Lilian Zamfiroiu, noul președinte ICR: „N-aș vrea să existe impresia că vin în locul lui Marga”
Lilian Zamfiroiu a fost validat în plenul Senatului pentru funcția de președinte al Institutului Cultural Român, primind 104 voturi „pentru” și 24 „împotrivă”.
Zamfiroiu a fost audiat în comisiile reunite de cultură și de politică externă ale Senatului, tot în cursul zilei de marți, primind aviz favorabil, cu 14 voturi „pentru” și o abținere. Numirea lui Zamfiroiu va fi votată în plenul Senatului tot în ședința de azi.
„Nici nu știți în ce intrați. Ne-am propus să aducem pe cineva cu o deschidere culturală. Sarcina dumneavoastră este să fiți un manager cultural, să aduceți normalitatea într-o instituție tulburată, l-a avertizat președintele Comisiei de cultură de la Senat, Georgică Severin.
„A fost o surpriză pentru mine propunerea făcută, pentru un astfel de post ar trebui să fie personalități culturale. Este o funcție extrem de importantă[…] Chiar dacă nu sunt creator de cultură, sunt manager cultural. O să-mi dau toată silința ca obiectivele pe care o să le stabilesc împreună cu viitoarea echipă de conducere să fie duse la îndeplinire”, a declarat Zamfiroiu, la începutul audierilor.
După ce și-a prezentat experiența profesională, precizând că inclusiv el a fost uimit la început de nominalizare, Lilian Zamfiroiu a ținut să specifice că nu îi va lua locul fostului președinte ICR, Andrei Marga.
„N-aș vrea să existe impresia că vin în locul lui Marga. Eu nu vin în locului lui, ci vin pentru că am fost solicitat și pentru că mă recomandă experiența mea. Împărtășesc accepția UNESCO privitoare la ce înseamnă cultural, am o viziune complexă asupra acestui concept, cel de cultură”, a mai spus Zamfiroiu, adăugând că nu vor conta presiunile politice de orice natură.
Lilian Zamfiroiu, acesta fiind propunerea USL la conducerea ICR, este adjunctul lui Nicolae Manolescu la Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO, la Paris. Așa cum a precizat, Lilian Zamfiroiu este specializat pe relații diplomatice, fiind angajat al ministerului de Externe din 2001.