anunță măsuri stricte împotriva HĂRȚUIRII în școli și universități: „Vom adopta regulamentul de funcționare al Comisiilor de Etică”

Ligia Deca anunță măsuri stricte împotriva HĂRȚUIRII în școli și universități: „Vom adopta regulamentul de funcționare al Comisiilor de Etică”

Ligia Deca, ministrul Educației, a precizat, după ședința de guvern de miercuri, cu privire la măsurile ce vor fi adoptate pentru prevenirea și combaterea hărțuirii în mediul educațional, că angajamentul Ministerului Educației este acela de a îmbunătăți cadrul legislativ și normativ pentru a aborda eficient cazurile de hărțuire atât în școli, cât și în universități.

Printre principalele schimbări anunțate se numără modificarea Ordonanței 27/2000, care va permite primirea și procesarea sesizărilor anonime. Modificarea va încuraja raportarea incidentelor de hărțuire, care adesea rămân nesemnalate din pricina fricii.

Prin modificarea Ordonanței 27 din 2000, permite primirea și procesarea de sesizări anonime. După adoptarea acestui proiect de lege, se poate trece la adoptarea în Guvern a modificării Hotărârii de guvern 970, care vizează extinderea aplicabilității metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă și către relațiile între elevi, studenți și cadre didactice. Totodată, noi lucrăm la actualizarea în funcție de modificarea la Ordonanța 27, la modificări pe legislația specifică educației, a precizat Ligia Deca.

Un alt pas important va fi adoptarea unui nou regulament de funcționare pentru Comisiile de Etică din universități. Acest regulament va detalia procedurile prin care comisiile se pot autosesiza în cazurile de hărțuire, inclusiv pe baza suspiciunilor sau a cazurilor semnalate în mass-media.

Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcționare al Comisiilor de Etică din universități, unde, de exemplu, detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universități, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare comisie de etică a universității să poată să ia măsuri în consecință. Însă, ca să putem modifica tot ce ține de legislație secundară în acest domeniu, avem nevoie de permisiunea de a procesa sesizări anonime.

În plus, ministrul Educației a menționat că se discută acordarea unei finanțări centrale pentru formarea personalului didactic din universități, pentru a clarifica limitele comportamentelor permise și pentru a preveni astfel de situații.

Ne gândim, de asemenea, să acordăm finanțare centrală pentru formarea personalului didactic în universități, pentru ca ei să înțeleagă foarte bine care sunt limitele comportamentelor permise și, de asemenea, așa cum spuneam, vom opera modificări imediat ce Parlamentul adoptă modificare Ordonanței 27, în așa fel încât în tot ce ține de legislația specifică educației, codul cadru de etică și regulamentul comisiilor de etică din universități să poată fi procesate și sesizările anonime și să se poată urma tot arealul de măsuri pe care le avem cuprinse în hotărârea de Guvern pentru prevenirea acestor situații.

De asemenea, colaborăm foarte bine cu colegii de la Ministerul Justiției, de la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a exista o rezolvare rapidă și în plan administrativ – ce pot face universitățile în ceea ce privește raporturile de muncă, dar și ce se întâmplă în zona penalului. Cum transmitem toate suspiciunile de comportamente care intră în sfera Codului penal, rapid pentru soluționare către poliție, către procurori, a subliniat Ligia Deca.

Miercuri, în urma audierilor de la Secția 2 Poliție, sociologul Alfred Bulai a fost reținut pentru 24 de ore, având calitatea de suspect în dosarul agresiunilor sexuale de la SNSPA, fapte relalatate de jurnaliștii de la Snoop. Alfred Bulai va fi prezentat joi în fața magistraților. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

Ligia Deca anunță măsuri pentru modernizarea grupurilor SANITARE neconforme din școli / 70 de unități școlare au încă toalete în curte

Ministrul Educației, Ligia Deca: Prioritizăm siguranța elevilor și prevenția VIOLENȚEI în școli la începutul anului școlar 2024-2025

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și